10-03-17

Online pesten symptoom van breder probleem

Cyberpesten is zelden een geïsoleerd fenomeen, maar meestal een verlengstuk van gelijkaardig gedrag op fysieke locaties, zoals de klas of het speelplein. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick in Engeland bij nagenoeg drieduizend jongeren tussen elf en zestien jaar. Vastgesteld werd dat 29 procent van de tieners aangeeft het slachtoffer te zijn geworden van pesterijen, maar slechts 1 procent maakte gewag van geïsoleerd cyberpesten. De conclusies van het onderzoek geven volgens de wetenschappers aan dat bij de strijd tegen pesten zowel naar de fysieke als online omgeving moet kijken.

“Pesterijen gebeuren vooral met persoonlijke confrontaties,” benadrukt onderzoeksleider Dieter Wolke, professor psychologie aan de University of Warwick. “Cyberpesten wordt daarbij gebruikt als een modern hulpmiddel om de traditionele aanvallen aan te vullen. Slechts zelden is er sprake van dat het slachtoffer uitsluitend online wordt geviseerd. Alle slachtoffers van cyberpesten bleken met een lager zelfbeeld geconfronteerd te worden en vertoonden ook meer gedragsproblemen dan hun leeftijdsgenoten. Wanneer jongeren echter het slachtoffer worden van meerdere vormen van pesterijen - zoals individuele confrontaties, groepsaanvallen en cyberpesten - dreigen die problemen nog erger te worden.”

“De resultaten van de studie kunnen belangrijke implicaties hebben voor de strategieën om het probleem van pesterijen aan te pakken,” betoogt professor Wolke. “Daarbij moet worden vastgesteld dat bij de preventie vooral aandacht moet worden besteed aan de bestrijding van het traditionele pestgedrag. Die praktijk vormt immers de basis voor het grootste deel van de cyberpesterijen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat de online aanvallen de dader de mogelijkheid biedt het slachtoffer ook buiten de schoolpoorten en op elk mogelijk ogenblik van de dag en de nacht te op de korrel te nemen. Cyberpesterijen zorgen zelf echter voor relatief weinig nieuwe slachtoffers.”

Lees Verder

10:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pesten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.