21-02-17

Nieuwsoverzicht

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 206,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,1 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee dient de lingeriegroep voor de eerste keer in negentien jaar een omzetdaling te melden. Die achteruitgang moet onder meer worden toegeschreven aan de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten en de verzwakking van het pond. Daarnaast moet echter ook worden gewezen op de dramatische resultaten van de Amerikaanse dochterketen Intimacy. De nettowinst van de lingeriegroep daalde met 18 procent tot 33,6 miljoen euro, onder meer door zwaardere fiscale lasten voor een fabriek in Tunesië.

De Nederlandse mediamagnaat John de Mol blijft bij zijn intentie om de Telegraaf Media Groep (TMG) te verwerven. Dat heeft de Mol gezegd in een reactie op een bericht dat de Vlaamse groep Mediahuis inmiddels zijn bod op Telegraaf Media tot 5,90 euro per aandeel heeft verhoogd. Ook de groep Talpa van John de Mol had eerder al 5,90 euro per aandeel geboden om Telegraaf Media te kunnen inlijven. De Mol droomt van een grote Nederlandse mediaholding, waarin de magnaat ook zijn belangen in een aantal Nederlandse radio’s en televisiezender SBS Nederland zou willen onderbrengen. Mediahuis heeft in combinatie met investeerder VP Exploitatie echter al een belang van 60 procent in Telegraaf Media opgebouwd.

De gemeente Grimbergen heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van het sportstadion dat bouwgroep Ghelamco op de Heizel in Brussel wil bouwen. Het betrokken terrein is eigendom van de stad Brussel, maar bevindt zich gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. Grimbergen wijst vooral op potentiële mobiliteitsproblemen. Ghelamco wil op de Heizel een nieuw voetbalstadion met een commercieel complex bouwen. Het stadion zou moeten klaar zijn tegen het Europees voetbalkampioenschap, dat over drie jaar in verschillende Europese steden wordt georganiseerd. Ook RSC Anderlecht, de grootste gebruiker van het stadion, heeft al te kennen gegeven zich uit het huidige project terug te trekken.

De Braziliaanse voetballer Neymar, zijn werkgever FC Barcelona en zijn voormalige club Santos moeten in Spanje voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van corruptie. Hun beroep tegen een doorverwijzing werd verworpen door het Spaanse hooggerechtshof. Een beroep tegen die uitspraak is niet meer mogelijk. De beschuldiging komt van de Braziliaanse investeringsgroep Dis Esporte, eigenaar van een deel van de transferrechten op Neymar. Dis Esporte zou bij de transfer van Neymar van Santos naar FC Barcelona onvoldoende vergoedingen hebben ontvangen. FC Barcelona had officieel 57 miljoen euro betaald voor Neymar. Onderhands zou echter nog eens 26 miljoen euro zijn overgemaakt.

Internetondernemer Kim Dotcom, bekend van de filesharingwebsite Megaupload, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ook drie andere mede-bestuurders van Megaupload kunnen worden uitgeleverd. Dat heeft een hogere rechtbank in Nieuw-Zeeland beslist. De rechtbank stelde dat Dotcom voor dertien misdaden kan worden uitgeleverd. Het gaat onder meer om auteursrechtenschending, witwaspraktijken en fraude. Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben Dotcom en de andere verdachten voor zeker 500 miljoen dollar aan verloren omzet gezorgd in de entertainment-industrie. Met zijn dienst zou Dotcom zelf 175 miljoen dollar hebben verdiend. Dotcom gaat in beroep tegen de uitlevering.

Het alternatieve taxibedrijf Uber start een dringend onderzoek naar seksisme en seksuele intimidatie binnen de eigen onderneming. Dat heeft Travis Kalanick, topman van Uber, gezegd in een reactie op berichten van voormalig medewerker Susan Fowler, die zegt vanaf haar eerste werkdag te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een manager. Fowler zegt onmiddellijk melding gemaakt te hebben van de feiten, maar de personeelsdienst zou geweigerd hebben op te treden. Volgens Fowler bleek later dat meerdere vrouwen klachten over de manager hadden ingediend. Kalanick heeft aan Liane Hornsey, personeelsdirecteur van Uber, de opdracht gegeven de betichtingen te onderzoeken.

Het Amerikaanse concern Apple heeft de Israëlische startup RealFace overgenomen. Dat heeft de Israëlische zakelijke nieuwssite Calcalist gemeld. RealFace is een producent van software voor gezichtsherkenning. Het Amerikaanse bedrijf zou enkele miljoenen dollars hebben betaald voor de overname. Volgens waarnemers zou Apple vooral geïnteresseerd zijn in de expertise van de medewerkers van RealFace. Naar verluidt werkt Apple zelf aan een manier om gezichtsherkenning in te zetten bij het ontgrendelen van iPhones. Mogelijk wordt die functie al dit jaar geïntroduceerd. De software van RealFace maakt gebruik van de smartphonecamera om gezichten te herkennen. Er zijn geen speciale sensoren nodig.

Bedrijven die banen vervangen door robots zouden daar belasting voor moeten betalen. Dat heeft Bill Gates, oprichter van Microsoft, in een gesprek met het magazine Quartz gezegd. Door de heffing zou de verspreiding van automatisering volgens Gates vertraagd worden en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald. Gates wil bijvoorbeeld meer banen op scholen en in de zorg voor mensen die hun baan elders door automatisering verliezen. Indien robots meer banen overnemen, zijn er volgens Gates ook minder werknemers die inkomstenbelasting betalen, waardoor uiteindelijk ook de overheden in het gedrang zouden kunnen komen. Wel komt door de automatisering meer tijd vrij voor andere activiteiten.

Toto Wolff en Niki Lauda blijven nog zeker drie jaar het team van Mercedes Formula One leiden. De twee Oostenrijkers hebben hun contract bij de Duitse renstal tot het einde van dit decennium verlengd. Wolff is al vier jaar teambaas bij Mercedes en heeft 30 procent van de aandelen in Mercedes Formula One. Nick Lauda heeft als topadviseur een belang van 10 procent in het team. De resterende 60 procent van de aandelen zijn eigendom van het Duitse autoconcern Daimler, het moederbedrijf van Mercedes. Mercedes werd de voorbije drie seizoenen wereldkampioen bij de constructeurs en behaalde met Lewis Hamilton en Nico Rosberg ook telkens de individuele wereldtitel. Het team bestaat dit jaar uit Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

De Britse scheidsrechter Mark Clattenburg (41) vertrekt na dit seizoen naar Saudi-Arabië, waar hij hoofd van de scheidsrechtercommissie zal worden. Clattenburg tekende een contract van één jaar en zal ook zelf wedstrijden in de Saudische competitie leiden. Hij wordt in Saudi-Arabië de opvolger van zijn landgenoot Howard Webb, die zou zijn vertrokken wegens verschillen van mening met de lokale voetbalbond over de inzet van buitenlandse scheidsrechters. Clattenburg ontvangt in Saudi-Arabië een loon van 500.000 pond. Hij was gedurende twaalf jaar scheidsrechter in de Premier League. Hij had recent echter al laten uitschijnen open te staan voor voorstellen uit de Verenigde Staten, China of het Midden-Oosten.

Het Italiaanse modemerk Prada, fabrikant van luxe tassen en schoenen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,2 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De terugval moet worden verklaard door een daling van het toerisme in Italië en Frankrijk en de lagere verkopen in Azië. Opgemerkt wordt echter dat de grootste achteruitgang tijdens de eerste jaarhelft werd geregistreerd en tijdens de daaropvolgende zes maanden opnieuw een herstel kon worden gemeld. Het bedrijf maakte bekend tijdens de maand januari een nieuwe groei te hebben kunnen realiseren. Wel wordt opgemerkt dat Japan door de dure yen een moeilijke markt blijft.

De Belgische belastingdienst start met controles op de activiteiten van het alternatieve hotelplatform Airbnb. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Airbnb werkt met partners die een woning of appartement geheel of gedeeltelijk aan reizigers ter beschikking stellen en daarvoor een vergoeding ontvangen. Die inkomsten moeten fiscaal worden aangegeven, maar tot nu toe gebeurden daarop weinig controles. De Belgische fiscus gaf vorig jaar echter al aan de activiteit op het platform van Airbnb onder de loep te zullen nemen. Verhuurders die hun inkomsten niet hebben aangegeven en worden betrapt, riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent van de ontdoken belasting.

De Amerikaanse farmagroep Allergan heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,86 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De hogere vraag naar Botox, de oogbehandeling Restasis en het constipatiemiddel Linzess compenseerde de lagere verkoop van oudere producten zoals Namenda tegen de ziekte van Alzheimer. Er werd echter een nettoverlies geleden van 70,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 700,5 miljoen dollar tijdens de laatste drie maanden van het jaar voordien. Brent Saunders, chief executive van Allergan, benadrukte dat het bedrijf het voorbije jaar een transformatieperiode doormaakte.

De Pro League, de koepel van de vierentwintig profclubs van het Belgische voetbal, heeft de uitzendrechten voor de Belgische Jupiler Pro League, de eerste klasse in het voetbal, weer in de markt gezet. De voorbije jaren konden de wedstrijden op de platformen van Proximus, Telenet en Voo worden bekeken. Er zou echter mogelijk interesse kunnen zijn van de groep Eleven Sports, die op dit ogenblik vooral internationaal voetbal uitzendt, maar al heeft aangegeven potentieel te zien in de aankoop van de rechten. De Pro League ontvangt vanaf volgend seizoen gegarandeerd minstens 80 miljoen euro voor de uitzendrechten, tegenover een huidige vergoeding van 70 miljoen euro.

Het reisconcern TUI Group heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het nettoverlies kon echter van 80 miljoen euro naar 67 miljoen euro worden teruggebracht. Onder meer de onrust bij TuiFly Duitsland zorgde voor onvoorziene kosten. Er werd immers bekend gemaakt dat voor de vakantievluchten een samenwerking zou worden opgezet met AirBerlin, gecontroleerd door de Arabische groep Etihad Airways. Dat leidde tot massale ziekmeldingen bij het personeel, waardoor vele vluchten moest worden geschrapt. Dat zou 22 miljoen euro hebben gekost.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.