27-02-17

Marketing-directeur moet het snelst opstappen

De marketing-directeur krijgt binnen de onderneming de kortste tijd om zijn beleidsplannen door te voeren. Dat blijkt uit een studie van consulent Korn Ferry bij de duizend grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de leden van de bestuursraad gemiddeld 5,3 jaar in functie blijven. Het langste mandaat kan worden opgeëist door de chief executive, die gemiddeld acht jaar in functie blijft. Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de marketing-directeur, die naar gemiddeld na 4,1 jaar wordt vervangen. Wel wordt opgemerkt dat het lot van de betrokkene tussen de diverse sectoren belangrijke verschillen laat optekenen.

“Marketing-verantwoordelijken winnen binnen de onderneming aan invloed,” merken de onderzoekers op. “Hun impact op productinnovatie en nieuwe zakelijke modellen neemt toe. Hun opdracht heeft meer betrekking op het strategisch leiderschap van de onderneming. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de chief marketing officer in de raad van bestuur minder tijd gegund wordt om zijn beleid uit te stippelen dan zijn collega’s met andere verantwoordelijkheden. Dat geldt vooral in de sector van de levenswetenschappen, waar het mandaat van de marketing-directeur gemiddeld al na 3,1 jaar is afgelopen. In de financiële diensten krijgt de marketing-verantwoordelijke met een gemiddeld mandaat van 5,1 jaar de meeste tijd.”

Daarna volgen energie (4,6 jaar), technologie (4,3 jaar), industrie (4,1 jaar), professionele diensten (4,1 jaar) en consumptiegoederen (3,6 jaar). In alle sectoren moet echter worden vastgesteld dat nagenoeg geen enkele collega sneller moet vertrekken dan de marketing-directeur. In de financiële sector, energie en industrie blijkt alleen de chief information officer (cio) nog sneller te worden vervangen. In technologie, professionele diensten, consumptiegoederen en levenswetenschappen moet de chief marketing officer als allereerste vertrekken. De marketing-directeur is bij de aanvang van zijn mandaat gemiddeld 52 jaar. Daarmee is hij twee jaar jonger dan het gemiddelde van de voltallige bestuursraad.

De oudste bestuurder in de directiekamer is de chief executive officer, die gemiddeld op 58-jarige leeftijd aan zijn mandaat begint. Alleen de chief information officer is met 51 jaar bij de start van zijn mandaat nog jonger dan de marketing-directeur.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: executive |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.