26-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse bedrijf Uber heeft geen technologie voor zelfrijdende auto's gestolen van Waymo, een zusteronderneming van Google. Dat heeft Uber gezegd. Uber was eerder door Alphabet, het moederconcern van Waymo, wegens onrechtmatig gebruik van de technologie aangeklaagd. Opgemerkt werd dat Anthony Levandowski, medewerker van Uber, eerder bij Waymo werkte en daarbij zijn vertrek veertienduizend vertrouwelijke bestanden zou hebben meegenomen. Uber noemt de klacht van Alphabet een ongegronde poging om een concurrent te vertragen. Het bedrijf zegt zich dan ook krachtig tegen de klacht te zullen verdedigen en werkt ondertussen verder aan zijn technologie voor zelfrijdende auto’s.

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid heeft aannemers opgeroepen voorstellen in te dienen voor de bouw van de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. De divisie Customs and Border Protection (CBP) van het ministerie zou de eerste week van de maand maart een aanbesteding uitschrijven. Tegen midden april zouden de ingediende voorstellen worden geëvalueerd en zou een definitieve beslissing worden genomen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde recent nog tijdens een ontmoeting met conservatieve kiezers aan dat de plannen voor de bouw van de muur, die volgens hem ongeveer 12 miljard dollar zal kosten, in een vergevorderd stadium verkeren.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google stopt midden april met zijn berichtenapplicatie Spaces. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De applicatie werd pas in mei vorig jaar jaar gelanceerd en moest het gebruikers gemakkelijker maken een link naar een website of een online video te delen. Vanaf begin maart zal de applicatie geen nieuwe content of gebruikers meer aanvaarden. Anderhalve maand later wordt de applicatie verwijderd. Daardoor zal ook de content van het platform niet langer beschikbaar zijn. Een reden voor de beslissing heeft Google niet gegeven, maar de toepassing zal volgens waarnemers wellicht onvoldoende bijval hebben genoten om een verdere ondersteuning te verantwoorden.

Zinkspecialist Nyrstar heeft tijdens het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 193 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 267 miljoen euro het jaar voordien. De terugval moet worden toegeschreven aan de lagere verwerkingslonen voor zink en onvoorziene productie-onderbrekingen. Het bedrijf leed een nettoverlies van 414 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 432 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies werd vorig jaar wel in de hand gewerkt door een bijzondere waardevermindering van 266 miljoen euro op de mijnbouwdivisie. De metaalproductie viel van 366 miljoen euro op 222 miljoen euro. De jaaromzet daalde met 9 procent tot 2,76 miljard euro.

Het Amerikaanse bedrijf First Solar, producent van zonnepanelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 480 miljoen dollar, tegenover 688 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van bijna 720 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 884 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De verliezen moeten worden toegeschreven aan een herstructurering van de productie, die in totaal een kost van 1 miljard dollar zou vergen. De productie bedroeg 760 megawatt. Over het hele jaar groeide de omzet van 3 miljard dollar naar 3,6 miljard dollar. Het jaarverlies daalde van 904,4 miljoen dollar naar 358 miljoen dollar.

In de Verenigde Staten heeft het chemieconcern DuPont een schikking getroffen met 3.550 omwonenden van zijn fabriek in Parkersburg. Volgens de klachten zouden vele omwonenden ziek zijn geworden door het gebruik van perfluoroctaanzuur in de fabriek. De schikking heeft een waarde van 670,7 miljoen dollar. De helft van het bedrag zal door DuPont worden betaald. De andere helft wordt gedragen door Chemours, een bedrijf dat door DuPont twee jaar geleden werd opgericht. De schikking betekent echter voor geen van beide bedrijven een schuldbekentenis. Het product wordt door DuPont sinds de jaren zestig gebruikt bij de aanmaak van teflon, maar zou mogelijk kunnen leiden tot onder meer nierkanker.

In China is het internetconcern Alibaba een strategische samenwerking aangegaan met Bailian Group, één van de grootste retailgroepen van het land. Dat heeft Alibaba bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Daniel Zhang, chief executive van Alibaba, noemt de samenwerking mat Bailain een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de Chinese retail. Onder de samenwerking willen beide partijen fysieke winkels ontwerpen die het offline en online shoppen zouden moeten kunnen doen samenvloeien. Bovendien willen de ondernemingen de koopervaring van consumenten verbeteren. Bailain heeft 4.700 winkels in tweehonderd Chinese steden.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst van 2,8 miljard euro, tegenover een verlies van 5,5 miljard euro het jaar voordien. De operationele winst nam met 14 procent toe tot 14,6 miljard euro. De omzet steeg met 1,9 procent tot 217 miljard euro. Er werden 6,4 miljard euro kosten geboekt voor het emissieschandaal dat anderhalf jaar geleden bij Volkswagen is uitgebroken. In totaal heeft het bedrijf voor de verwerking van het emissieschandaal al 22,6 miljard euro gereserveerd voor boetes, herstellingen en juridische kosten. De kosten voor het schandaal, waarbij wereldwijd elf miljoen wagens waren betrokken, kunnen echter nog veel hoger oplopen.

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo is niet meer geïnteresseerd in een overname van verzekeraar Generali. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Na een analyse zegt Intesa Sanpaolo tot de vaststelling te zijn gekomen dat een fusie onvoldoende groeimogelijkheden zou bieden. Eerder dit jaar had Intesa bevestigd de mogelijkheden voor een overname te onderzoeken. Daarbij werd aangegeven dat de Italiaanse verzekeraar Generali een rol zou kunnen opnemen in de strategie van de bank om zijn positie in vermogensbeheer en verzekeringen te versterken. Intesa zegt nu echter op zoek te gaan naar andere manieren om de waarde voor de aandeelhouders verder te laten toenemen.

In Frankrijk heeft de Confédération Générale du Travail (CGT) het personeel van luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen het werk neer te leggen. Met de actie wil de vakbond de druk op de salarisonderhandelingen, die tijdens de eerste helft van de maand maart worden gestart, verhogen. De vakbond viseert vooral de salarisverhoging die voor veertien executives van Air France is beslist en waarbij de loonlast met 5 miljoen euro wordt opgedreven. Benadrukt wordt dat een executive door de maatregel een loonsverbetering van 357.143 euro ontvangt, terwijl de andere werknemers al sinds vijf jaar geen salarisverhoging meer hebben gekend. De vakbond eist voor het personeel ook een winstdeling.

Het biofarmabedrijf MDxHealth uit Herstal heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 70 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de inkomsten uit mijlpaalbetalingen en royalties van ExactSciences en Cologuard. Daarnaast wordt gewezen op diverse goedkeuringen die voor de terugbetaling van de prostaatkankertest ConfirmMDx konden worden verkregen. Onder meer diverse Amerikaanse verzekeraars hebben de test in hun portefeuille opgenomen. MDxHealth leed vorig jaar een nettoverlies van 13,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 14,5 miljoen dollar het jaar voordien.

Het Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft tijdens de eerste kwartalen van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 3,2 miljard dollar gerealiseerd, tegenover een verlies van 5,7 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 15,7 miljard dollar naar 18,8 miljard dollar. Andrew Mackenzie, chief executive van BHP Billiton, maakte gewag van sterke resultaten, na een periode van een aantal jaar waarbij het bedrijf vooral de focus had gericht op een verbetering van de productiviteit, een herschikking van de portefeuille en een revisie van het operationele model. Het concern waarschuwt op korte termijn wel voor een toenemende politieke onzekerheid.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 7 miljard pond, tegenover een negatief resultaat van 2 miljard pond het jaar voordien. De Britse bank werd geconfronteerd met hoge juridische kosten en herstructeringslasten. De instelling, die nog altijd in handen is van de Britse overheid, diende voor het negende jaar op rij een verlies te melden. In totaal werd daarbij een verlies van 58 miljard pond geleden. De bank maakte verder bekend tot het einde van dit decennium een kostenbesparing van 2 miljard pond te zullen doorvoeren. Daardoor zou de instelling volgens chief executive Ross McEwan volgend jaar opnieuw winstgevend moeten worden.

Luchtvaartmaatschappij International Air Group (IAG) heeft tijdens het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De maatschappij - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - kon daarbij profiteren van goedkopere brandstofkosten en andere kostenbesparingen. De omzet daalde echter met 1,3 procent tot 22,6 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan een daling van de ticketprijzen door de zware concurrentie. In totaal vervoerde de maatschappij vorig jaar meer dan 100 miljoen passagiers, maar de inkomsten uit die activiteiten daalden met 2 procent tot 19,9 miljard euro.

De Belgische plantageholding Sipef neemt een belang van 95 procent in de Indonesische palmolieproducent Dendy Marker Indah Lestari over van de groep PT Agro Muko. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 53 miljoen dollar. Het resterende belang van 5 procent blijft in handen van Agro Muko. Dendy Marker bezit op Sumatra een terrein van 6.562 hectare. Ook Sipef heeft al een palmolieproductie in Indonesië. De investering in Dendy Marker zal worden gefinancierd door een aandelenuitgifte voor een bedrag van 97,2 miljoen dollar, die ook gebruikt zal worden voor de financiering van een aantal overeenkomsten met Agro Muko. De operatie wordt in april aan de aandeelhouders voorgelegd.

Meer Nieuws

11:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.