10-03-17

Nieuwsoverzicht

Een lekkende aardgasleiding in Cook Inlet, een baai ten noorden van de Golf van Alaska, vormt een ernstig gevaar voor de populatie zeldzame beloega’s die in de regio overwinteren. Dat hebben diverse milieubewegingen gezegd. De pijpleiding zou al sinds december aardgas lekken. Gewag wordt gemaakt van een lek van zes tot negen miljoen liter per dag. De Amerikaanse Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration eist dat de leiding tegen begin mei wordt hersteld of afgesloten. Het bedrijf Hilcorp, eigenaar van de pijpleiding, merkt echter op dat een onmiddellijke herstelling door de ongunstige weersomstandigheden tijdens de winterperiode niet mogelijk is. Een afsluiting is ook niet mogelijk.

Het internationale veilinghuis Christie’s zou ongeveer 250 arbeidsplaatsen willen schrappen. Daarmee zou het bedrijf het personeelsbestand met ongeveer 12 procent willen afslanken. Dat heeft het veilinghuis bekend gemaakt. Onder meer de activiteiten in Amsterdam zullen worden beperkt, terwijl het veilingcentrum van South Kensington in Londen zal worden gesloten. Christie’s merkt op de verschuivingen in de internationale kunstwereld te moeten volgen. Daarbij wordt gewezen op het toenemend aandeel van de online veilingen in de totale omzet, waarvoor minder personeel moet worden ingezet. De afslanking van het personeelsbestand zal vooral bij de Europese divisies worden gevoeld.

Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, gaat op zoek naar een nieuwe chief executive. Johan Thijs, voorzitter van de federatie, zegt samen met huidig chief executive Michel Vermaercke tot het besluit gekomen te zijn dat het aantrekken van een nieuwe topman aangewezen zou zijn. Beide partijen wijzen erop dat het vertrek in onderling overleg gebeurt. Vermaercke blijft ook aan toe een opvolger is aangesteld. Hij stond twaalf jaar lang aan het hoofd van de federatie, waarmee hij de financiële crisis en de eurocrisis diende te verwerken. Tegen eind augustus zou een nieuwe chief executive moeten zijn gevonden. Vorige maand werd bij Febelfin ook Rik Vandenberghe als voorzitter al vervangen door Johan Thijs.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair ergert zich aan het feit dat de Nederlandse luchthaven Lelystad Airport nog altijd niet open is en ook in de toekomst slechts beperkt zal kunnen worden gebruikt. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, gezegd. De maatschappij zegt zijn aanbod in Nederland te willen uitbreiden, maar voelt zich tegengewerkt door de beperkte mogelijkheden op Schiphol en de vertragingen bij de opening van Lelystad Airport, die pas over twee jaar van start zou kunnen gaan. Maar daarbij zouden slechts enkele vluchten per dag worden toegelaten, waardoor er volgens O’Leary ook dan voor Ryanair op de nieuwe luchthaven nog geen plaats zal zijn.

Het Amerikaanse schoenenmerk Crocs gaat wereldwijd bijna honderdzestig winkels sluiten. De ingreep moet het bedrijf helpen de nodige besparingen door te voeren, zodat de verliezen van de voorbije jaren kunnen worden opgevangen. Tegen eind volgend jaar wil Crocs nog vierhonderd winkels in dienst houden. Het bedrijf boekte het voorbije jaar een omzet van 1,04 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4,9 procent tegenover het jaar voordien. Het jaar werd afgesloten met een verlies van 31,7 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 98 miljoen dollar het jaar voordien. Chief executive Gregg Ribatt vertrekt en wordt begin juni vervangen door Andrew Rees.

In Europa zijn ongeveer vijfduizend criminele organisaties actief. Meer dan één derde van deze misdadige groepen zijn actief op de markt van de illegale drugsverkoop. Dat blijkt uit een rapport van de Europese politieorganisatie Europol. De drugshandel zou de criminele wereld elk jaar 24 miljard euro opleveren. Daarnaast zijn de bendes ook actief in geldvervalsing, migrantensmokkel, wapentrafieken, cybermisdaad, mensenhandel en bankfraude. Vier jaar geleden werden in Europa 3.600 bendes gemeld. Rob Wainwright, directeur van Europol, schrijft de toename toe aan een beter inlichtingenbeeld en de introductie van kleinere bendes die uitsluitend online opereren.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell verkoopt voor in totaal 8,5 miljard dollar aan teerzandprojecten in Canada. Aan de andere kant investeert de groep 1,25 miljard dollar in de aankoop van een belang in het oliebedrijf Marathon Oil Canada. Per saldo leveren de transacties Shell naar eigen zeggen 7,25 miljard dollar op. Partner in beide deals is sectorgenoot Canadian Natural Resources, die veel ervaring heeft met de exploitatie van teerzanden. De transacties vormen volgens Ben van Beurden, topman van Shell, een belangrijke stap in de aanpassing van de portefeuille van het bedrijf, dat zich meer toeleggen op projecten die een hoger rendement op de gedane investeringen kunnen garanderen.

De taxidienst Uber mag na een geschil met de lokale verkeersautoriteiten in Californië uiteindelijk toch zijn tests met zelfrijdende wagens starten. Het bedrijf mag twee autonome voertuigen in het verkeer brengen. In een eerste fase zullen de ritten zonder passagiers worden uitgevoerd. Uber was in december tests met een zelfrijdende wagen gestart in San Francisco, maar bleek achteraf daarvoor niet de vereiste toestemming te hebben gevraagd. Uber benadrukte echter dat er steeds een medewerker in de wagens meereed om desnoods in te grijpen. Dat voldeed echter niet aan de eis van de autoriteiten, die de licentie van zestien voertuigen van Uber tijdelijk hadden laten annuleren.

Donald Tusk is door de Europese staatshoofden en regeringsleiders opnieuw verkozen als voorzitter van de Europese Raad. Daarmee kan Tusk, die tweeënhalf jaar geleden het voorzitterschap overnam van Herman Van Rompuy, een tweede mandaat aanvatten. Tusk werd nagenoeg unaniem verkozen. Alleen Polen, het geboorteland van de voorzitter, stemde tegen een verlenging van het mandaat. Tusk is immers een voormalig premier van Polen en is de grote politieke tegenstander van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Polen had met een boycot gedreigd indien Tusk zou worden herkozen.

De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) gaat een gedeelte van zijn Europees hoofdkantoor van Londen naar Luxemburg overhevelen. Dat heeft Anthony Baldwin, Europees topman van de verzekeraar, bekend gemaakt. Het Amerikaanse concern is daarmee de eerste financiële groep die reageert op het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De ingreep moet er volgens Baldwin echter voor zorgen dat de verzekeraar goed geplaatst is om de brexit op te vangen en de klanten en partners gegarandeerd zullen zijn geen negatieve gevolgen te dragen van de breuk tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. De verhuis zou over twee jaar moeten zijn afgerond.

In Zuid-Korea moet presidente Park Guen Hye haar ambt definitief neerleggen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof van het land beslist. Park Guen Hye werd in december vorig jaar door de Senaat van het land al afgezet op verdenking van corruptie. De presidente wordt ervan verdacht haar vriendin Choi Soon Sil te hebben betrokken bij staatszaken en samen met haar grote bedrijven zoals technologiegigant te hebben afgeperst. Daarnaast wordt ze verdacht van plichtsverzuim in verband met de ferryramp van drie jaar geleden, waarbij meer dan driehonderd mensen om het leven kwamen. Er moet nu binnen de zestig dagen een verkiezing worden georganiseerd om een opvolger aan te duiden.

De Turkse parfumerie Bargello heeft in Antwerpen een filiaal geopend. De winkel is de eerste vestiging van de Turkse keten in België. Bargello werd in het begin van de jaren vijftig van de voorbije eeuw opgericht en telt inmiddels wereldwijd meer dan driehonderd filialen. De groep zou ook vestigingen in Gent en Brussel op het oog hebben. Bargello beschikt over vierhonderd eigen parfums, die allemaal worden verkocht tegen 19,99 euro voor een fles van 50 milliliter. Het bedrijf is echter niet onbesproken, want de Turkse groep ontwikkelt parfums die bijzonder sterk op bekende geurcreaties lijken. Onder meer het Duitse parfumbedrijf Coty en het Franse modehuis Chanel daagden Bargello daarvoor voor de rechter.

Het Frans-Zwitserse concern LafargeHolcim, de grootste cementleverancier van de wereld, wil helpen bij de bouw van de omstreden muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat heeft Eric Olsen, chief executive van LafargeHolcim, gezegd. Het concern wil volgens Olsen deelnemen aan alle kritische infrastructuurprojecten in de Verenigde Staten en dat geldt volgens hem ook voor de bouw van de grensmuur. Eerder had Olsen al aangegeven dat de Verenigde Staten dankzij het investeringsprogramma van de Amerikaanse president Donald Trump de belangrijkste groeimarkt voor het concern zou kunnen worden. Jean-Marc Ayrault, Frans minister van buitenlandse zaken, bekritiseerde de woorden van Olsen.

De Amerikaanse retailer Target Corporation heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van ruim 1,34 miljard dollar. Dat betekende een daling met 13,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet daalde met 4,3 procent tot bijna 20,7 miljard dollar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige gebeurtenissen, zou een omzetdaling met 1,5 procent zijn gemeld. Het Amerikaanse concern diende voor het zesde opeenvolgende kwartaal een omzetdaling te melden. Targit had begin dit jaar in de Verenigde Staten 1.802 vestigingen. Het concern is in omzetcijfers de elfde grootste retailer van de wereld.

Het Chinese telecombedrijf ZTE Technologies heeft recent een schikking getroffen met de Amerikaanse justitie. Het bedrijf toonde zich akkoord met een boete van 1,2 miljard dollar omdat Amerikaanse technologie aan Iran en Noord-Korea was verkocht. Daarmee overtrad het Chinese bedrijf het handelsembargo dat tegen beide landen was uitgevaardigd. ZTE Technologies erkent schuldig te zijn aan de overtreding van de exportwetgeving, het afleggen van valse verklaringen en obstructie van de rechtsgang. Het Chinese bedrijf koopt in de Verenigde Staten onder meer producten van Qualcomm en Micron Technology aan.

Meer Nieuws

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.