04-03-17

Sociale media niet geschikt voor genuanceerde dialoog

Sociale mediaplatformen zijn geen media die een genuanceerde dialoog toelagen of met geconcentreerde aandacht naar andere personen te luisteren. Dat zegt Glenn Sparks, professor communicatie aan Brian Lamb School of Communication van de Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana. Hij benadrukt dat de platformen aan de gebruikers geen mogelijkheid bieden genuanceerde emoties duidelijk te maken, waardoor doordachte en productieve discussies over politiek en andere gevoelige onderwerpen bijzonder moeilijk worden. Sparks voegt eraan toe dat tekst een bijzonder beperkt medium is om emoties - die de basis vormen voor conversaties - tot uitdrukking te brengen.

“In een persoonlijke communicatie worden geen politieke boodschappen in het gezicht van de gesprekspartner geslingerd, maar wordt een conversatie opgestart,” benadrukt Glenn Sparks, die zich vooral interesseert in de effecten van massamedia en de impact van communicatie-technologieën op interpersoonlijke relaties. “Op sociale media wordt een dergelijke wisselwerking echter veel moeilijker.” De onderzoeker voegt eraan toe dat het gebrek aan mogelijkheden tot genuanceerde emotionele expressies op sociale media vaak bijdraagt tot een spiraal van venijnige en kwaadaardige communicaties.

“Gebruikers van sociale media hebben vaak een groot aantal connecties opgestapeld zonder die online vriendenkring echt te kennen,” benadrukt Sparks. “Daarom moet men vaak achteraf tot de vaststelling komen dat niet iedereen dezelfde politieke of filosofische visies hanteert, wat tot een polarisering van virtuele vriendschappen kan leiden. Niet zelden wordt daarop gereageerd met een ontvriending, wat voor het doelwit een zware emotionele kwetsuur kan betekenen. Gebruikers zouden zich moeten herinneren dat sociale media geen polarisering nastreven, maar het contact tussen mensen willen stimuleren. Wanneer boodschappen worden geplaatst, wordt dat helaas vaak vergeten.”

“Deze boodschappen worden vaak snel en impulsief geformuleerd, zonder voldoende tijd voor reflectie in acht te nemen,” betoogt Sparks. “Daardoor dreigt een situatie van onstabiliteit, die een spiraal van onbedoelde emotionele reacties kan creëren.”

Lees Verder

16:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.