10-03-17

Bescheiden salarisverwachting vrouw houdt ongelijkheid in stand

Inspanningen om de genderkloof te overbruggen kunnen botsen op de neiging van vrouwen om zich pessimistisch op te stellen over hun potentiële salarissen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath in Engeland. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat vele vrouwen de neiging hebben om hun loonvooruitzichten te onderschatten, waardoor de verwachtingen op een lager niveau gehandhaafd blijven en weinig intenties kunnen worden geregistreerd om een grotere druk uit te oefenen om een hoger salaris of een promotie te verkrijgen of naar een beter betaalde arbeidsplaats uit te kijken.

“Mannen hebben daarentegen te neiging hun vooruitzichten te overschatten,” benadrukt onderzoeksleider Chris Dawson, docent economie aan de University of Bath. “Wanneer die optimistische verwachtingen niet ingevuld blijken te worden, groeit de ontevredenheid en zullen de meesten alsnog een loonsverhoging of promotie proberen te forceren, of naar een andere baan met betere voorwaarden uit te kijken.” Indien vrouwen hun salaris-verwachtingen blijven onderschatten, wordt het volgens de onderzoekers moeilijk om de loonkloof definitief te dichten. Bovendien wordt opgemerkt dat het fenomeen de problematiek van de ongelijkheid op de werkvloer nog complexer maakt.

“De pessimistische loonverwachtingen van de vrouwelijke werknemer hebben belangrijke consequenties voor een beleid dat de loonkloof wil overbruggen,” benadrukt Dawson. “Er moet immers geconcludeerd worden dat meer inspanningen zullen moeten worden gedaan om vrouwen op de werkvloer actief te promoten. Er mag niet voor gezorgd worden dat vrouwelijke collega’s zichzelf voor promoties en hogere functies kandidaat moeten stellen. De studie wil de verantwoordelijk voor de loonkloof niet gedeeltelijk op de vrouw afwentelen, maar stuurt aan op een erkenning dat zonder gerichte maatregelen de salaris-ongelijkheid op de arbeidsmarkt nooit zal worden opgelost.”

De onderzoekers benadrukken dat vrouwen moeten worden aangemoedigd vooruitgang te ambiëren en zich bewust te zijn van hun waarde.

Lees Verder

15:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loonkloof |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.