13-03-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse autoconstructeur Opel zal na de overname door de Franse groep PSA Peugeot-Citroën het object van een zware sanering worden. Dat hebben Duitse autospecialisten tegen het persbureau Deutsche Presse Agentur (DPA) gezegd. Onder meer Willi Diez, verbonden aan het Institut für Automobilwirtschaft (Ifa), zegt te verwachten dat er snel managers vanuit Frankrijk naar Opel zullen worden gestuurd om de herstructurering door te voeren. Hij wijst erop dat Carlos Tavares, topman van PSA Peugeot-Citroën, ook bij de Franse groep met een harde hand orde op zaken heeft gesteld. Dat zal Tavares volgens Diez ook bij Opel, dat tegen eind dit decennium weer winstgevend moet worden, willen doen.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft de hulp ingeroepen van politici, vakbonden en aandeelhouders om een overname door zijn Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries tegen te houden. AkzoNobel heeft een eerste bod van PPG Industries resoluut afgewezen, maar de Amerikaanse groep zou volgens waarnemers zeker met een verbeterd voorstel komen. Daarom zou AkzoNobel een aantal maatregelen willen nemen om de overname zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Bij de vakbonden wordt alvast opgemerkt dat het overnamebod puur wordt gedreven door het aandeelhoudersbelang, wat voor de werknemers alleen maar verkeerd zou kunnen uitpakken.

In Parijs is de Franse meesterkok Michel Del Burgo (55) overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Del Burgo was afkomstig uit het departement Aisne in het noorden van Frankrijk. De carrière van de meesterkok, die met verscheidene sterren werd bekroond, ging van start in de keuken van het Hôtel de l’Europe in Avignon. Nadien leidde hij de keukens van La Barbacane in Carcassonne en Le Bristol in Parijs. Op het einde van de voorbije eeuw stapte hij over naar het prestigieuze Parijse restaurant Taillevent, dat met drie sterren werd bekroond. Verder was Del Burgo ook actief in Le Chantecler in Nice en de Orangerie in Parijs. De Franse meesterkok werkte ook in Rusland, Hongkong en China.

In de Spaanse stad Valencia hebben activisten van dierenrechtenorganisatie AnimaNaturalis betoogd tegen de start van het nieuwe seizoen van stierengevechten. Daarbij besloot de groep actievoerders, die vooral uit vrouwelijke deelnemers bestond, om halfnaakt een volle emmer met vals bloed over zich te gieten. De actie werd opgezet naar aanleiding van het festival Las Fallas de Valencia, dat ook stierengevechten op het programma heeft. AnimaNaturalis wil daarbij aanvoeren dat het in Valencia niet nodig is bloed te vergieten om feest te kunnen vieren. Bij de feesten in de Spaanse stad zouden een veertigtal stieren om het leven worden gebracht. Het stierengevecht staat in Spanje onder grote druk.

De Duitse sportartikelenfabrikant Puma heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst groeide met 68 procent tot 62,4 miljoen euro. Puma maakte gewag van een hogere verkoop in alle regio’s, maar benadrukte dat vooral op de Europese markt goede prestaties werden geboekt. Ook in China konden goede resultaten worden gemeld, vooral door de inzet van atleet Usain Bolt en zangeres Rihanna als ambassadeur van het merk. De Duitse groep verwacht naar eigen zeggen de positieve trend dit jaar verder te kunnen zetten. Ook maakte Puma bekend het dividend gevoelig te willen verhogen.

Noorwegen gaat bij het schiereiland Selje een scheepstunnel aanleggen. De tunnel wordt 1,7 kilometer lang en moet een veiliger scheepvaart mogelijk maken. Schepen worden bij Selje immers geconfronteerd met een gevaarlijke zee, die vaak metershoge golven veroorzaakt en een grillige bodem heeft. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog zijn er al drieëndertig doden gevallen. Het idee voor de tunnel bestaat al sinds het laatste kwart van de negentiende eeuw. De tunnel wordt bijna vijftig meter hoog en drieëndertig meter breed. Daarmee is de verbinding ook geschikt voor grotere schepen. De bouw zou slechts drie jaar in beslag moeten nemen. De werken zouden ongeveer 300 miljoen euro kosten.

De Britse autobouwer Bentley vindt een vrije toegang tot de Europese markt een cruciaal element bij de investeringsbeslissingen die moeten worden gemaakt. Dat heeft Wolfgang Dürheimer, topman van Bentley, tijdens een interview met het persbureau Reuters gemeld. Hij benadrukte dat de constructeur geen plannen voor een verhuizing heeft, maar een harde brexit is volgens hem het ergste scenario dat zou kunnen worden bedacht. De volledige productie van Bentley gebeurt op dit ogenblik in de fabriek in de Britse stad Crewe. De Europese Unie vertegenwoordigt al 20 procent van de totale verkoop van Bentley en zou dit jaar de grootste afzetmarkt voor het Britse luxemerk worden.

De investeerder Quest for Growth (QfG) heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 425.236 euro, nadat het jaar voordien nog een winst van 37,9 miljoen euro werd geboekt. Dat grote verschil wordt verklaard door het ontbreken van desinvesteringen met grote meerwaarden en extra minwaarden. Voor de eerste keer in vijf jaar werd daarom beslist aan de aandeelhouders geen dividend uit te keren. De vennootschap geeft toe een moeilijk jaar doorgemaakt te hebben. Daarbij wordt opgemerkt dat een aantal bedrijven uit de portefeuille vooral moesten proberen te overleden, maar omdat de belangrijkste crisissen onder controle lijken, kan volgens de vennootschap dit jaar weer vooruit worden gekeken.

In Nederland is de suikerhoudende versie van de frisdrank Sprite, eigendom van Coca-Cola, niet langer verkrijgbaar. Daarmee is Nederland het eerste land in de wereld waar de drank alleen nog in een versie zonder suiker, die tot nu toe als Sprite Zero werd verkocht, wordt verkocht. Nederland zou de wereldwijde primeur hebben gekregen omdat de markt een bijzonder hoog gezondheidsbewustzijn laat optekenen. Eén derde van de omzet van Coca-Cola in Nederland wordt op dit ogenblik al behaald met suikervrije dranken. Ook in België wil Coca-Cola het calorie-volume tegen het einde van dit decennium verminderen, maar de suikerhoudende Sprite blijft voorlopig wel in de rekken.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een concept getoond waarbij een capsule met passagiers zowel kan rijden als vliegen. De capsule kan op een chassis met wielen worden geplaatst om als een auto te functioneren, maar kan ook opgepikt worden door een drone met acht propellers om zich door de lucht te kunnen verplaatsen. Airbus noemt het concept Pop.Up. De capsule is 2,5 meter lang en 1,4 meter hoog en biedt plaats aan twee passagiers. Als auto zou de Pop.Up met een volgeladen batterij een afstand van ongeveer 100 kilometer kunnen afleggen. Over het bereik als drone kon nog geen informatie worden verstrekt. Het is nog niet duidelijk of de Pop.Up ooit commercieel geproduceerd zal worden.

Het beeldvormingsbedrijf EVS Broadcast Equipment uit Luik heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 130,8 miljoen euro, tegenover 118,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 23,7 miljoen euro naar 32,8 miljoen euro. Muriel De Lathouwer, chief executive van EVS Broadcast sprak dan ook over een sterk jaar, gedragen door een aantal grote sportevenementen. Dit jaar staan daarentegen geen belangrijke organisaties op de agenda. Het orderboek viel dan ook met 15,4 procent terug tot 36,2 miljoen euro. Er zijn echter ook al 17,6 miljoen euro bestellingen ontvangen die vanaf volgend jaar zullen moeten worden uitgevoerd.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines zet zijn activiteiten op luchthaven Brussels Airport volledig stop. De maatschappij had een verbinding tussen Brussel en Philadelphia, maar werd na de aanslagen vorig jaar in de Belgische hoofdstad opgeschort. De dienst werd voor de zomerperiode tijdelijk hervat, maar nu heeft American Airlines aangegeven de verbinding volledig stop te zetten. Ook Delta Air Lines had na de aanslagen de verbinding tussen Brussel en de Amerikaanse hoofdstad Atlanta tijdelijk stopgezet. Die dienst zal echter opnieuw worden opgestart. Daarnaast heeft Delta Air Lines ook een verbinding tussen Brussels Airport en JFK Airport in New York.

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 48,2 miljard dollar, tegenover 48,8 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 7,78 miljard dollar naar 4,40 miljard dollar. Het bedrijf nadert inmiddels de afronding van de bouw van een grote ethyleen-fabriek in Freeport, ten zuiden van de Texaanse stad Houston. Verwacht wordt dat de fabriek, die jaarlijks 1,5 miljoen ton ethyleen moeten kunnen produceren, in de loop van de volgende weken kan worden afgerond. Gehoopt wordt dat de site tegen het midden van het jaar kan worden opgestart. Het project maakt deel uit van een totaal investeringsplan ter waarde van ruim 6 miljard dollar.

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft aan de Slijkensesteenweg in Oostende een nieuwe stelplaats geopend. De bouw van het complex vergde een investering van ruim 40 miljoen euro. Bij de aanleg werd geopteerd voor duurzame oplossingen en technieken. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in een warmtepomp en een batterijlader. Bij de wasinstallaties en sanitair wordt beroep gedaan op regenwater, terwijl enkel gebruik gemaakt wordt van biologisch afbreekbare producten. De stelplaats biedt plaats aan 51 trams en 85 autobussen. Er zijn ook automatische wasinstallaties voorzien. Op het dak zijn er tweehonderd parkeerplaatsen voorzien voor auto's.

De Belgische tankerrederij Euronav heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 684,27 miljoen euro, tegenover nagenoeg 846,51 miljoen euro het jaar voordien. De nettowinst daalde van 350,3 miljoen euro tot 203,8 miljoen euro. Daarmee boekte Euronav echter voor het tweede jaar op rij opnieuw winst, waarmee de dalperiode uit het begin van dit decennium kon worden afgesloten. Paddy Rodgers, chief executive van Euronav, stelde dat het nieuwe jaar wel goed van start is gegaan, maar waarschuwde wel voor een mogelijk moeilijk vervolg door de productiebeperking in de oliesector. Op middellange termijn blijven de vooruitzichten voor de tankersector volgens Euronav echter wel goed.

Meer Nieuws

07:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.