28-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex wil eind volgend jaar voor twee toeristen een reis rond de maan organiseren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Er is volgens Spacex een contract ondertekend met de twee betrokkenen, waarover verder geen details bekend werden gemaakt. Spacex wordt met de reis de eerste organisatie die een bemande missie naar de maan organiseert sinds het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa in de jaren zeventig van de voorbije eeuw zijn Apollo-programma stopzette. Spacex zegt te verwachten dat nog meer reizen zullen worden georganiseerd, aangezien ook al een aantal andere partijen hun interesse naar voor zouden hebben gebracht.

Bij het Nederlandse postbedrijf PostNL verdwijnen de volgende vier jaar tussen tweeduizend en vierentwintighonderd arbeidsplaatsen. Verschillende divisies zullen worden afgeslankt. Tegelijkertijd zullen in de afdeling pakketbezorging zestienhonderd nieuwe banen worden gecreëerd. Omdat de traditionele brievenpost verder blijft afnemen, zal de activiteit in die sector de volgende jaren met 115 miljoen euro worden afgeslankt. Gehoopt wordt het banenverlies te kunnen opvangen met een natuurlijk verloop, een herplaatsing in andere afdelingen van de onderneming en vrijwillig vertrek. Op dit ogenblik werken bij PostNL in totaal nog 49.000 mensen.

Warren Buffett heeft het megabod op Unilever ingetrokken omdat hij geen vijandige overnamepoging wilde doen. Dat heeft Buffett, met zijn holding Berkshire Hathaway grootaandeelhouder van Kraft Heinz, tegen Amerikaanse media gezegd. Kraft Heinz was bereid om een bedrag van 134 miljard dollar te betalen voor Unilever, die de voorstellen echter resoluut afwees. Buffett benadrukte echter dat Berkshire Hathaway geen vijandige overnames doet. Buffett beschikt over een reserve van ruim 70 miljard dollar om overnames te realiseren. Hij heeft na het mislukte bod op Unilever naar eigen zeggen op dit ogenblik ook nog geen andere potentiële partijen voor een overname op het oog.

Het internationale veilinghuis Sotheby's heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 65,5 miljoen dollar, tegenover een verlies van ruim 11 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien, toen echter wel rekening diende te houden met saneringskosten en een belastingaanslag. Daarnaast wordt opgemerkt dat de voorbije herfst kon worden geprofiteerd van de veiling van een aantal grote kunstverzamelingen. Onder meer wordt gewezen op de collectie van wijlen muzikant David Bowie, die meer dan 41 miljoen dollar opbracht. De kwartaalomzet daalde van 335,8 miljoen dollar naar 308,7 miljoen dollar.

De beoogde fusie tussen de beursbedrijven London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse komt in gevaar. Dat heeft het Britse beurshuis gezegd. Het bedrijf zegt niet te kunnen voldoen aan de eisen die de Europese Commissie aan de overname heeft gekoppeld en waarbij een aantal activiteiten moesten worden afgestoten. Eerder al werd LCH Clearnet aan Euronext verkocht, maar door ongunstige marktomstandigheden wordt het volgens de Britse beursuitbater moeilijk een aantal andere transacties door te zetten. Het bedrijf zegt nog steeds achter de fusie te staan, maar die kan naar eigen zeggen alleen lukken wanneer de voorwaarden van de Europese Commissie worden aangepast.

De Russische staat gaat vanaf april geld lenen van zijn eigen bevolking om de dalende petroleuminkomsten te compenseren. Dat heeft Anton Siloeanov, Russisch minister van financiën, gemeld. Volgens hem zullen de Russische burgers voortaan opnieuw twee keer per jaar schuldbewijzen van de overheid kunnen kopen. Deze strategie werd door de Sovjet-Unie geregeld gehanteerd, maar is sinds de jaren negentig van de voorbije eeuw niet meer gebruikt. Volgens Siloeanov zou de overheid bij het publiek jaarlijks tussen 325 miljoen euro en 500 miljoen euro bij de bevolking kunnen ophalen. In totaal heeft Rusland voor ongeveer 30 miljard euro leningen lopen.

De Britse autobouwer Mini zou de productie van zijn elektrisch model aan zijn fabrieken in de Duitse steden Regensburg of Leipzig willen toewijzen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Duitse krant Handelsblatt gezegd. Mini is een dochtermerk van de Duitse groep BMW en zou met de verhuis de impact van de brexit willen ontlopen. Mini heeft een fabriek in Oxford, maar wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zou die productie bij een invoer op de Europese markt met importheffingen worden geconfronteerd. Met een verhuis naar Duitsland zou dat probleem kunnen worden vermeden. BMW heeft het in een reactie over speculatieve berichten.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de uitgaven voor defensie met 54 miljard dollar. Door die beslissing zouden de militaire budgetten van de Verenigde Staten met 10 procent worden opgevoerd. Dat heeft de krant The Washington Post gemeld op basis van een aantal bronnen rond de president. Trump wijst op de internationale problemen, die mogelijk tot militaire confrontaties zouden kunnen leiden. De Verenigde Staten moeten daarbij volgens de president de garantie hebben weer oorlogen te zullen winnen. Ook de budgetten voor openbare veiligheid zullen worden opgedreven. Alle andere sectoren zullen echter moeten inleveren. Dat geldt zeker voor buitenlandse hulp en sociale programma’s.

Wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zullen vele Polen naar hun vaderland terugkeren. Dat hebben woordvoerders van de Poolse regering gezegd. Op dit ogenblik wonen in Groot-Brittannië ongeveer negenhonderdduizend Polen. Op dit ogenblik kunnen de Polen als burger van de Europese Unie nog vrij naar Groot-Brittannië reizen en zich op de Britse arbeidsmarkt aanmelden. Verwacht wordt dat tussen honderdduizend en tweehonderdduizend Poolse inwoners van Groot-Brittannië bij de brexit zullen beslissen om naar hun eigen land terug te keren. Naast de brexit zou ook de verbeterde economische situatie in Polen echter een impact hebben op die beslissing.

In Zuid-Korea hebben speciale aanklagers geen toestemming gekregen om president Park Geun-hye persoonlijk te ondervragen over het corruptieschandaal waarin ze is verwikkeld. In een verklaring aan het Constitutioneel Hof liet de president wel weten niet uit eigenbelang te hebben gehandeld. President Park is verwikkeld in een schandaal waarbij haar vertrouwelinge Choi Son-sil een aantal grote Koreaanse bedrijven - waaronder Samsung - zou hebben overgehaald tientallen miljoenen dollar aan haar stichtingen over te dragen. Het Constitutionele Hof moet beslissen over een eventuele afzettingsprocedure voor de president, die daarna mogelijk zou kunnen worden vervolgd.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 15 procent tot 1,2 miljard euro. Tijdens de eerste drie kwartalen was het concern nog met een inkrimping geconfronteerd, vooral door een ruil van activa met het Russische bedrijf Gazprom. Daarnaast wordt op gewezen aan een begin van herstel op de markten van gas en olie. Over het hele jaar werd een omzetdaling met bijna 20 procent tot 57,6 miljard euro gemeld. De jaarwinst steeg met 2 procent tot 4,1 miljard euro.

Het Amerikaanse bedrijf Fitbit, producent van wearables, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 573,8 miljoen dollar, tegenover 711,6 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een kwartaalverlies van 146,3 miljoen dollar, tegenover een nettoverlies van 64,2 miljoen dollar tijdens de laatste drie maanden het jaar voordien. Het bedrijf verwijst naar tegenvallende periode tijdens de eindejaarsperiode. Hoewel Fitbit uitgaat van een tijdelijke afname, werden toch maatregelen genomen om de operationele kosten te verlagen. Er worden 110 banen geschrapt. De topmannen James Park en Eric Friedman laten dit jaar hun salaris vallen.

De Amerikaanse supermarktketen Macy’s heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 8,52 miljard dollar, tegenover bijna 8,87 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 544 miljoen dollar naar 475 miljoen dollar. Ook het bedrijfsresultaat liep terug van 936 miljoen dollar naar 815 miljoen dollar. Het voorbije jaar werden zesenzestig winkels gesloten. Terry Lundgren, chief executive van Macy’s, verwijst naar de aanhoudende uitdagingen in de detailhandel en het veranderende gedrag van de consument. Daardoor zal de keten volgens Lundgren zijn strategie aanpassen. Macy's verwacht dit jaar 900 miljoen dollar te investeren.

De Amerikaanse winkelketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 22,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst nam met 18,6 procent toe tot ruim 1,74 miljard dollar. Er wordt gewezen op de aantrekkende woningmarkt. Het bedrijf zegt verder te verwachten dat de omzet dit jaar verder met 4,6 procent zal worden opgevoerd. Daarnaast werd aangekondigd dat voor ongeveer 5 miljard dollar aan eigen aandelen zal worden ingekocht. Daarnaast werden ook 2 miljard dollar investeringen aangekondigd. De groep wil dit jaar zes nieuwe vestigingen openen.

In de lente wordt in de A    merikaanse stad Austin de productie van Celis White heropgestart. Initiatiefnemer is Christine Celis, dochter van oprichter Pierre Celis, die de licenties op het merk heeft teruggekocht van de rechtenhouders Total Beverage Solutions en Craftbev International Amalgated. Pierre Celis was oprichter van brouwerij Hoegaarden, die uiteindelijk aan AB InBev werd verkocht. Daarna startte hij in de Verenigde Staten de Celis Brewery, die op zijn beurt door de groep Miller werd overgenomen. Na die transactie kalfde de verkoop af en begin deze eeuw werd de Celis Brewery gesloten. De activa en rechten kwamen bij verschillende partijen terecht. De brouwerij heeft een jaarcapaciteit van 50.000 vaten.

Meer Nieuws

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.