01-03-17

Vogels hebben een positieve impact op de mentale gezondheid

Bewoners van een wijken met een sterkere aanwezigheid van vogels, struiken en bomen lopen een lager risico op depressies, angstigheid en stress. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter, de British Trust for Ornithology en de University of Queensland bij nagenoeg driehonderd mensen van verschillende leeftijd, inkomen en etnische afkomst in de Engelse stegen Milton Keynes, Bedford en Luton. De onderzoekers merken op dat een relatie kan worden gevonden met onder meer het aantal vogels dat kon worden opgemerkt. De soort vogels die kon worden opgemerkt, bleek daarentegen geen impact te hebben.

“Proefpersonen die de kans hebben vogels, struiken en bomen rond de woning te ontwaren, kunnen op een betere mentale gezondheid rekenen,” benadrukt onderzoeksleider Daniel Cox, professor ecologie aan de University of Exeter. “Dat geldt zowel voor inwoners van de stadskernen als voor de populatie van voorsteden met een grotere aanwezigheid van groenaanleg. Personen die de vorige week minder gelegenheid hadden gehad in de buitenlucht te vertoeven, bleken ook sneller geneigd symptomen van angstigheid of depressies te vertonen.” Eerder al stelde Cox vast dat het observeren van vogels aan het individu een gevoel van ontspanning en verbondenheid met de natuur bezorgt.

“Het is duidelijk dat de natuur een impact kan hebben op de mentale gezondheid,” benadrukt Daniel Cox. “De aanwezigheid van vogels en natuur rond de bewoning lijkt dan ook een veelbelovend instrument voor de preventieve gezondheid. Bovendien kunnen steden door natuur een gezondere en gelukkiger levensomgeving worden.” Er wordt tevens opgemerkt dat de resultaten van de studie ook een impact kunnen hebben op stedenbouw. De aanplanting van een bosgebied aan de rand van de stad kan immers wel goed zijn voor het leefmilieu, maar kleinere groenzones in de woonwijken kunnen een positievere impact hebben op de mentale gezondheid van de bevolking.

Eerder onderzoek toonde ook al aan dat vogelgezang kan helpen om de mentale vermoeidheid van een dag geconcentreerd werd te verwerken.

Lees Verder

17:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: natuur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.