25-02-17

Nieuwsoverzicht

De handel tussen China en Duitsland heeft het voorbije jaar een hoogte bereikt van nagenoeg 170 miljard dollar. Daarmee werden door de Verenigde Staten door China als belangrijkste handelspartner van Duitsland van de troon gestoten. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistische Bundesamt. De Verenigde Staten vallen met een bedrag van 165 miljard euro zelfs terug tot een derde plaats, want de handel met Frankrijk liet een niveau van 167 miljard euro optekenen. De Verenigde Staten waren twee jaar geleden voor de eerste keer in vier decennia de belangrijkste Duitse handelspartner geworden. Met een volume van 107 miljard euro blijven de Verenigde Staten wel de belangrijkste Duitse exportmarkt.

Telecomgroep Proximus heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,87 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 4,7 procent tot 1,8 miljard euro. Op de thuismarkten werd een omzetgroei met 0,7 procent geboekt tot 4,41 miljard euro, terwijl de winst met 4,7 procent opliep tot bijna 1,65 miljard euro. Bij Belgacom International Carrier Services (BICS) kenden de omzet en winst daarentegen een respectievelijke daling met 9,6 procent en en 7,2 procent. Het bedrijf waarschuwde wel dat de afschaffing van de roamingkosten dit jaar op de resultaten een negatief effect van meer dan 80 miljoen euro zullen hebben.

Bij het Zuid-Koreaanse concern Samsung hebben voorzitter Chang Choong-Gi en vice-voorzitter Choi Gee-Sung ontslag genomen. Daarmee zeggen beiden de verantwoordelijkheid te nemen voor het corruptieschandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park Guen-Hye waarin het bedrijf betrokken is geraakt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Beide bestuurders zouden zijn aangemerkt als verdachte in de zaak, die vorige week ook al leidde tot de arrestatie van Lee Jae-Yong, de topman van Samsung. Het concern zou mogelijk geld hebben gegeven aan stichtingen van een vertrouwelinge van de president, in ruil voor een goedkeuring van de overheid voor een omstreden fusie.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind januari werd afgesloten, een operationele winst gerealiseerd van 6,2 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 6,6 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 1 procent tot 130,9 miljard dollar. Doug McMillon, chief executive van Walmart, stelde dat het bedrijf een sterk vierde kwartaal heeft laten optekenen. Op de Amerikaanse thuismarkt, waar al tien kwartalen op rij een stijging kan worden gemeld, werd volgens McMillon de sterkste groei in vier jaar tijd opgetekend. Op de internationale markt kon - zonder valuta-impact - een omzetgroei met 3 procent worden gemeld.

Bij ING België zal de saneringsoperatie uiteindelijk maximaal 890 banen kosten. Daarmee kan de geplande afslanking nagenoeg worden gehalveerd. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. ING België kondigde in oktober vorig jaar 3.500 banen te willen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand met één derde worden afgeslankt. Die operatie zou ook maximaal 1.700 ontslagen omvatten. De vakbonden hebben met de directie echter een overeenkomst kunnen sluiten om het aantal ontslagen te beperken, onder meer door een aanpassing van de eindeloopbaanregeling. Ook zouden tweehonderd banen kunnen worden gered door de voorziene sluiting van twintig kantoren in te trekken.

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing gaat in de Engelse stad Sheffield een nieuwe onderdelenfabriek bouwen. Dat heeft Boeing aangekondigd. Met de bouw van de fabriek zou een investering van ruim 20 miljoen pond gepaard gaan. De fabriek zou volgend jaar operationeel moeten zijn en zou werk moeten bieden aan een dertigtal personeelsleden. De Britse fabriek wordt voor Boeing de eerste eigen productielocatie voor de commerciële luchtvaart in Europa. Het nieuwe filiaal moet instaan voor de productie van hoogwaardige onderdelen die op dit ogenblik nog bij externe leveranciers worden ingekocht. Boeing zegt in Groot-Brittannië de nodige infrastructuur en talent te vinden om te blijven groeien.

De Nederlandse brouwer Heineken wordt door zijn Griekse sectorgenoot Macedonian Thrace Brewery (MTB) beticht van machtsmisbruik. Dat staat in een schadeclaim van 100 miljoen dollar die door het Griekse bedrijf bij de rechtbank van Amsterdam werd ingediend. In de klacht wordt opgemerkt dat Athenian Brewery, een dochterbedrijf van Heineken, jarenlang van zijn machtspositie in Griekenland misbruik heeft gemaakt. Athenian zou daarbij exclusiviteitscontracten hebben afgedwongen bij de Griekse winkeliers. Volgens Macedonian Thrace, vooral bekend voor zijn biermerk Vergina, heeft die machtspositie ook geleid tot hogere prijzen. Heineken ontkent de aantijgingen.

In België hebben windmolens woensdag 46,4 gigawattuur energie gegenereerd. Daarmee werd een absoluut record opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Apere. De productie van de windparken dekte 16 procent van de totale Belgische elektriciteitsconsumptie. Bovendien was de opbrengst van de windenergie voldoende om alle Belgische gezinnen van energie te voorzien. De elektriciteitsbehoefte van de industrie en het bedrijfsleven werd dus nog door de klassieke bronnen ingevuld. Zonnepanelen speelden woensdag geen rol van betekenis. Het windmolenpark draaide op 81 procent van zijn theoretische maximumcapaciteit. Het record bedraagt 82 procent.

In Frankrijk heeft het financieel parket een gerechtelijk onderzoek gestart naar presidentskandidaat François Fillon. Een onderzoeksrechter moet nagaan of Fillon zijn echtgenote en twee van zijn kinderen fictief heeft tewerkgesteld. Berichten over de praktijken waren in januari in de Franse media verschenen. Daarop had het financieel parket een vooronderzoek gestart. Door de opening van een gerechtelijk onderzoek kan echter beroep worden gedaan op een onderzoeksrechter, die meer onderzoeksdaden kan laten verrichten. De aantijgingen worden door Fillon met klem ontkend. Hij benadrukt dat zijn vrouw en kinderen wel degelijk actief als medewerkers werden ingezet.

De textielgroep Sioen Industries heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 363,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 11 procent tegenover het jaar voordien. Een belangrijk gedeelte van de groei werd weliswaar gerealiseerd door de overname van de bedrijven Manifattura Fontana en Dimension Polyant, maar ook zonder die operaties zou de omzet met 3,3 procent zijn toegenomen. De nettowinst steeg met 12 procent naar 26 miljoen euro. Het bedrijf zegt ook dit jaar verder in groei te willen blijven investeren, maar zegt dat de veranderingen in het politieke landschap en de wereldwijde heropleving van de grondstoffenmarkten tot de nodige voorzichtigheid moeten aanzetten.

Journalisten van The New York Times, Cable News Network (CNN), The Los Angeles Times, Politico en Buzzfeed zijn de toegang ontzegd tot de dagelijkse persbriefing van Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump. De geweigerde nieuwsorganisaties reageerden fel op het voorval. Gewag wordt gemaakt van een wraakactie tegen media die niet altijd in gunstige zin over de president schrijven. Vertegenwoordigers van Time, USA Today en Associated Press werden wel toegelaten, maar weigerden uit solidariteit met hun collega’s aan de briefing deel te nemen. De White House Correspondents Association, die de pers vertegenwoordigt, heeft de uitsluiting van media veroordeeld.

De Belgische chemiegroep Solvay heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 621 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 55 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 4,7 procent tot 10,9 miljard euro, maar dat cijfer kan volgens het bedrijf worden verklaard door lagere grondstoffenprijzen en wisselkoerseffecten. Het bedrijf benadrukt goed op koers te zitten om zijn doelstellingen op middellange termijn te halen. Jean-Pierre Clamadieu, chief executive van Solvay, stelde dat het bedrijf een solide groei heeft laten optekenen, dankzij de transformatie van de bedrijfsportefeuille en het klantenprofiel. Hij gaf ook aan optimistisch te zijn voor het lopende jaar.

Het bedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in driedimensionale druktechnologie, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 114,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst nam met 157 procent toe tot 9,5 miljoen euro. Er werd echter nog altijd een verlies van 3 miljoen euro geboekt, tegenover een negatief resultaat van 2,9 miljoen euro het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal werd een omzetgroei met 12,3 procent tot 31,5 miljoen euro geboekt. Er werd een kwartaalwinst opgetekend van 620.000 euro, tegenover een positief resultaat van 2,1 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien.

In de Verenigde Staten is Bill de Blasio, burgemeester van New York, door agenten van het Federal Bureau of Investigation (FBI) ondervraagd. De ondervraging kaderde in een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de fondsenwerving voor de campagne van de Blasio vier jaar geleden. Er zouden eventueel aanwijzingen zijn dat de kandidaat of zijn medewerkers een aantal diensten van de stad hadden beloofd in ruil voor politieke donaties. De Blasio benadrukt echter steeds binnen de grenzen van de wet te hebben gehandeld. De burgemeester voegde er aan toe zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek en ervan overtuigd te zijn dat hij uiteindelijk van elke blaam zal worden gezuiverd.

De groep Deceuninck, producent van kunststof profielen voor ramen en deuren, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 670,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4,1 procent tegenover het jaar voordien. Er werd volgens het bedrijf vooral een sterke groei opgetekend in Turkije en de Verenigde Staten, maar die impact zou gedeeltelijk zijn tenietgedaan door de beslissing om de productie van producten met lagere marges geleidelijk af te bouwen. Er wordt ook gewag gemaakt van negatieve valuta-effecten, maar dat werd grotendeels gecompenseerd door prijsverhogingen. De jaarwinst steeg met 57,1 procent tot 21 miljoen euro.

Meer Nieuws

12:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.