21-02-17

Wetenschap is een wereldwijde onderneming geworden

De internationale wetenschappelijke samenwerking kent een sterke groei. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University. Opgemerkt wordt dat in het begin van de jaren negentig 10 procent van alle wetenschappelijke publicaties deelnemers uit minstens twee landen vermeldden. Dat aandeel was tegen het midden van dit decennium volgens de onderzoekers opgelopen tot 25 procent. Bovendien kon worden opgetekend dat over de betrokken periode achtenvijftig landen voor de eerste keer in het wetenschappelijk onderzoek werden geciteerd. De onderzoekers merken dan ook op dat de wetenschap een wereldwijde onderneming is geworden.

Het onderzoek keek naar het niveau van internationale samenwerking in de gebieden astrofysica, mathematica, polymeer-wetenschap, seismologie, grondonderzoek en virologie. “De wetenschappelijke wereld kent een sterke internationalisering,” benadrukt onderzoeksleider Caroline Wagner, professor wetenschapsbeleid aan de Ohio State University. “In de twintigste eeuw werd het wetenschappelijk onderzoek nationaal georganiseerd, maar in de eenentwintigste eeuw krijgt de research steeds meer een wereldwijde aanpak. In alle sectoren werd de collaboratie sinds het begin van de jaren negentig met achttien tot zestig nieuwe landen uitgebreid.

Professor Wagner stelt vooral in fysica een toename van de internationale samenwerking te hebben verwacht, waar belangrijke investeringen in uitrusting de ondersteuning van meerdere landen zou stimuleren. In werkelijkheid kon de internationalisering in alle sectoren worden vastgesteld. “Dat geldt ook voor wiskunde, waar nochtans niet direct een noodzaak aan internationale samenwerking kan worden geïdentificeerd,” aldus de onderzoekster. “De onderzoeksmethode blijkt echter geen impact te hebben op de collaboratie-patronen.”

“De sterkste internationale samenwerking kon worden opgetekend in virologie. Dat heeft niets te maken met kosten, maar met internationale problemen zoals aids, ebola en zika, die een grensoverschrijdende informatie-uitwisseling vereisen om progressie te kunnen maken.”

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.