09-03-17

Nieuwsoverzicht

Luierfabrikant Ontex heeft vorig jaar een omzet geboekt van ruim 1,99 miljard euro, tegenover bijna 1,69 miljard euro het jaar voordien. De hogere cijfers zijn vooral het gevolg van de overname van Grupo Mabe in Mexico, die sinds maart vorig jaar in de cijfers is opgenomen. Op vergelijkbare basis en bij onveranderde wisselkoersen zou een omzetgroei met 1,7 procent zijn gerealiseerd. Grupo Mabe was de eerste Amerikaanse stap van Ontex. Intussen werd begin maart van dit jaar ook de overname van de afdeling persoonlijke hygiëne van het Braziliaanse bedrijf Hypermarcas afgerond. De nettowinst van Ontex steeg het voorbije jaar van 127,8 miljoen euro naar 131,1 miljoen euro.

De Nederlandse Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 421 miljoen euro. Dat betekende een daling met 6,9 procent tegenover het jaar voordien. De achteruitgang moet worden toegeschreven aan een daling van de reclame-inkomsten, die met bijna 15 procent inkrompen tot 97,2 miljoen euro. De grootste terugval werd opgetekend bij de krantentitels van de groep. De inkomsten uit abonnementen daalden met bijna 3 procent tot 180 miljoen euro. Er kon echter wel een nettowinst worden gerealiseerd van 1,6 miljoen euro, tegenover een verlies van 23,6 miljoen euro het jaar voordien, onder meer door een radiocontract met de groep Talpa.

Een zware storm heeft in Malta de Tieqa tad-Dwejra vernield. Daarmee verliest het eiland één van zijn belangrijkste toeristische attracties. De Tieqa tad-Dwejra - Azure Window - was een natuurlijke rotsformatie op het eiland Gozo. Dankzij een natuurlijke brug op vijftig meter hoogte konden toeristen bij een bezoek aan Dwejra Bay vanop de wal de rotsformatie bereiken. Om veiligheidsredenen was de brug echter al langer voor het publiek gesloten. De instorting van de rotsformatie was door wetenschappers al langer voorspeld. Joseph Muscat, premier van Malta, berichtte dat de rotsformatie uiteindelijk het slachtoffer van de onvermijdelijke erosie was geworden.

Het Nederlandse spoorbedrijf ProRail wil tegen eind volgend decennium in staat zijn eigen elektriciteit te genereren. Daarvoor zal gebruik gemaakt worden van een massale installatie van zonnepanelen. Dat heeft Pier Eringa, president-directeur van ProRail, bekend gemaakt. Aangekondigd werd dat alle geschikte stationsdaken, fietsenstallingen en perronoverkappingen met zonnepanelen zullen worden uitgerust. Dat geldt ook voor de geluidsschermen langs de treinsporen, waardoor de infrastructuur niet alleen lawaaihinder kan opvangen, maar bovendien ook energie kan opwekken. ProRail verbruikte twee jaar geleden in totaal 135 miljoen kilowattuur elektriciteit. Dat komt overeen met 38.570 huishoudens.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 19,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 36 procent tot 1,02 miljard euro. Kasper Rorsted, chief executive van Adidas, maakte daarbij bekend dat tot het einde van het decennium een jaarlijkse omzetstijging tussen 10 procent en 12 procent kan worden verwacht. Bij de winst wordt een jaarlijkse groei tussen 20 procent en 22 procent in het vooruitzicht gesteld. Rorsted gaf verder nog aan de focus te zullen leggen op de merken Adidas en Reebok. Het Canadese dochtermerk CCM Hockey zal wellicht worden verkocht.

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert uit Mortsel heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 80 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 13 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde daarentegen met ruim 4 procent tot 2,54 miljard euro. Christian Reinaudo, chief executive van Agfa-Gevaert, wees erop dat het bedrijf de grootste winst in vele jaren heeft laten optekenen en zich schuldenvrij heeft gemaakt. Nu moet volgens de topman ook de aandacht worden gevestigd op een nieuwe omzetgroei. De traditionele activiteiten van de groep - zoals medische films en drukplaten voor de grafische sector, staan onder druk, maar worden nog niet gecompenseerd door de nieuwe groeimotoren.

De Duitse autobouwer Audi moet zich in Australië voor de rechtbank verantwoorden voor fraude met emissiewaarden. Dat is het gevolg van een klacht die door de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) tegen Audi en diens moederbedrijf Volkswagen heeft neergelegd. Opgemerkt wordt dat de autobouwer tijdens de eerste helft van dit decennium klanten heeft misleid over de uitstoot van dieselwagens. Daarmee wordt volgens de klacht een inbreuk gepleegd tegen de Australische consumentenwetgeving. In september ondernam de consumentenwaakhond al rechtstreeks gerechtelijke stappen tegen Volkswagen. Daarnaast zijn er een aantal klachten van advocatenkantoren in naam van gedupeerde klanten.

Tijdens de maand januari van dit jaar haalden de binnenlandse treinen op het Belgische spoor een stiptheidsniveau van 90,7 procent, tegenover 89,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de ochtendspits nam de stiptheid toe van 84 procent naar 87,3 procent. Bij de avondspits werd een lichte daling van 87,8 procent naar 87 procent gemeld. De grootste stiptheid werd opgetekend bij de L-treinen (93,2 procent), gevolgd door S-treinen (91,7 procent), de IC-treinen (89,7 procent) en P-treinen (86,7 procent). Verder werd gemeld dat in januari van dit jaar 1.286 treinen werden afgeschaft. Dat betekende een niveau van 1,2 procent. In januari vorig jaar werd 6.039 afgeschafte treinen (6 procent) geteld.

De Europese Commissie heeft boetes voor een totaalbedrag van 155 miljoen euro opgelegd aan zes toeleveranciers van auto-onderdelen wegens prijsafspraken rond airconditioning en motorkoeling. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentiebeleid, gemeld. De bedrijven in kwestie - Behr, Calsonic, Denso, Panasonic, Sanden en Valeo - hebben hun betrokkenheid toegegeven. Denso kreeg geen boete voor drie van de kartels, omdat het bedrijf de Europese Commissie van de feiten op de hoogte gebracht had. Ook klokkenluider Panasonic kon aan een boete voor één kartel ontsnappen. Ook bij andere kartels in de sector van de autotoeleveranciers werden al boetes opgelegd.

Het parket van Parijs vraagt dat de Franse zakenman Bernard Tapie en vijf anderen zich voor de rechter zouden moeten verantwoorden rond de transactie van participaties in sportartikelenfabrikant Adidas. De betrokkenen worden verdacht van oplichting in bende. Het dossier gaat terug tot een arbitragebeslissing negen jaar geleden waarbij Tapie in een dispuut rond de verkoop van zijn aandelen in Adidas 404 miljoen euro ontving van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais. Volgens het parket was de arbitrageprocedure slechts een schijnvertoning. Naast Tapie viseert het parket onder meer ook advocaat Maurice Lantourne en Stéphane Richard, huidig topman van de telecomgroep Orange.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 690,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst liep van 4,4 miljoen euro op tot 141,5 miljoen euro. Bij de brievenpost werd een daling met 6,4 procent gemeld. Ook dit jaar wordt een verdere inkrimping tussen 5 procent en 6 procent verwacht. Bij de pakketbezorging kon daarentegen een toename met 21,7 procent worden gemeld. Die sterke toename is vooral te danken aan de snelgroeiende ecommerce. De Belgische staat, die 51,04 procent eigenaar is van Bpost, krijgt over het voorbije jaar een dividend van 133,7 miljoen euro.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell wil de productie van gas en olie uit schaliegesteente in de Verenigde Staten opvoeren. Dat heeft Greg Guidry, topman van de schaliedivisie van Shell, gezegd in een interview met het persbureau Reuters. Naast de Verenigde Staten en Canada wil het bedrijf ook in Argentinië de productie van schaliegas het volgende decennium verhogen. Doelstelling is om de productie tijdens die periode te laten oplopen tot het equivalent van ongeveer 500.000 vaten per dag. Het voorbije jaar werd een gemiddeld productieniveau van 280.000 vaten per dag gerealiseerd. De winning van olie en gas uit schaliegesteente zijn voor Shell een belangrijke groeimotor.

Groot-Brittannië moet de Europese Unie bijna 1,99  miljard euro betalen omdat het land onvoldoende douanerechten heeft geheven op ondergewaardeerde Chinese import. Dat heeft de Europese antifraudedienst Olaf aan de Europese Commissie aanbevolen. Inkomsten uit douanerechten vloeien naar de Europese begroting. Een onderzoek van Olaf heeft uitgewezen dat ingevoerde kledij en schoenen uit China bij aankomst in Groot-Brittannië en verscheidene andere landen in Europa jarenlang ondergewaardeerd werden. Wanneer ook rekening wordt gehouden met een verlies aan btw-inkomsten in de landen van uiteindelijke bestemming loopt de schade volgens Olaf op tot 3,2 miljard euro.

De Japanse SoftBank Group is van plan 25 procent van de Britse chipmaker ARM Holdings te verkopen aan Vision Fund, een technologiefonds dat het bedrijf samen met investeerders Saoedi-Arabië heeft gecreëerd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar. SoftBank kocht de Britse groep in juli vorig jaar voor een bedrag van 32 miljard dollar. ARM Holdings, gevestigd in Cambridge, is de grootste technologiegroep van Groot-Brittannië. Het bedrijf ontwikkelt microships die in de meeste smartphones, waaronder Apple en Samsung, worden gebruikt. Vision Fund zou in totaal over een financiële reserve van 100 miljard dollar beschikken.

De West-Vlaamse tapijtgroep Balta bestudeert de overname van zijn sectorgenoot Bentley Mills, gespecialiseerd in de productie van tapijttegels. Bentley Mills werd vorige maand gekocht door het Texaanse investeringsfonds Lone Star, dat ook eigenaar is van Balta. Om het project te financieren bekijkt Balta meerdere scenario's, waaronder een private financiering, nieuwe kredieten of een beursgang. Dat heeft de textielgroep gezegd in een reactie op geruchten over de beursplannen. Balta benadrukt wel dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt. Balta maakt niet voor de eerste keer gewag van beursplannen. Dat was ook twee jaar geleden, toen het bedrijf door Lone Star werd gekocht, het geval.

Meer Nieuws

09:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.