28-02-17

Nieuwe mijlpaal voor videoplatform Youtube

Op het videoplatform YouTube, een divisie van het internetbedrijf Google, wordt dagelijks meer dan één miljard uur content geconsumeerd. Daarmee zit YouTube op koers om televisie als belangrijkste filmplatform van de Verenigde Staten te verdringen. Dat heeft YouTube, dat twaalf jaar geleden werd gelanceerd, bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat ook de videobank van YouTube een sterke groei blijft kennen. Elke minuut wordt op het platform immers vierhonderd uur video geplaatst. Elke dag wordt de bibliotheek van YouTube op die manier met vijfenzestig jaar video verder uitgebouwd. Muziek blijft veruit de populairste sector op het platform.

Opgemerkt wordt dat een dagelijkse consumptie van één miljard uur content in de loop van vorig jaar werd bereikt. Dat betekende een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Drie jaar geleden werd een dagelijkse consumptie van driehonderd miljoen uur geregistreerd. Over een periode van vijf jaar is er zelfs sprake van een vertienvoudiging. “Toen werd immers gestart met de bouw van algoritmes die de gegevens van de gebruikers verzamelden, zodat een gepersonaliseerd video-aanbod kon worden aangeboden en de consument kon worden aangezet langere tijd op het platform te blijven,” benadrukt YouTube.

Inmiddels wordt YouTube een bedreiging voor de machtspositie van televisie. Een eerdere studie van consulent Nielsen heeft immers uitgewezen dat de Amerikaanse consumenten gemiddeld ongeveer 1,25 miljard uur televisie per dag bekijken. Dat cijfer heeft de voorbije jaren een constante inkrimping laten optekenen. Muziek blijft op YouTube een belangrijke troef. De sector kan immers negen van de tien meest populaire video’s op het platform opeisen. Op de eerste plaats staat nog altijd Gangnam Style van Psy, die vijf jaar geleden werd geplaatst en inmiddels al 2,7 miljard keer werd bekeken.

Financiële details over de werking van YouTube worden niet bekendgemaakt. Volgens een aantal bronnen zou het platform drie jaar geleden ongeveer 4 miljard dollar inkomsten hebben gegenereerd en ongeveer een break-even hebben gerealiseerd.

Lees Verder

16:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: youtube |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.