08-03-17

Nieuwsoverzicht

De aandelen van supermarktketen Ahold Delhaize en van hoogspanningsnetbeheerder Elia zullen tijdens de tweede helft van deze maand hun notering in de Bel20 verliezen. Dat heeft beursuitbater Euronext bekend gemaakt. De twee opengevallen plaatsen zullen worden ingenomen door het Luxemburgse staalbedrijf Aperam en investeringsmaatschappij Sofina, die grotendeels door de familie Boël wordt geconfronteerd. Ahold Delhaize verdwijnt uit de sterindex omdat slechts een minderheid van het personeel van de groep in België is tewerkgesteld. Aperam, een afsplitsing van de groep ArcelorMittal, krijgt anderzijds zijn notering door zijn sterke aanwezigheid in de Limburgse gemeente Genk.

Thailand verscherpt zijn acties tegen de alternatieve taxidienst Uber. Dat heeft een woordvoerder van de Thaise overheid tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Opgemerkt wordt dat de activiteiten van het bedrijf onvoldoende door de autoriteiten kunnen worden gecontroleerd. Daarom heeft de transportinspectie van het land aan de regering gevraagd om Uber te verbieden. Het bedrijf ging drie jaar geleden in Thailand van start, maar werkt samen met chauffeurs die niet zijn geregistreerd of verzekerd. Ook het betaalsysteem is volgens de Thaise overheid onwettelijk. Tot nu toe werd echter weinig actie ondernomen tegen de activiteiten van de taxidienst. De voorbije dagen werden echter al meer boetes uitgeschreven.

Vliegtuigmaatschappij Ryanair heeft geen illegale staatssteun gekregen van het Waalse Gewest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Charleroi beslist. Het begin van de rechtszaak gaat terug tot het midden van het voorbije decennium, toen een fiscaal ambtenaar liet uitlekken dat er mogelijke sprake zou zijn geweest van illegale constructies tussen het Waalse Gewest en Ryanair om promotie te maken voor Charleroi Airport. Daarbij zou de luchthaven als tussenstation zijn gebruikt om geld van Wallonië naar Ryanair over te hevelen. Eerder al besliste ook de Europese Commissie dat er van illegale staatssteun geen sprake was geweest. Er is tegen de beslissing van de raadkamer geen beroep meer mogelijk.

Ontex heeft de divisie persoonlijke hygiëne van het Braziliaanse bedrijf Hypermarcas overgenomen. Dat heeft Ontex bekend gemaakt. De aankoop was in december aangekondigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard reaal of 305 miljoen euro. Ontex zegt dat alle gestelde voorwaarden voor de overname zijn ingevuld. De transactie kadert in de strategie van Ontex om zijn groei in Latijns-Amerika verder uit te breiden tot Brazilië. Daarmee garandeert het bedrijf zich toegang tot een bijzonder snelgroeiende markt. Met diezelfde doelstelling werd vorig jaar ook Grupo Mabe overgenomen. Door deze transacties zal Ontex voortaan meer dan 50 procent van zijn omzet uit markten buiten West-Europa halen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is in gesprek met potentiële klanten om naar de interesse voor het nieuwe model B737 Max 10x te peilen. Daarmee wil de Amerikaanse constructeur de concurrentie aangaan met de A321neo van zijn Europese sectorgenoot Airbus. Er zijn volgens Randy Tinseth, verantwoordelijk voor marketing bij de burgerluchtvaartdivisie van Boeing, aan bepaalde klanten al een aantal aanbiedingen overgemaakt. Het toestel zou over drie jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Daarmee zou het Amerikaanse vliegtuig één jaar later op de markt komen dan zijn rivaal van Airbus. Het toestel zou 188 passagiers kunnen vervoeren. Dat betekent een winst van tien zetels tegenover de basisversie.

De Australische stad Melbourne is gestart met de vervrouwelijking van de verkeerslichten. Bij de lichtsignalisatie voor de voetgangers zal voortaan immers gebruik gemaakt worden van een vrouwelijke figuur. Het initiatief moet volgens het stadsbestuur leiden tot een grotere gendergelijkheid en onbewuste vooroordelen milderen. Gedurende één jaar zal een proefinstallatie operationeel zijn op het kruispunt van Swanson Street en Flinders Street, gelegen in het centrum van de stad. De initiatiefnemers willen uiteindelijk de helft van de verkeerslichten in de staat Victoria van vrouwelijke figuren voorzien. Het initiatief wordt gesponsord door een elektriciteitsbedrijf. Duitsland en Oostenrijk namen al gelijkaardige maatregelen.

Chipfabrikant X-Fab neemt een notering op de beurs van Parijs. Dat heeft het bedrijf, een onderdeel van het bedrijvenconglomeraat van ondernemer Roland Duchâtelet, bekend gemaakt. X-Fab is gevestigd in de Duitse stad Erfurt en heeft fabrieken in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de Verenigde Staten. De onderneming heeft wereldwijd 3.800 mensen in dienst. Het bedrijf zou met zijn beursintroductie een bedrag van 0,5 miljard euro willen ophalen. De chips van X-Fab worden onder meer gebruikt in auto’s en smartphones. Het bedrijf had ook dertien jaar geleden al plannen voor een beursgang, maar dat proces werd naar eigen zeggen door de terreuraanslagen in Madrid vroegtijdig afgebroken.

Het voorbije jaar heeft Airbnb in België aan 600.000 personen een overnachting kunnen bezorgd, tegenover 350.700 gebruikers het jaar voordien. In Brussels werd aan 230.000 toeristen logies gegeven, terwijl in Vlaanderen 270.000 bezoekers konden worden opgevangen. Ook het aantal Belgische verhuurders zit in stijgende lijn. Airbnb heeft in België inmiddels 12.500 partners. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt wel opgemerkt dat dit cijfer een vertraging laat uitschijnen, want het jaar voordien was er nog sprake van een toename met meer dan 50 procent. In Brussel was er door de strenge regelgeving een inkrimping met 7 procent tot 5.100 adressen. Elders was er wel een groei.

KBC Groep is de meest rendabele bank van Europa. Dat blijkt uit berekeningen van de Nederlandse publicatie Financieele Dagblad. KBC Groep liet bij het rendement op het eigen vermogen het voorbije jaar immers een score van 18 procent optekenen. Daarmee presteert de Belgische financiële instelling gevoelig beter dan zijn andere Europese sectorgenoten. Op de tweede plaats staat de Nederlandse bank ABN Amro met een score van 12 procent, gevolgd door de Nederlandse ING Groep en het Zweedse concern Nordea, die eveneens een score van meer dan 10 procent laten optekenen. De top vijf wordt afgerond door de Franse groep BNP Paribas met een score van 9 procent.

In de Amerikaanse stad San Francisco zijn testen gestart met twee zelfrijdende bussen. In tegenstelling tot tests met andere zelfrijdende voertuigen, krijgen de bussen geen menselijke begeleider om het rijgedrag op te volgen en eventueel in te grijpen. De bussen zijn ook niet van een stuur voorzien. Op dit ogenblik worden de tests nog beperkt tot een verlaten parkeerterrein in de stad, maar gehoopt wordt de bussen tegen eind dit jaar of begin volgend jaar in het echte verkeer te kunnen brengen. De voertuigen zouden plaats bieden aan twaalf passagiers. De bussen werden geproduceerd door het Franse bedrijf EasyMile en hebben per exemplaar een kostprijs van 250.000 dollar.

Verzekeraar Ageas schrapt in Groot-Brittannië nog eens zevenenzeventig arbeidsplaasen. De sanering moet de Belgische groep helpen om zijn concurrentie op de Britse markt te versterken. De Britse activiteiten van de verzekeraar staan onder zware druk. Er moesten vorig jaar teleurstellende prestaties worden gemeld, maar bovendien moest de Britse divisie een aantal bijkomende lasten boeken. Daardoor werden de Britse activiteiten van Ageas verlieslatend. Eerder al werd bekend dat Ageas in Schotland ruim vijfhonderd arbeidsplaatsen zou schrappen. Andy Watson, topman van de Britse divisie van Ageas, wijst erop dat de onkosten moeten worden ingeperkt om een rendabel bedrijf te kunnen blijven.

In de Britse hoofdstad Londen mogen de autoriteiten eisen dat de taxibestuurders van Uber met succes een basistest Engels afleggen. Dat heeft een Londense rechtbank bepaald. Uber had zich verzet tegen de taaltest, die door de Londense transportregulator was geëist. Daarbij was opgemerkt dat de uitslag tienduizenden bestuurders niet langer zou mogelijk maken hun activiteit uit te voeren. Het bedrijf heeft aangekondigd tegen de uitspraak van de Londense rechter in beroep te zullen gaan. Opgemerkt dat de vaardigheid om een opstel te schrijven geen enkel verband houdt met de capaciteit om reizigers op een veilige en comfortabele manier naar hun locatie van bestemming te brengen.

In de Verenigde Staten heeft de Brit Thomas Campbell (54) ontslag genomen van het Metropolitan Museum of Art in New York. De positie van Campbell, die tweeëntwintig jaar geleden bij het museum als curator van start ging, was volgens Amerikaanse media onhoudbaar geworden. Opgemerkt dat het museum met een tekort van 38 miljoen euro wordt geconfronteerd, terwijl tientallen ontslagen tot grote onvrede bij het personeel zouden hebben geleid. Door de financiële problemen diende de geplande bouw van een nieuwe vleugel voor hedendaagse kunst worden geschrapt. Campbell wordt voorlopig vervangen door Daniel Weiss, voorzitter van de raad van het bestuur van het museum.

De Russische miljardair Dmitri Rybolovlev heeft klacht neergelegd tegen de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier, waar hij bijna tien jaar geleden het werk Te Fare van de Franse schilder Paul Gauguin had gekocht. Rybolovlev had voor het werk een bedrag van bijna 90 miljoen dollar betalen. Het werk werd bij het veilinghuis Christie’s nu verkocht voor een bedrag van 22 miljoen dollar. De Russische miljardair beweert door Bouvier te zijn bedrogen. Van de Zwitserse kunsthandelaar wordt een schadevergoeding van 1 miljard dollar geëist. Ook een aantal andere werken, onder meer van René Magritte, uit de collectie van de miljardair haalden tijdens de veiling bedragen die ver onder de aankoopprijs bleven.

Het Duitse staalconcern Salzgitter heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,91 miljard euro, tegenover 8,62 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De terugval is te wijten aan de dalende prijzen op de markt voor staalproducten. Het concern boekte een nettowinst van 56,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 56 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf verwacht naar eigen zeggen dit jaar door de aantrekkende staalprijzen een grotere winst te zullen realiseren. Volgens Heinz Jörg Fuhrmann, topman van Salzgitter, kan het concern gewag maken van gunstige vooruitzichten. Het bedrijf heeft het voorbije jaar belangrijke kostenbesparingen doorgevoerd.

Meer Nieuws

06:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.