27-02-17

Nieuwsoverzicht

Het succes van de economie van de Verenigde Staten de voorbije eeuwen is in belangrijke mate te danken geweest aan het harde werk van een stroom getalenteerde en ambitieuze immigranten. Dat heeft investeerder Warren Buffett opgeworpen in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn holding Berkshire Hathaway. Buffett maakt in de brief geen enkele verwijzing naar het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die de immigratie aan banden wil leggen, maar zonder nieuwkomers zouden de opmerkelijke economische prestaties van de Verenigde Staten volgens de investeerder niet mogelijk zijn geweest. Sinds de onafhankelijkheid heeft de Amerikaanse economie 90 biljoen dollar rijkdom vergaard.

China wil het investeringsklimaat in het land een bijkomende impuls bezorgen door een groter aantal bedrijven een toestemming tot een beursintroductie te geven. De maatregel moet de economische groei van China stimuleren. Dat heeft Liu Shiyu, topman van China Securities Regulatory Commission (CSRC), bekend gemaakt. De Chinese aandelenmarkt is het voorbije jaar met een belangrijke terugloop geconfronteerd, maar de maatregelen van de overheid om de situatie te verbeteren, hebben volgens Liu Shiyu onvoldoende resultaat opgeleverd. Onder meer waren beperkingen ingevoerd op nieuwe beursintroducties en aandelenuitgiftes. Die beperkingen zullen nu worden teruggeschroefd.

Exact twintig jaar geleden werd de sluiting van de autofabriek van Renault in Vilvoorde aangekondigd. Door de beslissing verloren 3.097 medewerkers hun tewerkstelling. Uiteindelijk zouden slechts vier betrokkenen geen nieuwe arbeidsplaats vinden. Dat blijkt uit cijfers van Ascento, een divisie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) die de ontslagen werknemers begeleidde. Omdat 172 betrokkenen zelf elders een baan vonden en 654 oudere werknemers met brugpensioen konden, moesten uiteindelijk 2.271 mensen door Ascento worden begeleid. Veel werknemers kwamen vanwege hun technische kennis terecht bij industriële productiebedrijven en de technologische sector.

De Amerikaanse warenhuisketen JC Penney wil tussen honderddertig en honderdveertig vestigingen sluiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt, nadat het bedrijf moest toegeven het voorbije jaar drie kwartalen met een omzetdaling te hebben moeten afsluiten. Om die situatie om te keren, wil JC Penney zich naar eigen zeggen meer focussen op de winstgevende winsten. Er zal aan zesduizend werknemers een vroegtijdig pensioen worden aangeboden. JC Penney moet, net zoals een aantal andere sectorgenoten, opboksen tegen de toenemende populariteit van de online verkoop. JC Penney heeft in de Verenigde Staten op dit ogenblik nog ruim duizend supermarkten.

Het technologiebedrijf Desotec uit Roeselare wordt door eigenaar AAC Capital te koop gezet. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Desotec levert oplossingen voor de zuivering van vloeistoffen en gassen op basis van actieve kool. Zes jaar geleden kwam een meerderheid van de aandelen in Desotec in handen van AAC Capital, een voormalige investeringsdivisie van de Nederlandse groep ABN Amro. Sindsdien is de jaaromzet van het bedrijf meer dan verdubbeld tot 43 miljoen euro. De omzet wordt vooral gerealiseerd in Frankrijk en België. Desotec werd bijna dertig jaar geleden opgericht door de familiale groep Sobry en ondernemer Joost Desmet. De verkoop zou mogelijk 200 miljoen euro kunnen opbrengen.

In de Verenigde Staten is de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar het buitenlandse personeelsbeleid van bank Citigroup. De beursautoriteit zou daarbij willen vaststellen of daarbij werknemers werden aangetrokken voor hun contacten met beleidsmakers bij buitenlandse overheden. Citigroup zegt met de toezichthouder samen te werken. Vergelijkbare onderzoeken zijn eerder ook al bij andere Amerikaanse banken opgestart. De activiteiten worden door de beursautoriteit bestempeld als omkoping. JPMorgan schikte in november vorig jaar nog voor 264 miljoen dollar een zaak waarin de bank werd beschuldigd kinderen van Chinese ambtenaren in dienst te hebben genomen.

De Chinese zoekmachine Baidu heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 18,2 miljard yuan of 2,6 miljard dollar geboekt. Dat betekende een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst daalde met ruim 38 procent tot 2,1 miljard yuan. Over het hele jaar werd een omzetgroei met ruim 6 procent tot 70,5 miljard yuan opgetekend, terwijl de operationele winst verslechterde met bijna 14 procent tot 10 miljard yuan. Het Chinese bedrijf telde op het einde van het voorbije jaar 665 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De Franse groep AccorHotels heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,63 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met 3,8 procent tot 696 miljoen euro. De nettowinst liep met 8,1 procent op tot 266 miljoen euro. De Franse groep zegt het voorbije jaar met een uitdagende omgeving te zijn geconfronteerd. Daarbij wordt vooral gewezen op de terroristische dreiging in Frankrijk. De groep benadrukte dat de kamerprijzen in Parijs onder die negatieve invloed met 13,2 procent zijn gedaald. Daardoor viel de operationele winst in Frankrijk met 13 procent terug tot 150 miljoen euro. Toch liet het bedrijfsresultaat vorig jaar een nieuw record optekenen.

Het technologiebedrijf HP Inc heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 12,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 6 procent tot 655 miljoen dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van een sterkere vraag naar laptops uit de hogere prijscategorieën. De divisie personal systems, die ook de verkoop van computers omvat, liet een omzetgroei met 10 procent tot ruim 8,22 miljard dollar optekenen. De printerdivisie diende daarentegen een omzetdaling met 3 procent tot ruim 4,48 miljard dollar registreren. In volumes boekten de hardware-verkopen een toename met 6 procent.

Het Duitse bedrijf Henkel, fabrikant van huishoudelijke producten, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Die groei is wel gedeeltelijk te danken aan overnames, maar ook op eigen kracht zou een omzetstijging met 3,5 procent zijn gemeld. Henkel - producent van merken zoals Schwarzkopf, Persil en Pritt - boekte een winstgroei met 14 procent tot 765 miljoen euro. Het bedrijf wijst erop voor het zesde kwartaal op rij op eigen kracht een omzetgroei met ongeveer 3 procent te hebben kunnen realiseren. Ook dit jaar wordt gerekend op een groei tussen 2 procent en 4 procent.

De Franse verzekeringsgroep Axa heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,8 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 5,6 miljard euro het jaar voordien. De verzekeraar zegt daarbij vooral te hebben kunnen profiteren van sterkere prestaties met levensverzekeringen in de Verenigde Staten en Frankrijk. Daardoor konden de mindere resultaten van de divisie vermogensbeheer worden opgevangen. De omzet steeg met 2 procent tot bijna 100,2 miljard euro. De inkomsten uit levensverzekeringen liep met 2 procent op tot 60,3 miljard dollar, terwijl de omzet aan schadeverzekeringen met 3 procent toenam tot 35,6 miljard dollar. Bij vermogensbeheer was er echter een daling met 3 procent tot 3,71 miljard euro.

De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,4 miljard dollar, tegenover een verlies van 5 miljard dollar het jaar voordien. De betere resultaten werden naar eigen zeggen vooral gerealiseerd door de aantrekkende grondstoffenprijzen, kostenbesparingen en goede prestaties bij de handelsdivisie van het bedrijf. De omzet steeg van 147,4 miljard dollar naar 152,9 miljard dollar. Het bedrijf maakte verder bekend zijn nettoschuld met 40 procent tot 15,5 miljard dollar te hebben kunnen afbouwen. Om de moeizame marktomstandigheden het hoofd te bieden en de schuld te verlagen, werd gesneden in kosten en werden bedrijfsonderdelen verkocht.

Het navigatiebedrijf Garmin heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 860 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 132 miljoen dollar naar 136 miljoen dollar. Er werden naar eigen zeggen vooral goede prestaties opgetekend met onder meer navigatiediensten voor vliegtuigen en schepen en vooral producten zoals sporthorloges. Daardoor kon een omzetdaling met 17 procent in de autosector worden gecompenseerd. Over het hele jaar was er een nettowinst van 511 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 456 miljoen dollar het jaar voordien. De jaaromzet nam met 7 procent toe tot 3 miljard dollar.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 54,03 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 78,8 procent tot 2,15 miljard euro. Die verbetering was vooral te danken aan een daling van herstructureringskosten en fiscale lasten. In de meeste regio’s kon het Franse concern grotere volumes auto’s verkopen, maar in Rusland, China en Zuidoost-Azië diende een daling te worden opgetekend. Het bedrijf kondigde verder aan een dividend van 430 miljoen euro te zullen uitkeren. Daarmee zal de autobouwer voor de eerste keer sinds het begin van dit decennium zijn aandeelhouders weer vergoeden.

Bij de Duitse autobouwer Volkswagen heeft de raad van commissarissen zich akkoord verklaard met de introductie van een nieuw bezoldigingssysteem voor de bedrijfstop. Dat heeft Volkswagen bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat het nieuwe systeem vooral naar de toekomst zal kijken, terwijl tot nu toe vooral rekening werd gehouden met recente resultaten. Het basissalaris wordt weliswaar met 30 procent verhoogd, maar tegelijk worden de totale verloningen begrensd. Een bestuursvoorzitter kan nog maximaal 10 miljoen euro per jaar verdienen. Voor de andere bestuursleden wordt een maximum van 5,5 miljoen euro opgelegd. Bij de vergoeding wordt ook rekening gehouden met innovaties.

Meer Nieuws

08:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.