20-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz heeft zijn bod op zijn Nederlands-Britse sectorgenoot Unilever ingetrokken. Dat hebben de twee groepen in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt. Kraft Heinz had eerder een bod gelanceerd waarbij aan Unilever een waarde van ruim 134 miljard euro werd gekoppeld. Het voorstel werd echter onmiddellijk door Unilever afgewezen. Kraft Heinz zegt nu dat de overnameplannen in een extreem vroege fase zijn uitgelekt. Omdat Unilever duidelijk heeft aangegeven geen interesse te hebben in een overeenkomst, is het volgens Kraft Heinz beter zich meteen terug te trekken, zodat beide bedrijven zich weer op hun eigen activiteiten kunnen focussen.

De overname van het Amerikaanse bedrijf Wolfspeed Power door de Duitse chipfabrikant Infineon is door de Verenigde Staten geweigerd. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou immers de veiligheid van de Verenigde Staten mogelijk in het gedrang komen. Infineon had eerder aangekondigd Wolfspeed Power, onderdeel van de groep Cree, te willen overnemen voor een bedrag van 850 miljoen dollar. Wolfspeed Power Is echter producent van chips die ook voor militaire doeleinden worden gebruikt. Daarom weigeren de Amerikaanse toezichthouders met de overeenkomst in te stemmen. Cree betaalt aan Infineon een compensatie van 12,5 miljoen dollar aan Infineon en heeft aangekondigd zelf weer in Wolfspeed Power te investeren.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van justitie klacht neergelegd tegen het bedrijf UnitedHealth Group omdat het bedrijf de ziekteverzekering zou hebben opgelicht. De verzekeraar zou de ziektegraad van patiënten hebben overdreven, waardoor aan de overheid hogere tarieven konden worden aangerekend. Zes jaar geleden werd door Benjamin Poehling, een gewezen kaderlid van UnitedHealth, tegen de praktijken van de verzekeraar klacht neergelegd. Volgens de klacht zou de Amerikaanse overheid op die manier miljoen dollar hebben verloren. Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft zich nu bij die klacht aangesloten. UnitedHealth ontkent echter de aantijgingen. Financiële details over de vorderingen zijn niet bekend.

Het Vlaamse Mediahuis en de Nederlandse investeerder VP Exploitatie hebben hun overnamebod op de Nederlandse uitgeverij Telegraaf Media Groep (TMG) verhoogd. Er wordt een bedrag van 5,90 euro per aandeel geboden, terwijl het oorspronkelijke voorstel gewag maakte van 5,25 euro. De betrokken partijen zeggen nu ook de beschikking te hebben over bijna 60 procent van de aandelen van Telegraaf Media. De bieders gaven aan dat het boekenonderzoek de nieuwe overnameprijs rechtvaardigt, maar dat er geen hoger bod zal worden uitgebracht. Gehoopt wordt dat de transactie met Telegraaf Media nu snel zal kunnen worden afgerond. Ook wil men praten met John De Mol, die eveneens Telegraaf Media wil overnemen.

De olievoorraden van Irak zijn gevoelig groter dan eerder werd gedacht. Volgens de Iraakse olieminister Jabar al-Luaibi blijkt uit nieuwe schattingen dat de voorraden 153 miljard vaten bevatten. Daarmee zouden de voorraden 10 miljard vaten groter zijn dan tot dusver werd geraamd. De nieuwe schattingen zijn gebaseerd op proefboringen die werden gedaan in zeven olievelden in het midden en zuiden van Irak. Het land gaat nu aan de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) vragen de nieuwe ramingen in de officiële cijfers te verwerken. Minister Al-Luaibi zegt te verwachten dat mogelijk snel zal blijken dat de olievoorraden van het land nog groter zijn dan uit de huidige berekeningen blijkt.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips mag zijn dochterbedrijf Lumileds verkopen aan een groep investeerders onder leiding van Apollo Global Management. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de verkoop de concurrentie op de markt niet in het gedrang zal brengen. Philips meldde in december een belang van 80,1 procent in Lumileds aan een consortium rond de Amerikaanse groep Apollo te willen verkopen voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Lumileds is producent van verlichtingscomponenten en past daarmee niet langer in de toekomstplannen van Philips, dat zich meer op gezondheidstechnologie wil toeleggen. Philips behoudt wel een belang van 19,9 procent in Lumileds.

Het Italiaanse parlement heeft definitief instemming gegeven met de lancering van een reddingsfonds voor de bankensector met een omvang van 20 miljard euro. Het bankenfonds moet noodsteun en liquiditeitsgaranties ter beschikking stellen van banken die in financiële problemen terecht zijn gekomen. Monte dei Paschi di Siena heeft al om hulp gevraagd omdat de kapitaalbuffers van de bank met een groot tekort worden geconfronteerd en er moeilijk in lukt om bij private investeerders geld op te halen. De Italiaanse bankensector wordt onder meer geconfronteerd met een massa van 360 miljard euro aan slechte leningen, die de winstgevendheid van de sector heeft uitgehold en het investeerdersvertrouwen heeft ondermijnd.

Het ecommerce-bedrijf Groupon heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 934,9 miljoen dollar, tegenover 917,2 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De cijfers tonen volgens waarnemers dat de nieuwe strategie van topman Rich Williams aanslaat. Williams heeft het marketingbudget van Groupon opgetrokken en beperkt de activiteit tegenwoordig tot vijftien landen. Er diende wel een verlies genoteerd te worden van 50,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 32,6 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het verlies is te wijten van een afboeking van 40,8 miljoen dollar op de participatie van Groupon in Ticket Monster.

De onderhandelingen over de voorgenomen joint-venture van ArcelorMittal en de Steel Authority of India Limited (Sail) zijn in een impasse beland. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Volgens hen zouden de partijen het op een aantal belangrijke punten met elkaar oneens zijn. ArcelorMittal en Sail meldden eerder samen in India een staalfabriek te willen bouwen. De fabriek zou de automotive-sector moeten bedienen. Bij Sail zou nu echter vrees bestaan dat de geplande gezamenlijke activiteiten verlieslatend worden. ArcelorMittal wenste niet op het bericht te reageren. Volgens een woordvoerder van Sail zijn de onderhandelingen nog steeds gaande.

Het Japanse concern Mitsui Chemicals Agro koopt een belang van 10 procent in het Belgische bedrijf Belchim uit Londerzeel, gespecialiseerd in producten voor gewasbescherming. De Japanners nemen de aandelen van oprichter Dirk Putteman over en worden de tweede Japanse aandeelhouder van het Belgische bedrijf. Mitsui zou Belchim ook willen gebruiken om zijn producten op de Europese en Amerikaanse markt te kunnen introduceren. De familie Putteman blijft ook na de instap van Mitsui meerderheidsaandeelhouder van Belchim. Het Belgische bedrijf realiseert op dit ogenblik een jaaromzet van 500 miljoen euro. Tegen het einde van dit decennium moet dat bedrag tot 700 miljoen euro worden opgevoerd.

De Amerikaanse editie van het magazine Playboy doet voor zijn covers voortaan opnieuw beroep op naaktmodellen. Dat heeft Cooper Hefner, creatief directeur van Playboy en zoon van oprichter Hugh Hefner, bekend gemaakt. Vorig jaar had Playboy een einde gemaakt aan de covers met naaktmodellen. Het magazine verloor onder invloed van het internet op de erotische markt immers aan relevantie. Pamela Anderson was het laatste naaktmodel en begin vorig jaar verscheen een eerste editie van de nieuwe strategie met actrice Nicole Kidman. Volgens Hefner is die koerswijziging echter een vergissing gebleken. Hefner benadrukt dat naakt tot de identiteit van Playboy behoort, maar moet het concept modern worden aangepakt.

De Amerikaanse biotechgroep Gilead heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,11 miljard dollar. Dat betekende een daling met 34 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet viel van 32,6 miljard dollar naar 30,4 miljard dollar terug. Het bedrijf boekte de voorbije jaren veel succes met geneesmiddelen tegen hepatitis, maar omdat een groot deel van de patiënten de behandeling achter de rug heeft, is de verkoop van het product afgenomen. Bovendien hebben Merck en AbbVie concurrerende middelen op de amrkt gebracht. Het bedrijf waarschuwde dat de verkoop dit jaar nog verder zal terugvallen en is op zoek naar nieuwe succesproducten.

De rechtbank van koophandel van Boulogne-sur-Mer heeft het overnamevoorstel van de Belgische lingeriegroep Van de Velde en een aantal andere partijen op de Noord-Franse kantfabrikant Noyon aanvaard. Noyon wordt al verscheidene jaren met moeilijkheden geconfronteerd. Een krimpende omzet en een torenhoge schuld hebben het bedrijf dicht bij de ondergang gebracht. In september vorig jaar diende Noyon het gerechtelijk akkoord aan te vragen, maar begin dit jaar werd het bedrijf failliet verklaard. Door de uitspraak van de Franse rechter krijgen Van de Velde, de lingeriefabrikanten Etam en La Perla en MAS Holdings, de Sri Lankaanse partner van Noyon, 80 procent van het Franse bedrijf in handen.

Vastgoedgroep Century21 heeft Isabelle Vermeir als nieuwe chief executive aangesteld. Vermeir (43) moet bij de vastgoedgroep de opvolger worden van Grégory Maquet, die na een veroordeling door een Spaanse rechtbank ontslag diende te nemen. Isabelle Vermeir, die bij Century21 al een kaderfunctie had, werd al langer genoemd als nieuwe chief executive, maar dat proces werd versneld door het ontslag van Maquet, die in Spanje is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden wegens ernstige bedreigingen aan het adres van een Spaanse zakenrelatie die hem voor 5 miljoen euro zou hebben opgelicht. Hij zou daarbij beroep hebben gedaan op de diensten van gangster Basri Bajrami.

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 7,6 miljard pond of 8,9 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het Britse concern profiteerde vooral van de sterk gedaalde waarde van het Britse pond. Wanneer geen rekening wordt gehouden met valuta-effecten zou de omzetgroei beperkt blijven tot 3 procent. De groep boekte een nettowinst van 257 miljoen pond, tegenover een verlies van 354 miljoen pond het vierde kwartaal het jaar voordien. Over het hele jaar steeg de omzet met 17 procent tot bijna 28 miljard pond. De jaarwinst daalde van 10,53 miljard pond naar 1,94 miljard pond.

Meer Nieuws

08:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.