05-03-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten zou president Donald Trump de budgetten voor de National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) gevoelig willen terugschroeven. Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post gemeld. Gewag wordt gemaakt van plannen om de toelagen voor de weerkundige dienst met 17 procent te verlagen. De dienst voor klimaatonderzoek zou 126 miljoen dollar minder krijgen, terwijl de afdeling voor satellietresearch 513 miljoen dollar zou moeten inleveren. De betrokken divisies hebben een groot aandeel in het verzamelen van informatie over de klimaatverandering. Donald Trump had eerder al gezegd de klimaatpolitiek van zijn voorganger Barack Obama niet te willen verder zetten.

China wil zijn militair budget dit jaar met ongeveer 7 procent verhogen. Dat hebben woordvoerders van het Chinese Nationale Volkscongres gezegd. De aangekondigde verhoging zou wel de kleinste toename zijn sinds het begin van dit decennium. Vorig jaar werd immers een stijging met 7,6 procent tot 954 miljard yen of 132 miljard euro doorgevoerd. Wegens de aanhoudende conflicten rond de Zuid-Chinese zee, worden de militaire uitgaven van de communistische natie in de buurlanden nauwkeurig opgevolgd. De militaire uitgaven zouden dit jaar 1,3 procent van het totale Chinese bruto binnenlandse product bedragen. Alleen de Verenigde Staten geven een groter bedrag aan militaire uitgaven uit dan China.

Groot-Brittannië kan uit de Europese Unie stappen zonder de vergoeding van 60 miljard euro te betalen die zou worden geëist indien over de scheiding geen akkoord zou kunnen worden bereikt. Dat heeft de financiële commissie van het Britse Hogerhuis gezegd. Opgemerkt wordt dat Groot-Brittannië is een sterke juridische positie staat om de Europese eis voor een vergoeding naast zich neer te leggen. Wel wordt geopperd dat Groot-Brittannië er goed aan zou doen om toch een gedeeltelijke tegemoetkoming te betalen, zodat een goede relatie met de Europese Unie behouden kan blijven en de toegang tot de Europese markt zou kunnen worden gegarandeerd.

Het Mexicaanse bedrijf Cemex is eventueel bereid om de bouwmaterialen te leveren die de Amerikaanse president Donald Trump nodig zou hebben om een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico op te trekken. Dat heeft het bedrijf gezegd. Er wordt opgemerkt dat Cemex voor elke potentiële klant bereid is een eventuele offerte op te stellen. Dat geldt dus ook voor Donald Trump. De Verenigde Staten vertegenwoordigen 22 procent van de totale omzet van het Mexicaanse concern. Voorlopig heeft de Amerikaanse regering nog geen concrete details bekend gemaakt over de eventuele bouw van de muur. Wel merkte Trump al op dat de plannen goed op schema zitten en snel van start zullen kunnen gaan.

De Amerikaanse petroleumgroep ConocoPhillips wil dit jaar 5 miljard dollar investeren in goedkopere projecten met kortere cycli. Daarnaast wil het bedrijf tussen 5 miljard dollar en 8 miljard dollar aan activa verkopen. De maatregelen moeten het bedrijf helpen om zijn financiële toestand verder te verbeteren. Door kostenbesparingen lukte ConocoPhillips in tijdens het vierde kwartaal zijn verlies tot 35 miljoen dollar te beperken, tegenover een negatief resultaat van 3,45 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet steeg van 6,77 miljard dollar naar 7,25 miljard dollar. Die stijging kan grotendeels worden toegeschreven aan de stijgende olieprijzen.

Cannabis voor medicinaal gebruik zal in Duitsland voortaan door de overheid geteeld worden. Dat is het gevolg van de wet die door Hermann Gröhe, Duits minister van volksgezondheid, werd geïntroduceerd. Door die wet werd het mogelijk de aankoop van medicinale cannabis door de ziekteverzekering te laten terugbetalen. De teelt valt onder de verantwoordelijkheid van het Cannabisagentur, een onderdeel van het Duitse Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte Tot dusver hebben een duizendtal patiënten met zware chronische pijnen een vrijstelling voor cannabis gekregen. Enkel voor hen is jaarlijks 365 kilogram cannabis nodig. Artsen verwachten dat het aantal patiënten snel zal toenemen.

De waarde van de bitcoin heeft een absoluut piekniveau van 1.293 dollar bereikt. Daarmee steeg de waarde van de virtuele munt voor de eerste keer boven het niveau van goud, dat per ounce een prijs van 1.228 dollar liet optekenen. De bitcoin kent een snelgroeiende populariteit, te danken aan een enorme vraag uit China en verwachtingen over een versoepeling van de regels voor de virtuele munt in de Verenigde Staten. Twee jaar geleden moest voor een bitcoin minder dan 200 dollar worden betaald, maar begin augustus vorig jaar was dat bedrag al gestegen tot bijna 500 dollar. Begin januari werd de grens van 1.000 euro doorbroken. De virtuele munt profiteert van de wereldwijde politieke en economische onzekerheid.

De Duitse chipproducent Infineon Technologies heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,64 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De grootste bijdrage tot de groei was afkomstig door activiteiten in de autosector, waar een stijging met 14,8 procent kon worden gemeld. De activiteiten profiteerden van de grotere interesse in elektrische en zelfrijdende auto’s. Ook in de divisie industriële energiecontrole werd een groei met 6 procent geregistreerd. Een aantal andere divisies moesten echter een daling melden. De nettowinst steeg van 152 miljoen euro naar 161 miljoen euro.

De taxidienst Uber maakt al jaren gebruik van het software-programma Greyball om te vermijden dat chauffeurs door de autoriteiten zouden worden gecontroleerd. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Times gezegd. De software zou door een combinatie van factoren toelaten om controles te identificeren en omzeilen. De software zou volgens de Amerikaanse krant in verscheidene landen worden gebruikt. Greyball zou ook kunnen worden gebruikt om toch chauffeurs in te zetten in steden waar Uber is verboden. Uber zegt echter enkel van de software gebruik te maken in regio’s waar het bedrijf legaal kan opereren en benadrukt dat Greyball de chauffeurs vooral moet beschermen tegen fysieke aanvallen en illegale concurrenten.

De Deense farmagroep Novo Nordisk, gespecialiseerd in producten voor de behandeling van diabetes, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 68,7 miljard Deense kronen of ruim 9,24 miljard euro, tegenover ruim 65,9 miljard kronen inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van ruim 34,6 miljard kronen naar bijna 37,9 miljard kronen. Het bedrijf waarschuwt wel voor de groeiende concurrentie van generische producten door patentverlies, maar ook wordt gewezen op de onzekerheden van het regeringsbeleid in de Verenigde Staten. Een druk op de Amerikaanse farmaprijzen zou Novo Nordisk immers zwaar kunnen raken.

Er zijn aanwijzingen dat Rio de Janeiro de organisatie van de Olympische Spelen mogelijk door omkoping zou hebben toegewezen gekregen. Het Internationaal Olympisch Comité is een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken gestart. Rio de Janeiro werd als gastheer voor het Olympische evenement bij een selectie verkozen boven Madrid, Tokio en Chicago. Enkele dagen voor de stemming zou de Braziliaanse zakenman Arthur Soares, die nauwe banden had met de voormalige gouverneur van Rio de Janeiro, 1,5 miljoen dollar aan vertegenwoordigers het Internationaal Olympisch Comité hebben overgemaakt. Soares kreeg later belangrijke bouwopdrachten voor het sportevenement toegewezen.

In Brazilië heeft zakenman Marcelo Odebrecht heeft toegegeven dat zijn bedrijf 45 miljoen euro heeft betaald aan de herverkiezingscampagne van voormalig presidente Dilma Rousseff. De zakenman, de voormalig chief executive van het internationale bouwbedrijf Odebrecht, zit wegens een betrokkenheid bij het Petrobrasschandaal al een celstraf uit. Eerder had ook al Claudio Melo Filho, voormalig vicepresident van Odebrecht, een gedeelte van de bijdragen toegegeven. Filho is één van de bijna tachtig kaderleden van Odebrecht die in ruil voor een strafvermindering beloofd hebben informatie te geven over illegale campagnegelden bij de jongste Braziliaanse presidentsverkiezingen.

De verzekeraars Axa, AG Insurance en Belfius schenden met hun medische vragenlijst de privacywetgeving. Dat heeft de consumentenorganisatie Test-Aankoop gemeld. Test-Aankoop controleerde vorig jaar twaalf verzekeraars en ontdekte dat enkel Argenta geen vragen stelde die te vaag waren of een inbreuk vormden op de privacy. Volgens de wet mogen enkel gegevens worden verzameld die noodzakelijk, relevant en niet-excessief zijn ten opzichte van het doel waarvoor ze dienen. De andere elf verzekeraars werden in gebreke gesteld. De consumentenorganisatie gaat nu een stap verder en heeft tegen Axa, AG Insurance en Belfius een juridische procedure gestart. Een uitspraak wordt ten vroegste over een jaar verwacht.

Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co (MSD) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 39,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De operationele omzet steeg weliswaar met 3 procent, maar de inkomsten werden door ongunstige wisselkoersen met 2 procent ingekrompen. De nettowinst steeg van 10,2 miljard dollar naar 10,5 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dit jaar een grote interesse voor Keytruda, een product voor de bestrijding van kanker dat in oktober een marktlicentie kreeg. Gehoopt wordt dat de verkoop van Keytruda dit jaar voor meer dan 3 miljard dollar inkomsten kan zorgen.

Delphi Automotive, toeleverancier voor de autosector, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 3,1 procent tot ruim 1,15 miljard dollar. Het bedrijf stelde te overwegen om een gedeelte van zijn productie terug naar de Verenigde Staten, maar die taken zouden vooral machinaal worden uitgevoerd. De impact op de Amerikaanse tewerkstelling zou daarmee relatief beperkt blijven. Op dit ogenblik zijn volgens Joe Massaro, financieel directeur van Delphi, ongeveer 90 procent van de werknemers van het bedrijf actief in landen met een voordelige loonkost.

Meer Nieuws

11:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.