04-03-17

Nieuwsoverzicht

De Canadese groep Bombardier behoudt zijn vestiging in Brugge. De fabriek zal wel geleid worden vanuit de zetel van de groep in de Franse stad Crespin. Dat is tijdens de vergadering van de Europese ondernemingsraad gezegd. De verandering van statuut, die over twee jaar zal worden doorgevoerd, zal echter ook een negatieve impact hebben op de tewerkstelling in de Brugse vestiging, die op dit ogenblik nog vijfhonderd medewerkers telt. Bombardier maakte vorige herfst bekend wereldwijd 7.500 banen te schrappen. Het ontwerp en de bouw van de treinen en trams zal voortaan in Crespin gebeuren, terwijl alleen de eindassemblage en de tests nog in Brugge zouden gebeuren.

Antwerpen blijft ook in de toekomst voor luchtvaartmaatschappij VLM Airlines een belangrijke uitvalsbasis. Dat heeft de Nederlands-Canadese holding SHS Aviation, eigenaar van VLM Airlines, bekend gemaakt. Aangegeven werd daarbij dat de maatschappij vanuit Antwerpen negen verbindingen naar andere Europese bestemmingen, zoals Manchester en Rotterdam, zal opzetten. Mogelijk zou het aantal routes later nog kunnen worden uitgebreid. Concrete informatie over de betrokken routes kon niet worden verstrekt. Naast Antwerpen wordt ook Maribor in Slovenië een uitvalsbasis van VLM Airlines. De maatschappij wil vanuit Maribor onder meer vluchten naar Chinese bestemmingen organiseren.

De Amerikaanse holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 24,1 miljoen dollar. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. De groei werd afgeremd door lagere winsten bij spoorwegmaatschappij BNSF Railway. Anderzijds wordt gewezen op de uitstekende prestaties tijdens het vierde kwartaal, waarin de winst met 15 procent tot 6,3 miljard dollar toenam, onder meer dankzij een verdubbeling van de positieve resultaten op investeringen en derivaten tot 1,9 miljard. De holding zegt daarbij geprofiteerd te hebben van de opleving van de aandelenmarkten tegen het einde van het jaar.

Consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) mag zijn partners Brian Cullinan en Martha Ruiz nooit meer naar de uitreiking van de Academy Awards afvaardigen. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Science beslist. Cullinan en Ruiz worden de belangrijkste schuldigen geacht voor de chaos die ontstond bij de uitreiking van de filmprijzen, waardoor tijdens de ceremonie LaLaLand verkeerdelijk tot beste productie van het jaar werd uitgeroepen. Uiteindelijk moest de prijs aan Moonlight worden toegekend. De verwisseling van de laureaten zorgde voor grote opschudding. De consulent, die al meer dan tachtig jaar de stemmen voor de filmprijzen coördineert, heeft zich voor de fouten van zijn medewerkers verontschuldigd.

Nestlé en Coca-Cola zetten volgend jaar hun joint-venture Beverage Partners Worldwide, producent van ijsthee, stop. Dat hebben de bedrijven bekend gemaakt. Nestlé en Coca-Cola, die elk een belang van 50 procent hadden in de joint-venture, hebben de activiteiten van de joint-venture, producent van het merk Nestea, verdeeld. Coca-Cola zal Nestea voortaan produceren in Canada, Spanje, Portugal, Andorra, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Op de andere markten zal het merk naar Nestlé worden overgeheveld. Onder meer in de fabriek van Coca-Cola in Gent zal daardoor geen Nestea meer worden geproduceerd. Coca-Cola heeft echter een alternatief beloofd om de dreigende leemte in te vullen.

In Groot-Brittannië heeft het Hogerhuis een amendement toegevoegd aan de brexitwet die premier Theresa May eerder moeiteloos door het Lagerhuis had kunnen laten goedkeuren. May wordt verplicht de rechten van drie miljoen burgers van de Europese Unie in Groot-Brittannië te verliezen. De Britse premier had die rechten willen gebruiken als ruilmiddel om ook Britse onderdanen op het Europese continent privileges te kunnen laten behouden. Door de beslissing van het Hogerhuis dreigt May een belangrijk onderhandelingswapen te zullen verliezen. Eerder had ook het hooggerechtshof al bepaald dat May het parlement toestemming moest vragen voor een definitieve beslissing over de brexit.

Het Gentse biotechbedrijf Argenx, ontwikkelaar van geneesmiddelen tegen auto-immuunziekten en kanker, streeft naar een notering op de beurs van New York. Daarvoor heeft het bedrijf een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Over de timing en de omvang van de Amerikaanse beursintroductie konden nog geen details worden gegeven. Op dit ogenblik heeft Argenx een notering op de beurs Euronext Brussel. Bij Argenx werken 49 mensen. Het bedrijf realiseerde twee jaar geleden een omzet van 10 miljoen euro. In juni vorig jaar haalde het bedrijf een bedrag van 30 miljoen euro op. Daarbij kon vooral beroep worden gedaan op Amerikaanse investeerders.

Weefgetouwenfabrikant Picanol heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 639,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf maakt gewag van een nieuwe recordomzet. De vorige piekverkoop werd vier jaar geleden geregistreerd. Het bedrijf boekte een nettowinst van 119,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Dat bedrag omvat echter ook een winstdeelname van 31 miljoen euro in het chemiebedrijf Tessenderlo. De eigen activiteiten van Picanol leverden een nettowinst op van 88,3 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 60 miljoen euro het jaar voordien.

Chemiegroep Tessenderlo heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,54 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 20 procent tot 98,2 miljoen euro. De goede prestaties zijn vooral te danken aan de industriële divisie en de verwerking van slachtafval. De landbouwdivisie, die de grootste activiteit bij Tessenderlo garandeert, blijft echter met problemen geconfronteerd te worden. Vooral door de daling van de activiteiten afdeling meststoffen diende een divisie een omzetdaling met 9 procent registreren. Ook de winst van de divisie kromp met 16 procent in. Tessenderlo zegt wel beter te hebben gepresteerd dan het gemiddelde van de sector.

De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft de overname van Abbott Medical Optics afgerond. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De overname was in september vorig jaar aangekondigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 4,3 miljard dollar. Abbott Medical Optics was een dochtermaatschappij van het farmaconcern Abbott Laboratories en specialiseerde zich vooral in chirurgische oogheelkunde. Bij de nieuwe eigenaar zullen de activiteiten onder de divisie J&J Vision vallen. De ooggeneeskunde heeft een waarde van ongeveer 40 miljard dollar en wordt bestempeld als één van en snelstgroeiende sectoren van de gezondheidszorg.

Het Duitse levensmiddelenconcern Henkel heeft een bindend bod gedaan op Darex Packaging Technologies. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,05 miljard dollar. Dat heeft Henkel bekend gemaakt. Darex Packaging Technologies is de verpakkingsdivisie van GCP Applied Technologies en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 300 miljoen dollar. De divisie telt zevenhonderd werknemers en is actief in negentien landen. Hans Van Bylen, topman van Henkel, benadrukt dat de transactie in lijn zit met de strategie van het bedrijf om zijn portefeuille te versterken met doelgerichte overnames. Tussen Henkel en GCP Applied zouden exclusieve gesprekken over de verkoop van de divisie zijn gestart.

Het Belgische beeldvormingsbedrijf Barco is gesprekken gestart over de eventuele verkoop van zijn afdeling High End Systems aan de Amerikaanse groep Electronic Theatre Controls (ETC), gespecialiseerd in architecturale lichtspekstakels. De verkoop van de afdeling, onderdeel van de entertainment-divisie van Barco, kadert volgens het bedrijf in zijn strategie om zich voortaan gerichter toe te spitsen op zijn kernactiviteiten. Een timing voor de verkoop van de activiteiten werd niet meegegeven. Ook over een eventuele verkoopprijs werden geen mededelingen gedaan. High End Systems, gevestigd in Texas, werd negen jaar geleden door Barco voor een bedrag van 55 miljoen dollar overgenomen.

Bij de Franse luchtvaartmaatschappij Air France hebben twee vakbonden opgeroepen het cabinepersoneel opgeroepen om tijdens de tweede helft van de maand maart gedurende drie dagen het werk neer te leggen. Met de actie willen de vakbonden protesteren tegen het plan van Air France om een deel van de vloot onder te brengen in de nieuwe dochtermaatschappij Boost, die met goedkoper personeel zou werken. Met de oprichting van Boost wil de Franse maatschappij terrein terugwinnen op routes waar de concurrentie van maatschappijen uit de Golfregio, zoals Emirates en Etihad, het zwaarst wordt gevoeld. In tegenstelling tot de piloten zou het cabinepersoneel wel loon moeten inleveren.

Bij Volvo Trucks in Gent dient het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging in. Afhankelijk van het overleg met de directie, zal worden beslist of daadwerkelijk midden maart tot een staking zal worden overgegeaan. Arbeiders van Volvo Trucks leggen recent al enkele dagen het werk neer, onder meer uit protest tegen de werkdruk en het verouderd materiaal waarmee gewerkt dient te worden. Het vakbondsfront zegt de knelpunten in het verleden al herhaaldelijk aan de kaak te hebben gesteld, maar nu duidelijk een signaal te willen gegeven dat er onvoldoende geluisterd wordt naar de opmerkingen die de voorbije maanden werden geformuleerd. De vakbonden eisen concrete maatregelen.

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën neemt de Duitse autobouwer Opel over van het Amerikaanse concern General Motors (GM). Daarover hebben beide partijen een overeenkomst bereikt. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 1,9 miljard euro. De fusiegroep wordt na Volkswagen de grootste autoproducent op de Europese markt. Opel zou wel de garantie krijgen zelfstandig verder te kunnen opereren. Volgens waarnemers zal echter rekening moeten worden gehouden met fabriekssluitingen en ontslagen. General Motors heeft deze eeuw met zijn Europese activiteiten een cumulatief verlies van ruim 15 miljard dollar geleden.

Meer Nieuws

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.