03-03-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 2 procent tegenover het jaar voordien. In volumes was er echter een daling met 2 procent tot 500,2 miljoen hectoliter. De nettowinst werd bijna gehalveerd tot 4,9 miljard dollar, waarbij vooral gewezen wordt naar de hoge kosten voor de overname van sectorgenoot SABMiller. Er werden vooral goede resultaten opgetekend in Europa, waar een toenemende interesse voor premium-merken kon worden vastgesteld. Ook de prestaties in Verenigde Staten en Mexico, waar een dubbelcijferige groei kon worden gemeld, waren positief. Brazilië zorgde wel voor een rem op de groei.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 5,9 miljard euro. Dat was een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met bijna 20 procent tot 216 miljoen euro. Er wordt vooral gewag gemaakt van groei in Frankrijk, Italië en Duitsland. Alleen in Japan was er een stagnatie. In de Benelux kon een groei met 4 procent worden opgetekend, terwijl in Frankrijk een stijging met 9 procent werd genoteerd. Spanje, Portugal en Italië kenden een dubbelcijferige groei. De jaaromzet steeg met 4 procent tot 22,7 miljard euro. Er werd een jaarwinst van 723 miljoen euro opgetekend, tegenover een break-even het jaar voordien.

Frisdrankfabrikanten Coca-Cola en Pepsi mogen water blijven gebruiken van een rivier in de Indiase staat Tamil Nadu. Dat heeft een Indiase rechtbank beslist. Een aantal actievoerders hadden opgeworpen dat de drankengroepen niet langer water zouden mogen gebruiken voor commerciële doeleinden, terwijl landbouwers moeite hebben om hun gewassen te irrigeren. De bottelarijen van Hindustan Coca-Cola Beverages en PepsiCo India, gevestigd in een bedrijvenzone van het district Tirunelveli, hadden de voorbije maanden, in afwachting van de beslissing van de rechtbank, geen water meer mogen pompen uit de rivier Tamiraparani, die langs hun sites stroomt. De bedrijven zeggen gediscrimineerd te zijn.

Het technologiebedrijf Snap, ontwikkelaar van de applicatie Snapchat, heeft bij zijn introductie op de beurs van New York een bedrag van 3,4 miljard dollar opgehaald. De totale waarde van Snap wordt daarmee geraamd op bijna 20 miljard dollar. Snapchat is bijzonder populair en biedt gebruikers de mogelijkheid om elkaar foto’s en video’s te zenden die na enkele seconden weer verdwijnen. De applicatie is vooral populair bij jongeren, maar wordt vaak ook gehanteerd bij de verzending van seksueel getinte beelden. De omzet van Snap heeft de voorbije jaren een sterke omzetgroei laten optekenen, maar het bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt. Snapchat werd zes jaar geleden bedacht door studenten aan de Stanford University.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil in zijn fabrieken in de Amerikaanse stad Seattle ruim achttienhonderd banken schrappen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Boeing wordt geconfronteerd met een moeilijke markt en zou daarom zijn activiteiten willen stroomlijnen. Daarom zou zijn beslist om met een vrijwillige vertrekregeling vijftienhonderd technici te laten vertrekken. Ook volgend jaar zouden nog eens driehonderd banen van ingenieurs worden geschrapt. Boeing had in december vorig jaar een afslanking van het personeelsbestand aangekondigd. Concrete cijfers waren toen echter niet bekend gemaakt. Vorig jaar verdwenen bij Boeing in de regio al 7.400 banen.

Streamingdienst Spotify heeft de grens van 50 miljoen betalende abonnees overschreden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In augustus vorig jaar was een niveau van 39 miljoen betalende klanten bekend gemaakt. Begin vorig jaar was de grens van 30 miljoen gebruikers bereikt. De groei van de voorbije periode is volgens waarnemers mogelijk te danken aan een grote promotie-campagne, waarbij abonnementen tijdelijk goedkoper werden aangeboden. Spotify is de grootste dienst voor muziekstreaming ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan 100 miljoen gebruikers, waarvan de helft kiest voor het gratis model met reclame-ondersteunen. Concurrent Apple Music heeft 20 miljoen gebruikers. Apple heeft alleen een betalende dienst.

Een gewone tikfout is de oorzaak geweest van de wereldwijde online storing die bij Amazon Web Services (AWS) werd opgemerkt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt werd dat de storing optrad toen een medewerker van de dienst een probleem met de cloudservers van Amazon probeerde op te lossen en daarvoor een aantal machines moest stilleggen. Daarbij werd echter per ongeluk een commando gegeven om een hele reeks servers uit te schakelen. Die fout gaf aanleiding tot een kettingreactie die ertoe leidde dat de computers dienden te worden heropgestart. Verscheidene grote online platformen ondervonden zware last van het probleem. Na vier uur kon de situatie echter worden genormaliseerd.

Het zorgbedrijf ADO Icarus uit Hasselt moet vijftig banen schrappen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Gewezen werd daarbij op de nieuwe Vlaamse financiering van de gehandicaptenzorg, waardoor de instelling in financiële moeilijkheden is geraakt. Bij ADO Icarus werken op dit ogenblik nog 271 mensen. ADO Icarus is de grootste aanbieder in Vlaanderen van thuisbegeleiding voor gehandicapten die zelfstandig wonen. Gespreid over Vlaanderen telt het zorgbedrijf tien diensten die personen met een handicap ondersteunen. De vakbonden waarschuwen dat het nieuwe overheidsbeleid mogelijk tot een failliet van het zorgbedrijf, dat extra financiële middelen nodig heeft, zal leiden.

Een aantal Chinese investeerders willen het Nederlandse parkeerbedrijf Q-Park overnemen. Met die strategie hoopt China lucratieve Europese infrastructuur in handen te kunnen krijgen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Tot de gegadigden behoren volgens de krant onder meer Cheung Kong Infrastructure (CKI), China Oceanwide en Shougang Group. Ook Fosun zou oorspronkelijk interesse hebben getoond, maar zou inmiddels hebben afgehaakt. Met EQT Partners van de Zweedse familie Wallenberg zou zich ook een Europese kandidaat voor Q-Park hebben gemeld. Q-Park is de grootste parkeergroep van Europa. Het bedrijf beheert 835.000 parkeerplaatsen in tien Europese landen.

Het Franse energieconcern Engie heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 66,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,6 procent tegenover het jaar voordien. Autonoom werd een daling met 4 procent gemeld. Voor de inkrimping wordt gewezen op de negatieve impact van wisselkoersen. Wel kon meer energie worden verkocht omdat de gemiddelde temperatuur kouder was dan het jaar voordien, dat door een relatief warme periode werd gekenmerkt. Het bedrijf leed wel een nettoverlies van 0,4 miljard euro, tegenover een negatief resultaat van 4,6 miljard euro het jaar voordien. Daarbij wordt wel gemeld dat Engie het voorbije jaar voor 3,8 miljard euro afschrijvingen heeft geboekt.

Het Waalse engineeringbedrijf Hamon heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 63 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 5,4 miljoen euro het jaar voordien. Daarbij wordt gewezen op de impact van eenmalige herstructureringskosten, maar ook het bedrijfsresultaat eindigde met een negatief resultaat. Het bedrijf boekte een omzet van 437 miljoen euro, tegenover 699 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Wel wordt erop gewezen dat de orders op één jaar tijd met 5,6 procent zijn gestegen tot 473 miljoen euro. Hamon merkt op dat het opgestarte programma voor kostenbesparingen wordt verder gezet en naar een mogelijke bijkomende maatregelen wordt gekeken om de winstgevendheid te herstellen.

De fotodienstengroep Smartphoto heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna één derde tegenover het jaar voordien. De groei is zowel te danken aan de overname van het Nederlandse Webprint als aan organische groei. Aan de overname van Webprint werden wel een aantal kosten gelinkt, waardoor de nettowinst uiteindelijk met 16 procent tot 1,3 miljoen euro daalt. Het bedrijf merkte daarbij echter op dat de integratie van Webprint volgens planning verloopt. Daarbij wordt gewezen op onder meer de integratie van de buitenlandse websites op het Smartphoto-platform en de herschikking van de portefeuille zakenklanten.

De Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim heeft voor de eerste keer officieel toegegeven in Syrië milities te hebben betaald om een lokale fabriek operationeel te houden. Vorig jaar hadden Franse media al onthuld dat Lafarge ook geld had overgemaakt aan de terroristische organisatie Daech, dat het betrokken gebied vier jaar geleden had veroverd. De site werd één jaar later geëvacueerd, ongeveer één jaar voor Lafarge zijn usie met Holcim aankondigde. Na een intern onderzoek geeft LafargeHolcim nu toe dat er effectief strijdende partijen zijn betaald geweest in Syrië. De naam Daech wordt daarbij echter niet expliciet vernoemd. De Franse overheid heeft tegen het bedrijf een klacht ingediend.

Baggeraar Deme investeert investeert 500 miljoen euro in de schepen Spartacus en Orion, die voor gespecialiseerde maritieme opdrachten kunnen worden ingezet. Dat heeft de holding Ackermans & van Haaren (AvH), het moederbedrijf van Deme, bekend gemaakt. Met de Spartacus krijgt Deme naar eigen zeggen de krachtigste cutterzuiger, die kan ingezet worden voor baggerwerken in hard gesteente, van de wereld. De Orion, die wordt uitgerust met een gigantische kraan, zal kunnen worden ingezet voor de bouw van grote offshore-windparken en de afbraak van oude maritieme infrastructuur. De investeringen moeten Deme naar eigen zeggen toelaten op wereldniveau concurrentieel te blijven.

In de Verenigde Staten wordt supermarktketen Walmart geconfronteerd met een groepsklacht omdat het bedrijf een aantal biermerken uit zijn portefeuille onterecht als ambachtelijke producten zou promoten. In de groepsklacht wordt gewezen naar de biermerken Cat’s Away IPA, After Party Pale Ale, Round Midnight Belgian White en Red Flag Amber. De betrokken merken worden volgens de misnoegde consumenten als ambachtelijke bieren aangeprezen, terwijl ze in werkelijkheid het resultaat van een industriële productie zouden zijn. Initiatiefnemer van de bieren is WX Brands, terwijl de productie zou zijn toevertrouwd aan Genesee Brewing, een grootschalig producent van allerlei merken.

Lees Verder

08:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.