06-03-17

Nieuwsoverzicht

In Schotland zijn de financiële groepen Standard Life en Aberdeen Asset Management gesprekken over een samensmelting gestart. De operatie zou een waarde hebben van ruim 12,7 miljard euro. De fusiegroep zou met een gezamenlijk beheerd vermogen van 660 miljard pond één van de grootste Britse vermogensbeheerders kunnen. In de huidige plannen zou Standard Life een belang van ongeveer 66 procent krijgen in de nieuwe entiteit. Martin Gilbert en Keith Skeoch, de topmannen van respectievelijk Aberdeen Asset Management en Standard Life, zouden de gezamenlijke leiding over de financiële groep krijgen. Standard Life moet voor eind maart een officieel bod uitbrengen.

Mexico heeft in zijn ambassades en consulaten in meer dan vijftig Amerikaanse steden juridische bijstandcentra geopend. Het centrum moet slachtoffers van het verstrengde immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump ondersteunen. Er leven naar schatting ongeveer zes miljoen Mexicanen illegaal in de Verenigde Staten. Trump is echter begonnen met deportaties. Een uitwijzing kan wel worden aangevochten, maar dat gaat gepaard met een lange en dure procedure, waarvoor Mexico nu bijstand aanbiedt. De Mexicaanse regering zou voor het programma een budget van ongeveer 50 miljoen euro hebben voorzien. Ook worden 320 ambtenaren voor de dienst ingezet.

De Chinese economie moet dit jaar met 6,5 procent groeien. Dat heeft premier Li Keqiang bij de opening van het Chinese Nationale Volkscongres benadrukt. Hij waarschuwde echter tevens voor een periode van politieke en economische onrust als gevolg van ontwikkelingen in het binnenland en de rest van de wereld. Hij wees daarbij op onzekerheden over de richting van het beleid van de grote economieën, die een belangrijke weerslag op de rest van de wereld kunnen hebben. Ook maakte Li Keqiang gewag van een toename van factoren die instabiliteit en onzekerheid veroorzaken. De Amerikaanse president Donald Trump gaf al aan harde handelsonderhandelingen met China te zullen voeren.

Het sociale netwerk Facebook is in de Verenigde Staten begonnen met het labelen van verhalen die als nepnieuws kunnen worden bestempeld. Een artikel waarin beweerd werd dat de smartphone van president Donald Trump de bron was van een diverse lekken, kreeg daarbij op Facebook als eerste een label als nepnieuws. Het artikel werd gecontroleerd door factcheckers van Snopes.com en PolitiFact, die tot de conclusie kwamen dat het bericht onwaar is. Het nepverhaal werd gepubliceerd door The Seattle Tribune, die toegeeft verzonnen en satirisch nieuws te publiceren. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk - waar dit jaar verkiezingen worden georganiseerd - wordt gestart met de controle van de berichtgeving.

Bankverzekeraar Belfius heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 535 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. De totale opbrengsten stegen met 2 procent tot nagenoeg 2,4 miljard euro. De nettowinst uit commerciële activiteiten is met 9 procent toegenomen tot 666 miljoen euro. Daarmee heeft de bankverzekeraar over een periode van vier jaar meer dan een verdubbeling gerealiseerd. De kredietverstrekking aan bedrijven steeg het voorbije jaar met 15 procent tot 6,4 miljard euro. Bij de leningen voor particulieren was er sprake van een toename met 3 procent tot 6,3 miljard euro. De bank betaalt aan de overheid een dividend van 215 miljoen euro.

Het voorbije jaar vertoonde 6 procent van de ticketautomaten in de Belgische spoorstations een defect. Onder meer blijkt het onmogelijk om met een bankkaart of cash geld te betalen, terwijl sommige automaten volledig buiten dienst bleken. Het jaar voordien bleek slechts 1,5 procent vand e automaten een defect te vertonen. Door de problemen dient de reiziger vervolgens op de trein een toeslag van 7 euro te moeten betalen bij de aankoop van een ticket. Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) vraagt een oplossing. Hij wil dat het functioneren van de automaten heel goed zou worden opgevolgd. Ook zou de toeslag moeten worden afgeschaft wanneer de automaat een defect blijkt te vertonen.

Bank Crédit Suisse heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettoverlies geleden van bijna 2,35 miljard Zwitserse frank of bijna 2,34 miljard euro, tegenover een negatief resultaat van bijna 5,83 miljard Zwitserse frank dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies was te wijten aan de impact van een boete van 5,28 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van justitie. Over het hele jaar werd een verlies geleden van bijna 2,48 miljard frank, tegenover een negatief resultaat van ruim 2,94 miljard frank het jaar voordien. De inkomsten tijdens het vierde kwartaal stegen van 4,21 miljard frank naar 5,18 miljard frank. De jaarinkomsten daalden echter van bijna 23,8 miljard frank naar ruim 20,3 miljard frank.

De auto’s die de Duitse autobouwer Volkswagen met frauduleuze emissie-software in eigen land heeft verkocht, kunnen in Europa leiden tot 1.200 vroegtijdige overlijdens. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Harvard University over de impact van de fraude op de volksgezondheid. In Duitsland werden ongeveer 2,6 miljoen wagens met frauduleuze software verkocht. Omdat de auto’s door de misleidende gegevens meer emissies veroorzaakten dan is aangegeven, hadden ze volgens de onderzoekers ook een grotere bijdrage tot de milieuvervuiling. Naast verloren levensjaren wordt ook gewag gemaakt van 1,9 miljard euro zorgkosten.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover het jaar voordien. Het concern wordt al geruime tijd geconfronteerd met moeilijke omstandigheden op de oliemarkt. Bovendien moet de overname van British Gas (BG), waarvoor meer dan 50 miljard dollar werd betaald, worden verwerkt. De omzet daalde van 272 miljard dollar naar 240 miljard dollar. Het voorbije jaar werden voor 15 miljard dollar activa afgestoten. Het concern maakte verder bekend dit jaar 25 miljard dollar te zullen investeren, tegenover een budget van 26,9 miljard dollar vorig jaar.

Het wervingsbedrijf Randstad heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 176 miljoen euro naar 153 miljoen euro. Het concern wees op de versnelling die de Europese markt de voorbije maanden heeft gekend, waarbij vooral in Frankrijk en Duitsland sterke vooruitgang werd geboekt. Randstad stelde verder voorlopig geen grote overnameplannen te hebben. Vorig jaar werden een aantal belangrijke investeringen in onder meer de inlijving van het Amerikaanse Monster en het Italiaanse Obiettivo Lavoro gedaan. Nu wordt vooral gedacht aan de integratie.

Uber wil de test met zelfrijdende auto's in Californië hervatten. De testwagens waren in december van de straat gehaald omdat Uber had nagelaten de voertuigen bij de overheid te registreren. Die administratieve verplichtingen zijn nu voldaan, zodat Uber opnieuw naar zijn thuisstaat zou willen terugkeren. Dat heeft een medewerker van het bedrijf tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Uber had eerder aangegeven dat een bijzondere vergunning niet noodzakelijk was omdat er altijd een mens achter het stuur zit en er daarom eigenlijk geen sprake is van zelfrijdende wagens. Omdat Californië zich echter bleef verzetten, verplaatste Uber het project naar de staat Arizona.

De Nigeriaanse financiële autoriteiten hebben een nieuwe corruptieklacht ingediend tegen onder meer de oliebedrijven Shell en Eni. De aanklacht heeft te maken met de omstreden aankoop van een Nigeriaans olieveld zes jaar geleden voor 1,3 miljard dollar. Shell en het Italiaanse Eni worden in verband met de oliedeal ook al in Nederland en Italië aan een onderzoek onderworpen. De documenten van de Nigeriaanse autoriteiten zouden nu aanwijzingen hebben voor de omkoping van lokale politici. In totaal zouden de bedrijven aan lokale bestuurders 800 miljoen dollar hebben betaald. Eni zegt echter alle aantijgingen te ontkennen en op geen enkele manier de wet overtreden te hebben.

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 21 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep echter met 40 procent op tot 1,7 miljard euro. Ook in volumes kon een stijging met 2,1 procent worden gemeld. Michelin profiteerde daarbij naar eigen zeggen vooral van het herstel van de automarkt in Europa. Jean-Dominique Senard, chief executive van Michelin, stelde ook dit jaar een verdere groei in het vooruitzicht te kunnen stellen. Daarbij verwees hij onder meer naar de internationale mijnindustrie, waar een grotere vraag naar rubberen banden voor graafmachines en ander rollend materiaal wordt verwacht.

De Amerikaanse supermarktketen Best Buy heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,5 miljard dollar, tegenover 13,6 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 479 miljoen dollar naar 607 miljoen dollar. Hubert Joly, chief executive van Best Buy, benadrukte dat de keten de verwachtingen voor het kwartaal ruimschoots heeft ingevuld. De supermarktketen kondigde daarbij ook aan de volgende twee jaar voor 3 miljard dollar eigen aandelen te zullen terugkopen. Ook werd gemeld dat het kwartaaldividend met 21 procent zou worden verhoogd. Het bedrijf wil in de toekomst een sterkere groei in onder meer Canada en Mexico.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wordt in Zuid-Afrika met een mogelijke boete bedreigd. Het concern zou met sectorgenoot Sime Darby Hudson Knight verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de prijzen van margarine en eetbare oliën. Dat hebben lokale media gemeld. Sime Darby trof vorig jaar al een schikking met autoriteiten, die nu echter ook Unilever op de korrel willen nemen. Er zou een boete worden geëist die overeenkomt met één tiende van de totale omzet die Unilever in Zuid-Afrika genereert. Voeding is één van de speerpunten van de activiteiten van de Zuid-Afrikaanse kartelautoriteiten. Er wordt immers opgemerkt dat deze kartels een grote impact hebben op de consument.

Meer Nieuws

08:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.