26-02-17

Europese migratie naar Groot-Brittannië begint te dalen

Het voorbije jaar hebbn minder migranten uit andere lidstaten van de Europese Unie zich in Groot-Brittannië zich op de arbeidsmarkt aangemeld dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Office for National Statistics (ONS). Daarmee dient voor de eerste keer in een decennium een daling worden gemeld. De cijfers bevestigen volgens waarnemers de vrees dat een belangrijk aantal Britse bedrijven door de naderende brexit met een talenttekort geconfronteerd zullen worden. Vooral kleinere ondernemingen en bedrijven die op handarbeiders beroep doen, zouden kunnen worden getroffen. Anderzijds bleek dat een groter aantal Europese burgers het voorbije jaar het Britse burgerschap heeft aangevraagd.

“Het voorbije jaar hebben ongeveer 180.000 migranten uit Europese Unie zich zonder werkaanbieding in Groot-Brittannië gevestigd,” aldus het rapport van de Britse statistische dienst. “Daarnaast konden nog eens 113.000 Europese migranten met een Brits arbeidscontract worden geteld. In totaal werd een netto-immigratie van 273.000 Europese burgers in Groot-Brittannië opgetekend. Dat betekende een daling met 49.000 immigranten tegenover het jaar voordien.” Opgemerkt wordt dat de cijfers rond de netto-immigratie statistisch niet echt significant zijn, maar het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) maakt gewag van een bredere trend die zou kunnen leiden tot een talenttekort in cruciale sectoren.

“De cijfers zijn voor de Britse werknemers een waarschuwing dat de rekruterings-kanalen moeten worden uitgebreid en dat inspanningen moeten worden gedaan om de vacatures aantrekkelijker te maken voor categorieën die tot nu toe niet konden worden aangeboord,” zegt Gerwyn Davies, analist arbeidsmarkt bij de Britse denktank. “Onder meer moet gedacht worden aan flexibele arbeidsvoorwaarden en carrière-ontwikkeling.” De instroom vanuit regio’s buiten de Europese Unie viel terug tot 164.000 migranten, vooral te wijten aan een sterke terugval van het aantal buitenlandse studenten dat ervoor kiest zijn opleiding in Groot-Brittannië verder te zetten.

Lees Verder

 

15:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.