04-03-17

Europa blijft een digitaal verdeeld continent

De online connecties en vaardigheden van de inwoners van de Europese Unie kennen een sterke verbetering, maar er blijft een onaanvaardbaar grote kloof tussen de marktleiders in het noorden van het continent en de achterblijvers in het zuiden en het oosten van het gebied. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Unie. De sterkste online activiteit wordt opgemerkt in Denemarken, Finland, Zweden en Nederland. Helemaal achteraan staat daarentegen Roemenië, voorafgegaan door Bulgarije en Griekenland. Inmiddels zou 79 procent van de inwoners van de Europese Unie minstens één keer per week van het internet gebruik maken. Dat betekent een groei met 3 procentpunten tegenover het jaar voordien.

Naast de vier marktleiders behoren ook Luxemburg, België, Groot-Brittannië, Ierland en Estland tot het koppeloton van het digitale Europa. Tot de achterblijvers daarentegen behoren ook nog Slowakije, Hongarije, Cyprus, Polen, Kroatië en Italië. “Europa verwerft gradueel een meer digitaal karakter, maar vele landen moeten nog extra inspanningen doen,” benadrukt Andrus Ansip, vice-president van de Europese Digital Single Market. “Alle lidstaten zouden nog meer moeten investeren om van de eengemaakte digitale markt te kunnen profiteren. Een digitaal Europa met twee snelheden is niet wenselijk. Er moet worden samengewerkt om van de Europese Unie een digitaal wereldleider te maken.

De top vier van de rangschikking bleef ongewijzigd tegenover vorig jaar. Luxemburg steeg van een zevende naar een vijfde plaats. België zakt daarentegen één plek en staat nu op een zesde plaats.

Uit het rapport blijkt ook nog dat Estland, Finland en Nederland het verst gevorderd zijn met de introductie van digitale publieke diensten. Opgemerkt wordt dat e-government tot belangrijke efficiëntie-verbeteringen kan leiden in de publieke administratie en de levering kan betere services aan burgers en ondernemingen. “Toch blijkt dat slechts 34 procent van de Europese internet-gebruikers voor de afhandeling van hun overheidsadministraties papieren documenten door digitale alternatieven heeft vervangen,” wordt er aangevoerd.

Lees Verder

16:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: digitaal |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.