26-02-17

Wereldeconomie steeds meer in handen groeimarkten

Tegen het midden van deze eeuw zullen de grote groeimarkten China, Rusland, India, Indonesië, Mexico, Brazilië en Turkije meer dan 50 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC). De onderzoekers merken op dat de volgende decennium een duidelijke verschuiving van de wereldwijde economische macht zal worden verder gezet. Opgemerkt wordt dat de grote groeimarkten tot het midden van de eeuw een gemiddelde groei met 3,5 procent per jaar zullen laten optekenen. Bij de huidige marktleiders Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zal die groei beperkt blijven tot een gemiddelde van 1,6 procent per jaar.

“De verschuiving van de wereldwijde economische macht naar de opkomende landen zal zich op langere termijn verder doorzetten,” benadrukt de consulent. “Speerpunten van die beweging zijn onder meer India, Indonesië en Vietnam. De huidige economische grootmachten stelselmatig aan impact zullen inboeten, terwijl het aandeel van de groeimarkten in het wereldwijde bruto binnenlandse product - ondanks gemengde prestaties in een aantal landen - steeds verder zal toenemen.” Verwacht wordt dat het gezamenlijke aandeel van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten tegen het midden van de eeuw tot iets meer dan 20 procent zal zijn teruggevallen.

In het rapport wordt opgemerkt dat de wereldeconomie de volgende drieënhalve decennia mogelijk in omvang zal verdubbelen, waarbij op een gemiddelde groei van ongeveer 2,5 procent per jaar zal kunnen worden gerekend. Er wordt verder benadrukt dat de groeimarkten tegen het midden van de eeuw ook de twee grootste economieën van de wereld zullen hebben gecreëerd. Op dit ogenblik zijn de Verenigde Staten al door China onttroond als de grootste economie van de wereld, maar in de loop van de volgende decennia zal de Amerikaanse economie ook door India worden voorbij gestoken.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wereldeconomie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.