12-03-17

Sociale maaltijd kan voor diëter grootste beproeving zijn

Een maaltijd in een sociale omgeving kan voor het respecteren van het geplande dieet de grootste beproeving vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pittsburgh, die gedurende een periode van twaalf maanden het dieetplan van honderdvijftig Amerikanen opvolgden. De onderzoekers merken op dat de diëter bij maaltijden in gezelschap met een sterkere verleiding wordt geconfronteerd om grotere hoeveelheden te consumeren. Er wordt dan ook opgemerkt dat maatregelen moeten worden voorzien om mensen te helpen om zich ook in uitdagende situaties aan hun dieetplannen te houden.

De onderzoekers stelden onder meer vast dat ongeveer 60 procent dan de respondenten bij een gezamenlijke maaltijd op inbreuken tegen zijn dieet liet optekenen. Anderzijds werd ook bij 60 procent tijdens een maaltijd op restaurant overconsumptie geregistreerd. Anderzijds bleek dat in de eigen woning of bij andere particulieren een kleiner risico bestond op inbreuken tegen het dieet dan op restaurant, maar wanneer men in verleiding wordt gebracht, zou er toch 60 procent kans zijn op een herval in ongezond eetgedrag. Op andere locaties blijkt het dieet minder snel in gevaar te komen. Op de werkvloer en in de auto valt het risico immers terug tot respectievelijk 40 procent en 30 procent.

Maar ook wanneer de respondenten zich niet in gezelschap bevinden, dreigt 50 procent met dieet-problemen geconfronteerd te worden. “Een van de grote problemen voor het dieetgedrag is de volharding,” benadrukt onderzoeksleider Lora Burke, professor gezondheidszorg aan de University of Pittsburgh. “Er moet dan ook worden onderzocht op welke manier dieet-problemen kunnen worden vermeden of aangepakt, zodat een verbetering van de openbare gezondheid kan worden gegarandeerd. Personen die een dieet volgen moeten de nodige steun krijgen om op potentiële uitdagingen te anticiperen en risicovolle situaties op te lossen.”

Lees Verder

16:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.