24-02-17

Toekomst blijft voor meeste mensen best geheim

Ook wanneer technologisch de mogelijkheid zou worden geboden, zouden de meeste mensen liever hun toekomst niet kennen, zelfs wanneer ze van mening zijn dat deze evenementen hen gelukkig zouden maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn bij meer dan tweeduizend respondenten in Duitsland en Spanje. Vastgesteld werd dat tussen 85 procent en 90 procent vooraf geen kennis zou willen hebben van negatieve gebeurtenissen die hen te wachten staan, maar ook moest worden genoteerd dat 40 procent tot 70 procent ook geen voorkennis wenst over positieve evenementen.

“De grote meerderheid van de mensen heeft geen enkele ambitie om in zijn toekomst te kunnen kijken,” benadrukt onderzoeksleider Gerd Gigerenzer, professor psychologie aan het Max Planck Institute for Human Development. “Men probeert immers de ontsnappen aan de pijn die het besef van toekomstige negatieve gebeurtenissen zou kunnen veroorzaken, maar anderzijds streeft men naar de handhaving van het genot dat de spanning rond aangename evenementen in de toekomst kan opwekken.” Amper 1 procent van de ondervraagden gaf te kennen in alle omstandigheden de kennis over de toekomst te willen hebben.

Personen die liever geen inzicht in de toekomst hebben, toonden ook een grotere risico-aversie en waren tevens meer geneigd verzekeringen af te sluiten dan collega’s die wel graag nu al op de hoogte zouden zijn van het lot dat hen wacht. “Hieruit kan worden afgeleid dat een keuze voor onwetendheid een anticipatie op spijt vormt,” betoogt professor Gigerenzer. “Ook de tijdsafstand tegenover het toekomstig gebeuren, bleek echter een rol te spelen. Naarmate het evenement verder in de toekomst verwijderd ligt, neemt de neiging tot een bewuste onwetendheid af. Daarbij kan onder meer worden vastgesteld dat ouderen minder op de hoogte wilden zijn van het tijdstip van hun overlijden dan jongeren.”

Slechts bij één onderwerp kon worden vastgesteld dat een meerderheid van de ondervraagden toch liever in de toekomst kon kijken. Slechts 37 procent van de ondervraagden gaf immers aan liever niet vooraf het geslacht van zijn ongeboren kind te kennen.

Lees Verder

14:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toekomst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.