01-03-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchthavens hebben het voorbije jaar gezamenlijk 111,9 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekent een stijging met 3,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Duitse federale bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Gewag wordt gemaakt van een recordaantal reizigers. Er werd vooral een toename opgetekend voor vluchten naar Europese bestemmingen. Daarbij kenden vooral Spanje en Griekenland een sterke groei, die tot meer dan 10 procent opliep. Turkije verloor als bestemming echter ruim 16 procent reizigers. Buiten Europa lieten vooral Thailand en Mexico de grootste stijging melden. De grootste terugval werd opgetekend bij Egypte, Tunesië en Japan.

Het toerisme zou de Griekse economie dit jaar 14,5 miljard euro inkomsten moeten opleveren. Dat zou een toename betekenen met 9 procent tegenover het voorbije jaar. Dat blijkt uit ramingen van Sete, het Griekse bureau voor toerisme. Vorig jaar diende nochtans een daling met 6,4 procent tot 13,2 miljard euro gemeld te worden. Dat moet volgens het toeristisch bureau worden toegeschreven aan de massale toestroom van vluchtelingen. Sete verwacht echter dat het land dit jaar ongeveer 27 miljoen bezoekers zal kunnen ontvangen. Vorig jaar werden 25 miljoen buitenlandse reizigers geregistreerd. Toerisme vertegenwoordigt ongeveer 18 procent van het Griekse bruto binnenlandse product.

De Indiase overheid wil een meerderheidsbelang in de nationale luchtvaartmaatschappij Air India verkopen. Daarvoor wordt een strategische partner gezocht. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Air India is al tien jaar verlieslatend en draagt inmiddels een schuldenlast van ongeveer 7 miljard dollar. Het bedrijf was ooit monopolist op de Indiase markt, maar verloor de voorbije jaren zienderogen terrein op concurrenten. Inmiddels moet de maatschappij IndiGo en Jet Airways laten voorgaan. De overheid heeft de voorbije jaren zware investeringen gedaan in de maatschappij, maar dat heeft geen fundamentele oplossing kunnen bieden.

De elektriciteitsproducent Engie Electrabel wil in Drogenbos in Vlaams-Brabant tot zes megawattuur elektriciteit opslaan in lithium-ionbatterijen. Daarmee realiseert Electrabel naar eigen zeggen een Belgische primeur voor het gebruik van lithium-ionbatterijen als platform voor de opslag van energie. Een capaciteit van zes megawattuur komt overeen met de mogelijkheden van twee windturbines. De grootste opslagcentrale van de wereld beschikt over een capaciteit van dertig megawatt. Het project zou tegen midden dit jaar operationeel moeten zijn. Financiële details over de bouw van de installatie werden niet bekend gemaakt. Engie wil zich meer toespitsen op duurzame energie.

De Franse wijnmaker Domaine des Anges, in de buurt van de Mont Ventoux, brengt een product uit ter ere van de Britse wielrenner Tom Simpson, die vijftig jaar geleden in de Ronde van Frankrijk tijdens de beklimming van de berg overleed. De nieuwe wijn komt onder de naam ‘Tom and the Peloton’ op de markt en zal in Groot-Brittannië worden verkocht. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop zal worden gereserveerd voor het onderhoud van het monument dat ter ere van de wielrenner op de flanken van de Mont Ventoux is opgericht. Het Domaine des Anges ligt in de onmiddellijke omgeving van de stad Carpentras, het eindpunt van de rit die aan Simpson het leven zou kosten.

Bij het bedrijf Caterpillar in Gosselies heeft het personeel zijn goedkeuring gehecht aan het sociaal plan dat bij de sluiting van hun fabriek was aangekondigd. Het sociaal plan werd door driekwart van de tweeduizend arbeiders goedgekeurd. Er zou sprake zijn van een ontslagpremie van 30.000 euro, aangevuld met een premie tussen 2.250 euro en 2.500 per jaar anciënniteit. Tevens is een premie van 3.250 euro voorzien voor de hervatting van de productie en de afwerking van 240 graafmachines. Ook voor de bedienden zou een ontwerpakkoord zijn bereikt. Caterpillar kondigde begin september vorig jaar de sluiting van de vestiging aan. Daardoor zouden 2.200 banen verdwijnen.

Bij vrachtwagenbouwer Volvo Trucks in Oostakker hebben ongeveer vierhonderd werknemers uit protest tegen de hoge werkdruk het werk neergelegd. De actie startte in de assemblage-afdelingen, maar zou al snel naar andere afdelingen zijn uitgebreid. Ongeveer de helft van de avondploeg bij Volvo Trucks nam aan de protestactie deel. Volgens de vakbonden was er geen sprake van een staking, maar wou het personeel zijn ongenoegen uiten over de werkdruk en bezettingsproblemen, te wijten aan vele afwezigheden. Vakbonden en directie hebben overleg over de problemen aangekondigd. De productie werd nadien door de ochtendploeg weer opgestart.

Het Japanse bedrijf Takata, producent van autocomponenten, heeft voor een rechtbank in Detroit schuld bekend in het schandaal rond defecte airbags. De schuldbekentenis vormt onderdeel van de schikking tussen Takata en de Amerikaanse autoriteiten, waarmee een bedrag van 1 miljard dollar is gemoeid. Door een defect mechanisme zouden de airbags van Takata kunnen ontploffen. Daarbij zouden weggeslingerde metalen onderdelen aan verscheidene inzittenden het leven hebben gekost. Wereldwijd zouden zestien sterfgevallen zijn gemeld. Autofabrikanten krijgen 850 miljoen dollar schadevergoeding, terwijl 125 miljoen dollar is voorzien voor de slachtoffers. Daarnaast is er een boete van 25 miljoen dollar.

Baggeraar Deme heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,98 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 13 procent tegenover het jaar voordien. Ook de nettowinst viel van 199 miljoen euro naar 155 miljoen euro terug. De achteruitgang tegenover het jaar voordien moet worden toegeschreven aan de voltooiing van de werken aan de verbreding van het Suezkanaal in Egypte. Die werf vertegenwoordigde volgens Deme immers een uitzonderlijk grote opdracht. De belangrijkste opdrachten het voorbije jaar waren opspuitingswerken op het eiland Jurong in Singapore en de verbreding van het Panamakanaal.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent volgend jaar in Milaan een filiaal van de nieuwe formule Roastery. Dat heeft Starbucks bekend gemaakt. Milaan wordt daarmee de eerste Europese stad waar het publiek in een Starbucks Roastery terecht zal kunnen. De formule ambieert een hogere prijsklasse dan de traditionele vestigingen van het moederbedrijf. In de Starbucks Roastery kunnen klanten verschillende soorten vers geroosterde koffie proeven, maar er wordt ook alcohol geserveerd. Tevens worden in de winkels producten van de artisanale bakkersketen Rocco Princi verkocht. Howard Schultz, chief executive van Starbucks Roastery, wil dit jaar mogelijk nog tien tot twaalf winkels van de formule openen.

De afvalverwerkers Shanks en Van Gansewinkel worden na hun fusie ondergebracht in het nieuwe bedrijf Renewi. Dat heeft de Brits-Nederlandse fusiegroep bekend gemaakt. Renewi heeft een notering aan de beurs van Londen. In totaal beschikt het bedrijf over achtduizend medewerkers in negen landen in Europa en Noord-Amerika. Geraamd wordt dat Renewi jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen ton glas, 552.000 ton papier en 1,8 miljoen ton sloopafval en puin zal recycleren. Daarnaast wil het bedrijf 2,88 miljoen ton koolstofdioxide besparen, terwijl 14 miljoen ton afval in waardevolle producten of energie zou worden omgezet. Daarnaast wil Renewi jaarlijks 900 miljoen liter water behandelen.

Het isolatiebedrijf Recticel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,05 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. Ongunstige wisselkoersen hadden echter een negatieve impact gehad van 2,2 procent. De nettowinst steeg van 4,5 miljoen euro naar 16,3 miljoen euro. Recticel zegt tijdens de tweede jaarhelft geprofiteerd te hebben van hogere volumes, een positieve productmix en operationele efficiëntie. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar was de winstgevendheid nog gedrukt door onder meer hogere grondstofprijzen en ongunstige wisselkoerseffecten. Ook dit jaar verwacht Recticel een verdere groei.

Het themapark Disneyland Parijs in Marne-la-Vallée heeft sinds zijn opening vijfentwintig jaar geleden 68 miljard euro bijgedragen aan de Franse economie. Dat staat in een rapport die door de verantwoordelijken van het themapark en de lokale autoriteiten werd opgesteld. Opgemerkt wordt dat de voorbije kwarteeuw 320 miljoen bezoekers werden geteld, waarvan 56 procent afkomstig was uit het buitenland. De totale besteding van de bezoekers bedroeg 80 miljard euro. Er wordt aan toegevoegd dat Disneyland ongeveer 6,2 procent vertegenwoordigt van het totale Franse toerisme. Bovendien is Disneyland met 56.000 directe en indirecte werknemers de grootste werkgever van Frankrijk.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft recent het bedrijf Moosejaw overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 51 miljoen dollar gemoeid. Moosejaw is een verkoper van kleding, attributen en accessoires voor buitenactiviteiten. Moosejaw realiseert 85 procent van zijn omzet online. Het zakelijke netwerk van het bedrijf en de expertise van Moosejaw in sociale mediamarketing zouden voor Walmart de belangrijkste redenen zijn om de outdoor-specialist over te nemen. Opgemerkt werd dat Moosejaw zijn online platform en winkels als een zelfstandig merk zou verder zetten. Moosejaw heeft naast zijn online platform ook tien fysieke winkels. De portfolio omvat vierhonderd merken.

Shell heeft in Argentinië met het lokale oliebedrijf Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF) een overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van diverse secties van het schalieveld Vaca Muerta. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in het proefproject. Shell investeert in twee fases 300 miljoen dollar in het project. De overeenkomst volgt kort op een akkoord dat de Argentijnse president Mauricio Macri met de oliebedrijven en vakbonden heeft gesloten om investeringen in Vaca Muerta te stimuleren. De Argentijnse regering hoopt door de productie minder afhankelijk te worden van de import van olie en gas. Vaca Muerta bevindt zich in Patagonië en is ongeveer even groot als België.

Meer Nieuws

11:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.