28-02-17

Mobiele telefonie omvat bijna 5 procent wereldeconomie

Tegen het midden van dit jaar zullen wereldwijd vijf miljard mobiele telefoons operationeel zijn. Dat blijkt uit een rapport van de GSM Association (GSMA), de internationale organisatie van mobiele operatoren. Vorig jaar waren wereldwijd 4,8 miljard telefoons geregistreerd, maar door de groeiende bevolking in Azië, met India als speerpunt, zal dat aantal volgens de onderzoekers tegen het einde van dit decennium tot 5,7 miljard aansluitingen zijn gestegen. Op dat ogenblik zal driekwart van de wereldbevolking over een mobiele telefoon beschikken. De sector wordt volgens het rapport verder ook gekenmerkt door een trend naar mobiele breedband-netwerken en smartphones.

“De mobiele industrie wint steeds meer aan belang als pijler van de economische activiteit en de sociale ontwikkeling,” benadrukt Mats Granryd, directeur-generaal van de GSM Association. “De mobiele sector is een wereldwijd platform dat op dit ogenblik twee derde van de wereldbevolking helpt, waarbij gezorgd wordt voor de connectiviteit en infrastructuur die nieuwe digitale economieën versterkt en socio-economische uitdagingen beantwoordt.” Granryd voegt eraan toe dat de alomtegenwoordigheid van de smartphones en snelle verbindingen een mogelijkheid creëren voor innovatie in gebieden zoals artificiële intelligentie en digitale transformatie.

Opgemerkt wordt dat de mobiele sector vorig jaar een waarde van 3,3 biljoen dollar vertegenwoordigde en daarmee een aandeel van 4,4 procent heeft in het wereldwijde bruto binnenlandse product. Dat aandeel zal tegen het einde van dit decennium met een bedrag van 4,2 biljoen dollar tot 4,9 procent oplopen. Berekend werd ook dat het mobiele ecosysteem vorig jaar 28,5 miljoen directe en indirecte arbeidsplaatsen registreerde. Tegen het einde van dit decennium zou er sprake zijn van 30,9 miljoen banen. Tevens genereerde de sector vorig jaar bijna 19 miljard dollar fiscale inkomsten, maar die bijdrage zal tegen het einde van dit decennium zijn opgelopen tot 500 miljard dollar.

De veiling van licenties bracht de wereldwijde overheden vorig jaar 19 miljard dollar op. De volgende jaren zal bovendien door operatoren 700 miljard dollar worden geïnvesteerd in supersnelle netwerken van de vijfde generatie (5G). Op dit ogenblik beschikt 21 procent van de wereldwijde verbindingen over netwerken van de vierde generatie (4G), maar dat aandeel zal tegen het einde van dit decennium tot 41 procent zijn opgelopen. Inmiddels loopt 55 procent van de wereldwijde verbindingen over mobiel breedband, maar dat aandeel zal over drie jaar tot bijna 75 procent zijn opgelopen.

Azië zal de volgende drie jaar ongeveer de helft van de groei op de internationale mobiele markt voor zijn rekening nemen. In India zou er sprake zijn van ongeveer 310 miljoen bijkomende aansluitingen.

Lees Verder

19:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefonie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.