14-03-17

Cubaanse markt is unicum in wereldwijde economie

Hoewel het handelsembargo van de Verenigde Staten tegen Cuba nog altijd van kracht, moeten internationale merken de opportuniteiten bekijken die de economie van het eiland heeft te bieden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Kantar Millward Brown. Daarbij wordt opgemerkt dat Cuba, een land met elf miljoen inwoners, opmerkelijk grote opportuniteiten bieden voor nieuwe merken - de zogenaamde clean slates brands - die zich nog moeten bewijzen. Wereldwijd laten deze merken een gemiddeld marktaandeel van 14 procent optekenen, maar in Cuba loopt dat cijfer op tot 38 procent. Die kloof biedt volgens het rapport op de Cubaanse markt voor bedrijven belangrijke opportuniteiten.

Daarnaast wordt opgemerkt dat Cuba een grote aanwezigheid heeft van merken met een sexy en aantrekkelijk karakter of een rebellerend imago. Tevens werd opgemerkt dat rumfabrikant Havana Club als het meest innovatieve merk van Cuba wordt bestempeld. Het meest geliefde merk daarentegen is bierproducent Cristal, gevolgd door sectorgenoot Heineken en koffiefabrikant Café Serrano. Daarbij wordt opgemerkt dat in Cuba een groter aandeel van de merken op de markt een sexy, aantrekkelijk of rebellerend karakter heeft. Deze eigenschappen zouden in Cuba twee tot drie keer vaker worden genoemd dan in de rest van de wereld.

“Cuba vertegenwoordigt een bijzondere paradox en beschikt over een markt die op geen enkele andere locatie in de wereld kan worden teruggevonden,” stippen de onderzoekers aan. “De traditionele strategieën voor snelgroeiende markten zullen hier niet werken. Om een geschikte strategie voor de Cubaanse markt te ontwikkelen, zijn een sterk lokaal inzicht en een grote dosis geduld noodzakelijk. Het is echter noodzakelijk om nu in die strategieën te investeren. Naarmate Cuba een verdere transformatie ondergaat, hebben zowel lokale als internationale merken de opportuniteit om aan de ontwikkeling van de economie van het land mee te werken en hun plaatselijke marktpositie te versterken.”

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cuba |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.