28-02-17

Chronisch zieken hebben liever cannabis dan pijnstillers

Patiënten met chronische pijn of mentale gezondheidsproblemen zouden voor een behandeling van hun symptomen liever gebruik maken van cannabis dan van voorgeschreven pijnstillers. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of British Columbia en de University of Victoria in Canada bij meer dan tweehonderdvijftig patiënten. De onderzoekers stelden vast dat 63 procent van de respondenten cannabis verkoos boven geneesmiddelen die door hun arts waren voorgeschreven, zoals opioïden, benzodiazepines en anti-depressiva. Er kunnen volgens de onderzoekers verschillende motieven achter de voorkeur voor cannabis worden vermoed.

“Mogelijk beslissen een aantal patiënten om van voorgeschreven geneesmiddelen naar cannabis over te schakelen om het probleem van neveneffecten aan te pakken,” benadrukt onderzoeksleider Philippe Lucas, psycholoog aan het Centre for Addictions Research van de University of Victoria. “Anderzijds zou de overschakeling tevens een beter symptoom-management mogelijk maken, terwijl diverse respondenten getuigen het gevoel te hebben dat cannabis veiliger is dan voorgeschreven geneesmiddelen.” Volgens de onderzoekers zou cannabis dan ook een belangrijke rol kunnen krijgen in de aanpak van het problematisch gebruik van farmaceutische producten zoals opioïden.

Canada werd zestien jaar geleden één van de eerste landen die een programma ontwikkelde om het medicinaal gebruik van cannabis voor patiënten mogelijk te maken. Sinds augustus vorig jaar zijn in het land dertig erkende producenten van cannabis actief. Deze ondernemingen leveren hun producten aan meer dan 65.000 patiënten. Uit het onderzoek bleek nog dat 53 procent van de ondervraagden cannabis gebruikten als een alternatief voor pijnstillers, gevolgd door mentale problemen zoals eetstoornissen of posttraumatische stress (15 procent). Ook bleek dat 32 procent van opioïden naar cannabis is overgestapt, gevolgd door benzodiazepines (16 procent) en anti-depressiva (12 procent).

Lees Verder

18:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cannabis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.