07-03-17

Nieuwsoverzicht

In Groot-Brittannië zijn de televisierechten voor de Champions League voor een bedrag van bijna 1,4 miljard euro toegewezen aan de groep British Telecom (BT). Het contract gaat na het volgende seizoen in en loopt over een periode van drie jaar. Per seizoen betaalt het voormalige Britse staatsbedrijf een vergoeding van ruim 455 miljoen euro. Dat betekent een stijging met bijna één derde tegenover het lopende contract, dat twee jaar geleden werd afgesloten. British Telecom heeft de rechten op de belangrijkste Europese voetbalcompetitie al vier jaar in handen. Toen werd een bedrag van 345 miljoen euro per seizoen overeengekomen. De rechten op de Engelse Premier League zijn aan Sky toegewezen.

Het Franse autoconcern PSA Peugeot-Citroën neemt zijn Duitse sectorgenoot Opel over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,2 miljard euro. Dat hebben PSA Peugeot-Citroën en General Motors, het huidige moederbedrijf van Opel, bekend gemaakt. In de overeenkomst werd aan Opel een waarde van 1,3 miljard euro gekoppeld, terwijl voor het Britse zustermerk Vauxhall 900 miljoen euro werd betaald. De overeenkomst heeft betrekking op twaalf productielocaties en ongeveer veertigduizend werknemers. De productielocatie in Turijn in Italië blijft in handen van General Motors. Opel-Vauxhall realiseerde vorig jaar een omzet van 17,7 miljard euro. Gehoopt wordt de transactie tegen eind dit jaar af te ronden.

De Canadese trambouwer Bombardier wil duidelijkheid over de bestelling van 146 nieuwe trams door de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Dat heeft Per Allmer, verantwoordelijke voor Bombardier West-Europa, tijdens een onderhoud met Kris Peeters, federaal minister van economie, duidelijk gemaakt. Oorspronkelijk was het order toegewezen aan de Spaanse groep Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), maar het contract werd op last van de Raad van State opgeschort. Bombardier hoopt nu alsnog dat order binnen te halen en de trams in de vestiging van Brugge te maken. Het order is volgens Allmer belangrijk voor de toekomst van de Brugse vestiging van het concern.

In Noorwegen is de helft van de nieuw ingeschreven auto's sinds het begin van dit jaar volledig of deels elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid. Elektrische wagens waren goed voor 17,6 procent van de nieuwe inschrijvingen in januari, de hybride wagens voor 33,8 procent. In februari lagen die aandelen met respectievelijk 15,8 procent en 32 procent iets lager, maar nog steeds opvallend hoog. Noorwegen is de belangrijkste olieproducent van West-Europa, maar is toch een voorloper op elektrisch autovervoer. Het land voert een stimuleringsbeleid waarbij de aankoop van duurzame wagens bijzonder sterk gestimuleerd wordt, terwijl wagens met klassieke brandstoffen zwaar worden belast.

In Engeland moet de South Lakes Safari Zoo de deuren sluiten. Overheidsdiensten van Dalton-in-Furness - waar de dierentuin is gevestigd - hebben beslist de vergunning van de uitbater niet te verlengen. Opgemerkt wordt dat de gezondheid en veiligheid in het geding zijn. Uit een rapport blijkt dat in de dierentuin de voorbije vier jaar bijna vijfhonderd dieren zijn omgekomen. Bovendien werd vier jaar geleden een dierenverzorgster door een tijger verscheurd. In januari brachten inspecteurs een bezoek aan de dierentuin. Gewag werd gemaakt van duidelijke tekortkomingen van de accommodatie, overbevolking en een gebrek aan welzijn en goede verzorging. De uitbater kan nog wel in beroep gaan tegen de sluiting.

De Europese Commissie heeft onder voorwaarden toestemming gegeven aan Hongaarse staatssteun voor de bouw van twee nieuwe kernreactoren in het complex van Paks. Hongarije doet daarvoor een beroep op Russische steun. Hongarije investeert 12,5 miljard euro in het project. Dat geld moet volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentie, weliswaar als staatssteun worden bestempeld, maar het land heeft volgens haar aanzienlijke engagementen gedemonstreerd om mogelijke concurrentieverstoringen op te lossen. Onder meer werden maatregelen afgesproken die ervoor zorgen dat potentiële winsten terugvloeien naar de overheid of gebruikt worden om operationele kosten dekken.

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) zou in een vestiging in Michigan elfhonderd banen willen schrappen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De automaker zou in de geviseerde fabriek met een shift minder kunnen werken omdat de productie van het model GMC Acadia is verplaatst naar een vestiging in Tennessee. Vooral tijdelijk personeel en uitzendkrachten zouden door de ingreep hun baan verliezen. Eerder nam General Motors in Tennessee 800 man extra personeel aan. Het concern moet echter zijn kostenlast beperken. Om die reden werden de voorbije zes maanden bij het autoconcern al duizenden banen geschrapt.

De kopermijn Escondida in Chili blijft door een staking geblokkeerd. De actie duurt al bijna dertig dagen. Nog nooit eerder werd in Escondida, de grootste kopermijn van de wereld, langer gestaakt. Escondida, gelegen in de woestijn Atacama in het noorden van Chili, is verantwoordelijk voor bijna 5 procent van de wereldwijde koperproductie. De staking brak uit nadat gebleken was dat onderhandelingen over de vernieuwing van een vier jaar oude collectieve arbeidsovereenkomst geen resultaat zouden opleveren. De vakbonden zeggen te zullen blijven staken tot hun eisen zijn ingewilligd. In Escondida zijn 2.500 mijnwerkers actief. Het personeel eisen een behoud van voordelen, plus een bonus en een loonsverhoging.

Een modecampagne van Saint Laurent met modellen in provocerende poses heeft in de Franse media voor veel beroering gezorgd. Er gingen ook stemmen op om de campagne te laten verbieden. Volgens de Franse reclame-autoriteiten zijn de foto’s van de campagne een aanzetting tot verkrachting. Er werden een vijftigtal klachten tegen de campagne ingediend. Stéphane Martine, directeur van de Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP), zegt dat het merk ontegensprekelijk de regels heeft gebroken. Hij heeft het over een onaanvaardbare vorm van porno-chic. De campagne werd ontworpen door de Italiaans-Belgische ontwerper Anthony Vaccarello.

Gent heeft drie elektrische bussen aangeschaft om het openbaar vervoer in de autovrije zone van de stad te garanderen. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. Oorspronkelijk was aan het Vlaamse vervoerbedrijf De Lijn, die de monopolie heeft op de organisatie van het openbare transport, gevraagd om de elektrische bussen in te zetten. Die opdracht bleek voor De Lijn echter niet haalbaar, want het bedrijf heeft in Oost-Vlaanderen geen elektrische bussen beschikbaar en voor een aankoop zouden procedures moeten worden gevolgd die voor de deadline niet zouden kunnen worden afgerond. Daarom zorgt de stad Gent zelf voor de inzet van de elektrische bussen. Het vervoer wordt gratis aangeboden.

De Peugeot 3008 is bekroond tot Europese auto van het jaar. Dat is ter gelegenheid van de opening van het Autosalon van Genève bekend gemaakt. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een suv-model tot auto van het jaar wordt bekroond. Dat feit illustreert volgens waarnemers de veranderende smaak bij het autopubliek. Daarbij wordt gewezen op de opgang van de stedelijke suv-modellen, die inmiddels op de Europese automarkt een aandeel van ongeveer 30 procent hebben. De Peugeot 3008 eindigde op de eerste plaats met een score van 319 punten, gevolgd door de Alfa Romeo Giulia (296 punten) en de Mercedes E (197 punten). Vorig jaar ging de bekroning naar de Opel Astra.

Het Russische techbedrijf Apis Cor heeft een huis geprint in amper vierentwintig uur tijd. Het volledige bouwwerk kost minder dan 10.000 euro en kan tot tweehonderd jaar blijven staan. Het is niet de eerste keer dat een bedrijf een huis driedimensionaal print, maar het Franse bedrijf heeft wel een snelheidsrecord gevestigd. Het huis van Apis Cor bestaat uit vier kamers. Naast een hal zijn er ook een woonkamer, een badkamer en een keuken beschikbaar. Vorig jaar nog duurde het een maand voor een volledig huis klaar was. De technologie wordt ook gebruikt voor de productie van medisch materiaal voor chirurgische ingrepen, protheses, drones en zelfs wapens. Over enkele jaren worden ook particuliere printers verwacht.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft een eerste prototype van zijn zelfrijdende auto voorgesteld. De Self Driving Car (Sedric) werd voorgesteld op het Autosalon van Genève in Zwitserland. De Duitse autobouwer wil miljarden investeren in auto's die kunnen rijden zonder hulp van een bestuurder. Na de diepe crisis rond het uitstootschandaal trekt de Duitse groep voluit de kaart van de zuivere en zelfrijdende wagens, maar dat vergt enorme investeringen. Sedric is een technische conceptwagen voor de hele Volkswagen-groep, boven de merken Volkswagen, Audi, Porsche, Seat en Bentley. De wagen rijdt 100 procent elektrisch en heeft geen stuur, geen pedalen en geen dashboard.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zet vanaf de laatste week van de maand maart vliegtuigen van het type Sukhoi Superjet 100 in. De vliegtuigen zijn van Russische makelij. Brussels Airlines kan twee toestellen leasen van de Ierse groep CityJet. Begin mei zou een derde exemplaar volgen. Het was al langer bekend dat Brussels Airlines voor zijn regionale netwerk Superjets bij CityJet zou leasen. De eerste vluchten hebben Nice en Kopenhagen als bestemming. De introductie van de Superjet kadert in de afbouw van de eigen vloot Avro-vliegtuigen. Er werd twee jaar geleden beslist dat Brussels Airlines geen eigen regionale toestellen meer in dienst zou houden. In november zou het laatste Avro-vliegtuig verdwijnen.

De geplande vestiging van de Nederlandse voedingsgroep Sligro in Antwerpen botst op heel wat tegenkanting. Er blijkt protest van buurtbewoners en concurrenten, die negatieve adviezen voor het project voorleggen vanuit verschillende Vlaamse administraties. Sligro hoopte snel een vestiging te kunnen openen aan het Straatsburgdok, waar een distributiecentrum en een zelfbediening voor horecaklanten zou komen. Het project heeft een milieuvergunning en een stedenbouwkundige licentie ontvangen. Tegenstanders merkten echter op dat het project misleidend als distributiecentrum wordt voorgesteld, aangezien het grootste gedeelte als winkel zou worden ingericht. Er dreigen nu juridische procedures.

Meer Nieuws

08:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.