11-03-17

Nieuwsoverzicht

Het Franse concern Alstom heeft zijn eerste treinstel voor de metro van Riyadh in Saudi-Arabie geleverd. Dat heeft Alstom bekend gemaakt. De treinen, die worden gebouwd in de fabriek van Alstom in de Poolse stad Katowice, hebben een totale lengte van zesendertig meter en kunnen 231 passagiers vervoeren. Elke trein omvat drie klassen. Naast een eerste klasse, zijn er ook speciale compartimenten voor gezinnen en alleenstaanden. De Arriyadh Development Authority (ADA) wees de levering van 69 treinen voor het project Riyadh Metro vier jaar geleden toe aan het Fast Consortium, waartoe ook Alstom behoort. De leveringen zullen volgens Alstom tegen eind volgend jaar kunnen worden afgerond.

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium zal met zijn beursgang in Nederland en België uiteindelijk een bedrag van minstens 103 miljoen euro ophalen. De aandelenuitgifte wordt immers met 15 procent verhoogd. Dat heeft Avantium gemeld. Het bedrijf lanceerde eerder deze maand een beursgang met de bedoeling van minstens 90 miljoen euro op te halen, maar beslist werd extra aandelen aan te bieden. Avantium noteert vanaf half maart op de beurzen van Amsterdam en Brussel. Avantium legt zich toe op duurzame chemie. Het bedrijf ontstond begin deze eeuw als spinoff van Shell. Een gedeelte van de opbrengst wordt gebruikt voor een nieuwe fabriek die samen met Basf in Antwerpen wordt gebouwd.

Motorola zal zijn smartphones opnieuw onder zijn eigen merknaam op de markt brengen. Dat heeft Aymar de Lencquesaing, president van Motorola, bekend gemaakt. Op dit ogenblik wordt gebruik gemaakt van de merknaam van moederbedrijf Lenovo, maar die strategie wordt bijgestuurd. De herintroductie van Motorola zal per individueel land worden bekeken. Onder meer in Brazilië heeft Motorola al een sterke merknaam, zodat een herintroductie relatief gemakkelijk zou moeten lopen. In Rusland heeft de naam Lenovo daarentegen een bekendere naam. Motorola wil zijn merknaam ook hanteren in China, het thuisland van moederbedrijf Lenovo.

Het Frans-Zwitserse cementconcern LafargeHolchim moet heel goed nadenken over een eventuele deelname aan de bouw van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd. Het concern had eerder gezegd geïnteresseerd te zijn in alle infrastructuurwerken en dus ook in opdrachten voor de controversiële grensmuur. De topman van LafargeHolchim had daarbij gezegd dat zijn onderneming geen politieke organisatie is. Jean-Marc Ayrault, Frans minister van buitenlandse zaken, had al gewaarschuwd voor mogelijke reacties bij andere klanten en benadrukte dat ook bedrijven een sociale en ecologische verantwoordelijkheid hebben".

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft interesse getoond in een overname van zijn Britse sectorgenoot British Petroleum (BP). Dat hebben Britse media gemeld. ExxonMobil zou een aantal grote aandeelhouders van het Britse concern over de mogelijkheden van een eventuele overname hebben benaderd. De twee bedrijven hebben ook een aantal gezamenlijke grootaandeelhouders, zoals BlackRock en Vanguard. Volgens de Britse media zou het Amerikaanse concern een bod van ongeveer 120 miljard pond overwegen. Daarmee zou de transactie één van de grootste bedrijfsovernames uit de geschiedenis worden. De bedrijven weigerden commentaar te geven op de berichten.

Het Spaanse olieconcern Repsol heeft in het noordelijke deel van Alaska een groot olieveld ontdekt. De site zou een reserve van ongeveer 1,2 miljard vaten kunnen omvatten. Dat blijkt uit een aantal nieuwe testboringen die Repsol heeft uitgevoerd. De site zou het grootste olieveld zijn dat de voorbije dertig jaar op het Amerikaanse vasteland werd ontdekt. In januari maakte ook ConocoPhillips in het gebied al gewag van een grote ontdekking. De vondsten zijn belangrijk voor de lokale oliesector. Repsol werkt bij het project samen met partner Armstrong Energy. Er moet over vier jaar worden begonnen met productie uit het olieveld, dat uiteindelijk 120.000 vaten per dag per dag zou moeten kunnen opleveren.

De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 94,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 8 procent op tot 6,9 miljard euro. De autoverkoop steeg met ruim 5 procent tot een volume van 2,4 miljoen exemplaren. Al die cijfers vertegenwoordigen nieuwe records. De constructeur verwacht ook dit jaar een verdere stijging te kunnen realiseren. Daarbij wordt wel gewaarschuwd dat de groei wel kan worden afgeremd door de grote politieke en economische onzekerheid in diverse regio’s van de wereld. BMW heeft vorig jaar het marktleiderschap in luxewagens aan Mercedes moeten afstaan.

De Japanse autoproducent Toyota heeft de beslissing over een eventuele bouw van zijn nieuwe model Auris in Groot-Brittannië opgeschort. Het bedrijf wil naar eigen zeggen eerst meer duidelijkheid over de impact van de brexit. Op dit ogenblik worden in de fabriek van Toyota in Burnaston in het noorden van Engeland de modellen Auris en Avensis gebouwd. Het bedrijf wil nu echter tot volgend jaar wachten met de beslissing om te investeren in een nieuwe generatie van de Auris in de Engelse fabriek. Tegelijk herbekijkt Toyota de toekomst van het model Avensis, dat op de Britse markt niet de verhoopte bijval kent. Mogelijk zou de productie kunnen worden stopgezet of vervangen door een ander model.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb heeft met een nieuwe investeringsronde meer dan 1 miljard dollar opgehaald. Dat heeft het bedrijf gemaakt in documenten voor de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op 31 miljard dollar. Airbnb maakte niet bekend waarvoor de bijkomende financiële reserves zullen worden aangewend, maar verwacht wordt dat de middelen zullen worden geïnvesteerd in de verdere internationale uitbreiding van de onderneming. Airbnb werd negen jaar geleden opgericht en is op dit ogenblik actief in 65.000 steden over de hele wereld. Er werd nog bekend gemaakt dat Airbnb voorlopig geen plannen voor een beursgang heeft.

Oost-Europese landen klagen erover dat een aantal merkproducten op hun markten van lagere kwaliteit zijn dan hetzelfde aanbod in West-Europese winkels. De klacht is het gevolg van den studie van de Universiteit voor Chemie en Technologie in Praag twee jaar geleden, waarbij ruim twintig voedingsmerken in supermarkten in Duitsland en Tsjechië werden vergeleken. Onder meer bij fishsticks van Iglo, frisdranken van Sprite en yoghurt van Activia werden duidelijke verschillen aangetroffen. Tsjechië maakte daarop zijn beklag bij de Europese Commissie. Latere tests in Slovakije en Hongarije zouden gelijkaardige resultaten hebben opgeleverd.

John Carmack, technologie-directeur bij Oculus, eist van zijn voormalige werkgever ZeniMax een schadevergoeding van 22,5 miljoen dollar. Aan de basis van de klacht ligt de overname van de gamestudio ID Software, waarvan Carmack één van de oprichters was, door ZeniMax acht jaar geleden voor een bedrag van 150 miljoen dollar. Carmack zou daarbij recht hebben gehad op een bedrag van 45 miljoen euro, waarvan de helft werd omgezet in aandelen van ZeniMax. Het bedrijf zou echter hebben geweigerd het saldo uit te betalen omdat Carmack een aantal arbeidsvoorwaarden zou hebben geschonden. Carmack werd ervan beticht bedrijfsgeheimen van ZeniMax mee naar Oculus te hebben genomen.

Het Amerikaanse verfconcern PPG Industries zou mogelijk zijn overnamebod op zijn Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel willen verhogen. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. PPG Industries had eerder een bod van 20,9 miljard euro gedaan op het Nederlandse bedrijf, maar dat voorstel werd door AkzoNobel afgewezen. De Nederlandse groep stelde een hogere waarde te hebben dan het bod van PPG Industries laat uitschijnen. Ook zou voor een belangrijk banenverlies en een afbouw van het duurzame bedrijfsbeleid worden gevreesd. Het Amerikaanse concern zegt echter te blijven geloven in een combinatie met AkzoNobel, dat echter wel over een verdedigingsmuur zou beschikken.

Het zakelijke sociale netwerk Linkedin weigert beroep te doen op Russische servers om gegevens van zijn gebruikers in het land op te slaan. Dat heeft Roskomnadzor, de Russische communicatie-autoriteit, gemeld. Linkedin was al langer in Rusland verboden omdat het bedrijf weigert de nationale richtlijnen te volgen, maar toont door zijn volharding volgens Roskomnadzor een gebrek aan interesse om op de Russische markt actief te zijn. Een Russische rechtbank had Linkedin vorig jaar al veroordeeld omdat het bedrijf zich niet houdt aan de wetgeving en Russische data in het buitenland opslaat. Ondanks de blokkering behoudt Linkedin naar eigen zeggen zijn Russisch platform.

In de Verenigde Staten werd per hoofd van de bevolking vorig jaar gemiddeld 148 liter flessenwater gedronken, tegenover 144 liter frisdrank. Dat blijkt uit cijfers van consulent Beverage Marketing. Daarmee wordt voor de eerste keer in de geschiedenis op de Amerikaanse markt meer water dan frisdrank verkocht. De consumptie van frisdranken vertoont in de Verenigde Staten al geruime tijd een daling. In het begin van deze eeuw dronk de gemiddelde Amerikaanse consument nog 189 liter frisdrank per jaar. De daling is vooral te danken aan bewustwordingscampagnes rond overgewicht en diabetes. Diverse Amerikaanse steden hebben al een frisdrankenbelasting ingevoerd.

Ten laatste over twee jaar zou de Belgische bank Belfius een notering aan de beurs moeten krijgen. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, in een gesprek met de krant De Tijd gezegd. Van Overtveldt liet verstaan dat Belfius nog deze legislatuur naar de beurs zou moeten kunnen worden gebracht. Wel gaf de minister aan dat de Belgische staat een gedeeltelijke participatie in de bank wil behouden. Ook de top van Belfius gaf recent nog te kennen binnen een periode van twee jaar op een beursintroductie te hopen. Daarbij werd gewag gemaakt van een scenario waarbij de overheid - mogelijk in verschillende fases - tot 49,9 procent van de aandelen naar de beurs zou brengen.

Meer Nieuws

09:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.