12-03-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft de Securities & Exchange Commission (SEC) een verzoek tot de oprichting van een gereguleerde bitcoinbeurs afgekeurd. Dat heeft de beursautoriteit bekend gemaakt. De aanvraag werd twee jaar geleden ingediend door de broers Cameron en Tyler Winklevoss, die aanstuurden op de oprichting van een aandelenfonds dat aan de waarde van één bitcoin zou worden gekoppeld. Volgens de autoriteiten is er echter sprake van een grote fraudegevoeligheid. Daarbij wordt gewezen op de beperkte regelgeving rond het gebruik van de bitcoin als betaalmiddel. De bitcoin werd acht jaar geleden op de markt gebracht, maar wordt ook door criminelen gebruikt.

Het platform SoundCloud, aanbieder van muziekstreams, wordt voor een prijs van minstens 250 miljoen dollar te koop aangeboden. Dat betekent een belangrijke korting op de waarde van 700 miljoen dollar die eerder aan het bedrijf was gekoppeld. Dat heeft de nieuwssite Recode gemeld. Opgemerkt wordt dat het bedrijf onder sterke financiële druk staat. SoundCloud probeert sinds de voorbije zomer een bedrag van minstens 100 miljoen dollar op te halen, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Ook gesprekken met een aantal potentiële kopers leverde niets op. Het platform heeft op dit ogenblik 175 miljoen gebruikers. Met de introductie van een goedkoper abonnement hoopt SoundCloud die basis uit te breiden.

De Deense elektriciteitsgroep Energinet en zijn Nederlandse sectorgenoot Tennet hebben van de Europese Commissie de toelating gekregen om op de Doggersbank in de Noordzee een kunstmatig eiland aan te leggen voor de bouw van een windmolenpark en een fotovoltaïsche centrale die aan tachtig miljoen gezinnen elektriciteit zouden moeten leveren. Volgens de plannen zal de North Sea Wind Power Hub - die ook een eigen haven, vliegveld en wooneenheden zal omvatten - gelinkt worden aan de elektriciteitsnetten in België, Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland en Denemarken. De Doggersbank ligt ongeveer honderd kilometer buiten de Britse oostkust.

Elon Musk, chief executive van autofabrikant Tesla en het ruimtevaartbedrijf Spacex, wil binnen een periode van honderd dagen een opslagcentrale voor energie bouwen in het zuiden van Australië, dat door grote energietekorten wordt getroffen. De centrale zou een capaciteit van 100 megawatt krijgen. Musk reageert met zijn voorstel op een vraag van de Australische miljardair Mike Cannon-Brookes. Eerder al had Lyndon Rive, energie-verantwoordelijke van Tesla, een gelijkaardige belofte gedaan. Musk garandeerde dat de centrale binnen honderd dagen na de ondertekening van het contract zou worden gebouwd. Het project zal volgens hem 250 dollar per kilowattuur kosten.

Het Belgische technologieconcern Option is er in geslaagd een schuldherschikking door te voeren, waardoor de toekomst van het bedrijf is gered. Option kon met de obligatiehouders een overeenkomst sluiten voor een brugfinanciering van 2,6 miljoen euro over een periode van twee jaar. Ook de lopende overbruggingskredieten werden met twee jaar verlengd, met een verlaging van de rente. Daarnaast konden 12,1 miljoen euro schuldvorderingen uit obligatieleningen in kapitaal worden omgezet. Als onderdeel van de operatie werd ook beslist dat Eric Van Zele, gewezen topman van Barco voorzitter wordt van de bestuursraad. Oprichter Jan Callewaert neemt ontslag als chief executive, maar blijft wel bestuurder.

Staalproducent ArcelorMittal wil samen met zijn Italiaanse partner Marcegaglia ruim 2,3 miljard euro investeren in het Italiaanse bedrijf Ilva, eigenaar van de staalfabriek in de Zuid-Italiaanse stad Tarente. Dat blijkt uit een biedingsbericht dat de ondernemingen bekend hebben gemaakt. ArcelorMittal en Marcegaglia deden vorig jaar al een overnamebod op Ilva, maar details werden nooit bekend gemaakt. Ilva heeft de grootste staalfabriek van Europa en levert onder meer producten voor de autoconstructie, de machinebouw en de scheepvaart. ArcelorMittal en Marcegaglia willen de productie van het bedrijf verder opvoeren en willen in Tarente tevens een nieuwe onderzoekscentrum bijbouwen.

Het themapark Huis Ten Bosch in de Japanse stad Nagasaki heeft plannen voor de bouw van een maritiem capsulehotel. Het initiatief zou worden opgezet op een eiland van vier hectare in Naruma Bay, enkele kilometer van het themapark verwijderd. De hotelkamers zouden bestaan uit capsules die tijdens de nacht op het water van de baai zouden drijven. Een verblijf in het Mizukami Hotel zou tussen 300 euro en 500 euro per nacht kosten. De hotelkamers zouden al eind dit jaar geboekt moeten kunnen worden. Huis Ten Bosch is een attractiepark rond Nederlandse symbolen, zoals grachten, tulpen en fietsen. Ook werden replica’s van iconische exemplaren van de Nederlandse architectuur gebouwd.

De Duitse farmagroep Merck heeft het voorbije jaar een recordomzet gerealiseerd van 15 miljard euro. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 17 procent opgetekend. De stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan de overname van het Amerikaanse bedrijf Sigma-Aldrich twee jaar geleden. Sigma-Aldrich zorgde immers op zich voor een omzetstijging van 16,3 procent. Daarnaast presteerden ook alle individuele divisies beter dan het jaar voordien, al diende wel rekening gehouden te worden met negatieve wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg met ruim 46 procent tot 1,6 miljard euro. Het bedrijf rekent voor de toekomst vooral op een nieuw experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van kanker.

De Nederlandse bottelaar Refresco heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 82 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 42 miljoen euro het jaar voordien. In totaal werd door Refresco, de grootste Europese bottelaar van fruitsappen en frisdranken, het voorbije jaar een productie van 6,5 miljard liter gehaald. Dat betekende een toename met 6 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 4,5 procent naar bijna 2,11 miljard euro. De omzetgroei werd gesteund door de overname van het Amerikaanse bedrijf Whitlock Packaging en de Nederlandse onderneming Dis. Refresco waarschuwt voor de toekomst wel voor de toenemende consumptie van water.

Deutsche Post heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met meer dan 71 procent tegenover het jaar voordien, toen het bedrijf echter wel geconfronteerd werd met een grote staking en belangrijke softwareproblemen. De jaaromzet zakte wel met 3 procent tot 57 miljard euro, maar die daling moet wel worden toegeschreven aan ongunstige wisselkoerseffecten. Frank Apple, topman van Deutsche Post, maakte gewag van een bijzonder succesvol jaar en rekent ook voor dit jaar op een verdere verbetering van de resultaten. Vooral rond de pakketbezorging voor ecommerce wil het concern verder een strategie uitbouwen.

De Nederlandse baggeraar Boskalis heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 563 miljoen euro, tegenover een winst van 440 miljoen euro het jaar voordien. De omzet daalde met 20 procent tot 2,59 miljard euro. Dat terugval werd echter verwacht, aangezien de jaren voordien uitzonderlijke hoge inkomsten werden gerealiseerd. Bovendien moet op verschillende markten met moeilijke omstandigheden rekening worden gehouden. Door de verslechtering van de marktomstandigheden maakte het bedrijf eerder al bekend een voorziening van 840 miljoen euro te zullen nemen. Zonder die afboeking zou de baggeraar een winst van 275 miljoen euro hebben gerealiseerd.

Het Franse supermarktconcern Carrefour heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 70,2 miljard euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter van 1,1 miljard euro naar 894 miljoen euro. Opgemerkt dat vooral Brazilië het Franse concern een belangrijke omzetstijging opleverde. Brazilië is na Frankrijk de belangrijkste afzetmarkt van Carrefour. Ook in Europa konden goede prestaties worden gemeld. Alleen in Frankrijk diende een lichte omzetdaling worden gemeld, te wijten aan de felle concurrentiestrijd. Ook in Azië moest, vooral door de Chinese markt, een daling worden geboekt. Het concern wil in de toekomst wereldwijd nadruk leggen op ecommerce.

De entertainmentgroep Altice heeft het Amerikaanse bedrijf Audience Partners overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Audience Partners is een aanbieder van datagestuurde, op publiek afgestemde advertentiediensten. De overname is volgens Altice een goede aanvulling op de eigen activiteiten in de Verenigde Staten. Daarbij wordt onder meer gewezen op de mogelijkheden om multiscreen-toepassingen aan te bieden. Audience Partners werd negen jaar geleden opgericht en telt een tachtigtal medewerkers, gespreid over vijf kantoren in de Verenigde Staten en Canada. Audience Partners heeft ook partners in Rusland, Europa en het Midden-Oosten.

Het Mexicaanse staatsolieconcern Pemex heeft een joint-venture gesloten met de Australisch-Britse groep Billiton voor exploraties in het olieveld Trion in de Golf van Mexico. Het samenwerkingsverband is de eerste joint-venture met een privébedrijf die door Pemex wordt opgezet sinds de libaralisering van de Mexicaanse energiemarkt. Trion, gelegen voor de kust van de Mexicaanse staat Tamaulipas, bevat een reserve van naar schatting meer dan 458 miljoen vaten olie, gelegen op een diepte van 2.570 meter. Het contract tussen beide bedrijven geldt voor een periode van meer dan vijfendertig jaar en kan met vijftien jaar worden verlengd. De eerste boringen zouden nog dit jaar kunnen starten.

De Zwitsers-Duitse transportgroep Kuehne+Nagel heeft tijdens het voorbije jaar heeft tijdens het voorbije jaar een recordwinst van 720 miljoen Zwitserse frank of 715 miljoen dollar gerealiseerd. Het jaar voordien was een positief resultaat van 679 miljoen frank gemeld. De groei is vooral te danken aan de activiteiten in de scheepvaart en het luchttransport, waardoor de zwakke tarieven op het spoorvervoer konden worden opgevangen. De omzet viel met 1,2 procent terug tot 16,5 miljard dollar, te wijten aan lage tarieven en negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijf maakte daarbij bekend verdere overnames te plannen om de winstgroei te kunnen stimuleren. Ook voor ecommerce zullen extra inspanningen worden gedaan.

Lees Verder

10:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.