22-02-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse bank Citigroup zal mogelijk na de brexit zijn Europese activiteiten gedeeltelijk van Londen naar Frankfurt overhevelen. De bank neemt daarover pas later een definitieve beslissing, maar James Cowles - de topman voor Citigroup in Europa, het Midden-Oosten en Afrika - heeft laten verstaan dat Frankfurt mogelijk in aanmerking zou kunnen komen als nieuwe Europese vestigingsplaats. Tot nu toe werd vooral gekeken naar de Ierse hoofdstad Dublin, waar immers de Europese activiteiten van de groep al zijn gevestigd. Cowles zegt echter dat Frankfurt over belangrijke troeven beschikt. Daarbij verwijst hij naar de aanwezigheid van geschikte arbeidskrachten en een professionele financiële autoriteit.

In Parijs hebben de hotels het voorbije jaar 31 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 4,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Comité Régional du Tourisme (CRT) van Parijs meegedeeld. De financiële kost van die achteruitgang wordt geraamd op bijna 1,3 miljard euro. De daling moet gezocht worden bij de internationale bezoekers, waar een achteruitgang met 8,8 procent werd gemeld. Bij de binnenlandse toeristen was er ongeveer een status-quo. Vooral Chinezen en Japanners zouden voor andere Europese bestemmingen hebben gekozen. De daling moet vooral worden toegeschreven aan de terroristische aanslagen waarmee de Franse hoofdstad werd getroffen.

Een initiatief van de Roemeense regering om de strafrechtelijke vervolging van corruptie te beperken, is door het parlement van het land weggestemd. Het initiatief bepaalde dat ambtsmisbruik alleen strafrechterlijk kon worden vervolgd wanneer met de fraude een bedrag van meer dan 45.000 euro was gemoeid. De regeling had echter geleid tot massale protesten tegen de regering van de Roemeense premier Sorin Grindeanu. Volgens critici was de regel vooral bedoeld om Liviu Dragnea, voorzitter van de regerende sociaal-democraten, tegen een vervolging wegens fraude te beschermen. Dragnea zou betrokken zijn geweest bij een frauduleuze transactie ter waarde van ongeveer 25.000 euro.

De wereldwijde handel heeft het voorbije jaar een groei gekend met ongeveer 1 procent. Daarmee werd de zwakste groei opgetekend sinds de uitbaak van de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium. Dat staat in een rapport van de Wereldbank. Twee jaar geleden was nog een groei met 2 procent gemeld. De beperkte groei van het voorbije jaar wordt vooral gekoppeld aan de politieke onzekerheid in Europa en de Verenigde Staten. Volgens de Wereldbank zorgt die politieke onzekerheid ervoor dat bedrijven investeringen uitstellen en consumenten hun uitgaven temperen. Daarnaast werd nog aangegeven dat ook het opzeggen van internationale handelsovereenkomsten aan de grotere onzekerheid bijdraagt.

Het Amerikaanse detacheerder Manpower neemt de Spaanse divisie van zijn sectorgenoot Ciber, gespecialiseerd in informatica, over. Door de transactie krijgt Manpower meer mogelijkheden op het gebied van informatica op de Spaanse markt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Manpower en Ciber zijn beide grote internationale ondernemingen met een beursnotering in New York. Manpower is al sinds de tweede helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw actief in Spanje. De groep nam vorig jaar ook al de Nederlandse divisie van Ciber over. Manpower behoort samen met het Zwitserse Adecco en het Nederlandse Randstad tot de grootste uitzendorganisaties van de wereld.

Het Amerikaanse fastfoodbedrijf Restaurant Brands International (RBI), moederbedrijf van onder meer Burger King, neemt zijn sectorgenoot Popeyes Louisiana Kitchen over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. Er wordt benadrukt dat Popeyes zijn eigen management zal behouden, maar tegelijkertijd wel zal kunnen profiteren van het wereldwijd netwerk van RB International. Het fastfoodbedrijf zegt de ambitie te hebben om de volgende jaren zowel in de Verenigde Staten als internationaal sneller te groeien. Popeyes heeft een marktwaarde van ongeveer 1,4 miljard dollar en beschikt over een netwerk van 2.600 restaurants in zevenentwintig landen.

Het voorbije jaar is wereldwijd 24,7 miljard dollar geïnvesteerd in fintechbedrijven. Dat betekent een belangrijke terugval tegenover het jaar voordien, toen een bedrag van 46,7 miljard dollar in de sector werd geïnvesteerd. Dat wordt in een rapport van consulent KPMG naar voor gebracht. Opgemerkt wordt dat in die trend vooral Europa een belangrijke factor is geweest. De investeringen in Europese fintechbedrijven vielen immers van 10,9 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar terug. Dat is vooral het gevolg van een terugval van het aantal transacties. Het gemiddelde bedrag van de Europese investeringen liep wel van 2 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro op.

Werknemers van de Duitse autobouwer Opel hoeven niet te vrezen dat hun arbeidsvoorwaarden in het gedrang zouden komen indien hun bedrijf door de Franse constructeur PSA Peugeot-Citroën wordt overgenomen. Dat heeft Carlos Tavares, chief executive van PSA Peugeot-Citroën, tijdens een gesprek met personeelsvertegenwoordigers van Opel, gezegd. Tavares beloofde de afspraken van de bestaande collectieve arbeidsovereenkomst te zullen respecteren. Volgens Wolfgang Schäfer-Klug, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Opel, heeft Tavares duidelijk gemaakt te streven naar een duurzame verdere ontwikkeling van Opel als onafhankelijk bedrijf. Dat is volgens hem een basis voor verdere onderhandelingen.

De exploratie van gas en olie in de diepzee en schaliegesteente blijven groeimotoren van Shell. Dat heeft Andy Brown, Upstream-directeur bij Shell, tegenover analisten gezegd. Volgens Brown boeken de nieuwste diepzeeprojecten van Shell een break-even bij een olieprijs van bijna 45 dollar per vat. Bij de meeste reserves in schaliegesteente ligt de break-even rond een prijs van 40 dollar. Op dit ogenblik wordt een prijs van 55 dollar per vat genoteerd. Shell wordt al enkele tijd geconfronteerd met lage olieprijzen, die begin vorig jaar een dieptepunt bereikten. De Upstream-divisie van Shell boekte vorig jaar nagenoeg een break-even, tegenover een verlies van 1 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien.

Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van telecom en informatica, moeten eventueel tegen een buitenlandse overname kunnen worden afgeschermd indien de continuïteit van dienstverlening of nationale veiligheid in het gedrang zouden kunnen komen. Dat heeft Henk Kamp, Nederlands minister van economie, in een wetsvoorstel benadrukt. Nederland heeft volgens de minister geen baat bij overnames door buitenlandse partijen met criminele achtergronden, financiële kwetsbaarheden of een gebrek aan transparantie. Met de maatregel moeten volgens Henk Kamp de continuïteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening en de publieke belangen in Nederland veilig stellen.

De Amerikaanse onderneming Spacex heeft met succes vanop het Kennedy Space Center in Florida zijn onbemande capsule Dragon gelanceerd voor een bevoorradingsmissie naar het International Space Station (ISS). De Falcon-draagraket, die de lancering van de Dragon moest verzorgen, landde tien minuten later opnieuw op de aarde. Daarmee heeft Spacex voor de zevende keer een gelukte landing van de draagraket gerealiseerd. Volgens Spacex zal door die operatie de kosten van lanceringen gevoelig worden verlaagd. De lancering was ook de eerste vlucht van een Dragon naar het ruimtestation sinds een capsule en draagraket bij een explosie op het lanceerplatform in september vorig jaar werden vernietigd.

China is met de bouw van de nieuwe supercomputer Tianhe-3 gestart. De machine zou als eerste de kaap van één triljoen aantal berekeningen per seconde breken en daarmee tien keer sneller worden dan de huidige supercomputers. Dat heeft de Chinese krant China Daily gemeld. De Tianhe-3 zou tegen het einde van dit decennium operationeel moeten zijn. Daarmee zou China erin lukken om de Verenigde Staten te kloppen in de strijd om de eerste exaflop-computer ter wereld. China voert op dit ogenblik met de Sunway en Tianhe-2 de ranglijst van de snelste computers ter wereld aan. De Verenigde Staten volgen met de supercomputer Titan op de derde plaats. Tianhe-3 moet onder meer het smogprobleem analyseren.

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy (62) treedt toe tot de raad van bestuur van de beursgenoteerde Franse hotelgroep AccorHotels. De politicus zal ook de leiding krijgen over een nieuwe divisie dat de de lijnen moet uitzetten van de internationale strategie van de groep. De inhoudelijke opdracht van de nieuwe divisie moet volgens AccorHotels nog wel door de volgende raad van bestuur van de hotelgroep worden vastgelegd. Sarkozy zal als onafhankelijk bestuurder in de raad van bestuur zetelen. Het is de eerste keer dat Sarkozy een gelijkaardige functie opneemt. Sarkozy werd tien jaar geleden president van Frankrijk, maar werd vijf jaar later opgevolgd door François Hollande.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates wordt hoofdsponsor van het professionele wielerteam UAE Abu Dhabi. Dat heeft het wielerteam bekend gemaakt. UAE Abu Dhabi is de opvolger van het Italiaanse wielerteam Lampre-Merida. Het team bestaat onder meer uit Rui Costa, Darwin Atapuma, Sacha Modolo en Diego Ulissi. Sheik Majid Al Mualla, topman van Emirates, benadrukte dat het initiatief de Verenigde Arabische Emiraten ook in het wielrennen op de kaart moet zetten. Ook wapenproducent International Golden Group en aandelenhandelaar ADS Securities worden sponsor van het wielerteam. Emirates is al sponsor van topclubs zoals Arsenal, AC Milan, Paris Saint-Germain en Real Madrid.

In de Waaslandhaven is recent gestart met de aanleg van het nieuwe industriële stoomnetwerk Ecluse. Het netwerk moet vanaf volgend jaar stoom van de afvalbedrijven Indaver en Sleco leveren aan de ondernemingen Adpo, Ashland, Monument Chemical, Ineos Phenol en Lanxess. Door de leveringen zullen de betrokken bedrijven hun eigen stoomketels geheel of gedeeltelijk kunnen stilleggen. Daarmee levert Ecluse een emissiebesparing van 100.000 ton koolstofdioxide per jaar. Het project zal ook warmte leveren aan de Antwerp Gateway van DP World. In een later stadium kunnen ook andere bedrijven nog op het netwerk aansluiten. Het project vergt een investering van ongeveer 30 miljoen euro.

Meer Nieuws

10:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.