02-03-17

Nieuwsoverzicht

De voormalig Amerikaanse president Barack Obama en diens vrouw Michelle Robinson hebben bij uitgever Penguin Random House een contract gesloten voor de publicatie van hun memoires. Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van 60 miljoen dollar. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Daarmee zou een absoluut record worden gevestigd. Het vorige record stond op naam van Bill Clinton, die vijftien jaar geleden voor zijn boek My Life een bedrag van 15 miljoen dollar had ontvangen. Obama en Robinson zullen elk een boek op de markt brengen. Door de grote populariteit die Obama wereldwijd genoot, wordt verwacht dat de memoires van de voormalige president bijzonder goed zullen verkopen.

Ahold Delhaize heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,08 miljard dollar. Dat betekende een daling met 10,3 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was onder meer te wijten aan een obligatie van 240 miljoen euro die werd teruggekocht. Eerder al was bekend gemaakt dat de omzet vorig jaar met 2,4 procent was gestegen tot 62,33 miljard euro. Indien rekening wordt gehouden met kalendereffecten, zou een groei met 3,7 procent zijn gerealiseerd. De groep boekte vooral goede resultaten in Nederland en de Verenigde Staten. In België moet Ahold Delhaize nog steeds enkele winkels afstoten om te voldoen aan de eisen van de mededingingsautoriteit. Dat proces zou binnen enkele maanden kunnen worden afgerond.

Staaldraadfabrikant Bekaert heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat wisselkoersen een negatieve impact van 2 procent hadden op de inkomsten. De autonome volumegroei bedroeg daarentegen 4 procent. Daarbij wordt gewag gemaakt van een sterke vraag in de wereldwijde autosector en gestaag stijgende verkoopvolumes in de industriële staaldraadmarkt en de bouwindustrie. De nettowinst steeg met 3 procent tot 105,2 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat een toename van de rentelasten en de fiscale heffingen het voorbije jaar op het resultaat hebben gewogen.

De Amerikaanse autobouwer Ford verwacht de volgende jaren meer dan elfhonderd banen te zullen moeten schrappen bij zijn motorenfabriek in Bridgend in Wales. De ingreep is volgens de directie nodig omdat een aantal belangrijke afnamecontracten voor de fabriek waarschijnlijk niet worden verlengd. Ford maakt er onder meer motoren voor sectorgenoot Jaguar Land Rover, die echter vanaf begin volgend decennium een eigen krachtbron zou ontwikkelen. Britse vakbonden zien de ingreep ook als een manier van Ford om zich in te dekken tegen mogelijke negatieve gevolgen van de brexit. Ford schrapte eerder ook plannen om in Mexico een nieuw fabriek te bouwen. Wel worden banen gecreëerd in de Verenigde Staten.

Het internetbedrijf Yahoo zal chief executive Marissa Meyer dit jaar geen bonus uitkeren. Reden is een gigantisch datalek bij het bedrijf, waardoor de persoonlijke informatie van meer dan één miljard gebruikers trof. Mayer verlies door de maatregel een cashbonus van 2 miljoen dollar en een aandelenbonus ter waarde van enkele miljoenen dollar. Uit een intern onderzoek zou zijn gebleken dat het bedrijf onvoldoende doortastend heeft gereageerd om de lekken op te lossen en te voorkomen. Ron Bell, juridisch topman van Yahoo, diende om die redenen het bedrijf te verlaten. Meyer zegt als chief executive de verantwoordelijk te dragen voor de gemaakte fouten en dus af te zien van bijkomende beloningen.

Het Amerikaanse bedrijf Lyft, ontwikkelaar van een taxi-applicatie, wil met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 500 miljoen dollar ophalen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De waarde van Lyft wordt geraamd op een bedrag tussen 6 miljard dollar en 7 miljard dollar. Sinds zijn lancering heeft al ongeveer 2 miljard dollar opgehaald bij onder meer General Motors, Andreessen Horowitz, Floodgate en Carl Icahn. Het bedrijf moet echter zwaar investeren, zodat de financiële middelen snel opgesoupeerd raken. Lyft zou op die manier vorig jaar een verlies van 600 miljoen euro hebben geboekt over 700 miljoen euro inkomsten. Ook aan een beursintroductie zou zijn gedacht.

Het internetconcern YouTube lanceert binnenkort een betalende dienst voor televisie-on-demand in de Verenigde Staten. Dat heeft Susan Wojcicki, chief executive van YouTube, bekend gemaakt. De streamingdienst wordt in de Verenigde Staten een directe concurrent voor traditionele kabeltelevisie en voor streamingplatformen zoals Netflix en Hulu. YouTube Television is vooral gericht op jongeren, die de abonnementen op kabeltelevisie vaak te duur vinden. De dienst zal de traditionele Amerikaanse televisienetwerken aanbieden en verschillende sportkanalen. Tegelijkertijd kunnen gebruikers ook series en films streamen. Een abonnement, dat voor zes gebruikers geldt, kost 35 dollar per maand.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple moet in een patentgeding aan het bedrijf Smartflash geen 533 miljoen dollar betalen. Dat heeft het Amerikaanse gerechtshof beslist. Met de uitspraak kan het gerechtshof in tegen een besluit van een Texaanse rechter, die Apple eerder wel had veroordeeld wegens patentinbreuken. Het gerechtshof vindt dat de omschrijvingen van de patenten van Smartflash te abstract zijn en dat die beschrijvingen geen uitvindingen toont waarvan Apple gebruik zou hebben gemaakt. De betwiste patenten hadden betrekking op op diverse onderdelen die onrechtmatig in iTunes worden gebruikt. Smartflash wordt bestempeld als een patenttrol.

Het Amerikaanse bedrijf Under Armour, producent van sportkleding, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat betekent echter wel een belangrijke vertraging tegenover de zesentwintig kwartalen voordien, toen groeicijfers van meer dan 20 procent werden voorzien. Kevin Plank, chief executive van Under Armour, schreef de terugval toe aan een ongunstige activiteitenmix. Het bedrijf haalt nog altijd meer dan 80 procent uit zijn Amerikaanse activiteiten - die slechts een groei met 6 procent lieten optekenen - terwijl de grootste groei werd opgetekend op de internationale markten.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,68 miljard dollar. Dat betekende een daling met 40 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 2 procent tot 61,02 miljard dollar. De terugval moet volgens Darren Woods, chief executive van ExxonMobil, grotendeels worden toegeschreven aan lage olieprijzen. Ook wordt gewezen op een miljardenafschrijving in de Rocky Mountains. Zonder die tegenslag zou wel een winstgroei zijn gemeld. Over het hele jaar werd een omzetdaling met bijna 20 procent opgetekend tot 226 miljard dollar. De nettowinst werd ruimschoots gehalveerd tot 7,8 miljard dollar.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 280 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 149 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet kende een lichte daling tot 3,4 miljard euro. Opgemerkt wordt dat de postbedeling het voorbije jaar opnieuw een inkrimping met 9 procent heeft laten optekenen. Daarmee wordt de trend van de jaren voordien verder gezet. Daarentegen kon bij de pakketbestelling een groei met 9 procent worden gemeld. De evoluties worden gedragen door de digitale sector, die email en ecommerce aanmoedigt. PostNL wil zijn postbodes ook voor andere opdrachten in de wijk inschakelen.

Holding Dexia heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 353 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 163 miljoen euro het jaar voordien, toen voor de eerste keer in langere tijd van een overschot gewag kon worden gemaakt. Het resultaat is te danken aan de terugname van de voorziening voor Heta Asset Resolution, waardoor een bedrag van 136 miljoen euro kon worden opgevist. Het positieve resultaat van het voorbije jaar versterkt volgens Wouter Devriendt, gedelegeerd bestuurder van Dexia, de solvabiliteit van de groep. Hij waarschuwde er wel voor dat de restbank bijzonder gevoelig blijft voor marktschommelingen. Er zal dit jaar ook aandacht worden besteed aan de evolutie van de kostenbasis.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) van zakenman Albert Frère heeft een belang van 3,02 procent genomen in het Britse modehuis Burberry. De operatie kadert in de strategie van de Belgische holding om in zijn portefeuille meer ruimte vrij te maken voor luxeproducten. Op het einde van de jaren negentig nam Frère al een belang in het wijnhuis Cheval Blanc. Frère toonde oorspronkelijk vooral belangstelling op grote industriële merken, maar werkt sinds enkele jaren aan de diversifiëring. De participatie in Burberry is aan de huidige koers ongeveer 266 miljoen euro waard. De Belgisch holding heeft ook al participaties in het sportmerk Adidas en zou een interesse hebben hebben in het modebedrijf Hugo Boss.

Indien de Verenigde Staten belastingen introduceren op de invoer van Mexicaanse producten, zal Mexico zich uit de onderhandelingen over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord Nafta terugtrekken. Dat heeft Ildefonso Guajardo, Mexicaans minister van economie, verklaard. De Amerikaanse president Donald Trump had eerder aangekondigd belastingen te zullen heffen op onder meer auto’s die in Mexico werden geproduceerd en in de Verenigde Staten zouden worden ingevoerd. Het Nafta-verdrag werd in het midden van de jaren negentig ondertekend en heeft betrekking op de handel tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada, maar Donald Trump zegt het akkoord opnieuw te willen onderhandelen.

De Amerikaanse groep LKQ Corporation, producent van autocomponenten, neemt de Belgische ketens De Jonghe Autoparts, Henrard, Autoparts Prosec en Sergoyne over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname gebeurde door Sator, de Nederlandse dochter van LKQ Corporation. De overgenomen activiteiten omvatten drieëntwintig verkooppunten en twee Nederlandse kantoren en vertegenwoordigen een jaaromzet van 115 miljoen euro. De Belgische ketens telden in totaal 485 medewerkers. De operatie kadert in een trend in de autocomponenten-sector, waar gezocht wordt naar schaalvergroting om de kosten onder controle te houden en concurrentieel te blijven.

Meer Nieuws

08:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.