14-03-17

Kinderen voelen druk van een gereguleerd leven

Kinderen willen meer tijd voor eigen initiatieven. Ze zijn van mening dat hun dagelijkse agenda teveel door gereguleerde activiteiten wordt ingenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Göteborg in Zweden. De studie, die werd uitgevoerd bij kinderen van zes en zeven jaar in Zweden en de Verenigde Staten, toonde aan dat kinderen in beide landen zich erover beklaagden dat hun dagelijks leven uitermate is gestructureerd en gereguleerd. Amerikaanse kinderen verwijzen daarbij echter vooral naar de lange schooldagen en het huiswerk, terwijl in Zweden vooral wordt geklaagd over het gezeur en de stress van de dagelijkse routines.

“In beide landen klagen de kinderen over een toenemende druk op de tijd voor eigen activiteiten,” merkt onderzoeksleider Ylva Odenbring, onderwijsspecialiste aan de University of Gothenburg. “Opmerkelijk is echter dat de grond van die klachten een groot verschil toont.” Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het leven van kinderen in de westerse wereld vooral gefocust is op de tijd die wordt gespendeerd in onderwijsinstellingen en diverse ontspanningsactiviteiten. Daarbij wordt gewag gemaakt van de schoolification van de kindertijd, aangezien die groep een groot gedeelte van de beschikbare tijd - van de peuterklas tot het hoger onderwijs - in een schoolsysteem doorbrengt.

“De resultaten van de studie wijzen op een aantal trends die in vele westerse maatschappijen moeten worden vastgesteld,” benadrukt Ylva Odenbring. “Vaak moet immers worden genoteerd dat het dagelijkse leven van de bevolking steeds meer gereguleerd en gestructureerd is geraakt. Dat geldt ook voor kinderen uit deze samenlevingen. De beschrijving die de kinderen over hun dagelijks leven geven, schetst een beeld van een overdreven georganiseerde levensstijl.” Bovendien maakt de studie volgens professor Odenbring duidelijk dat ook de visie van kinderen moet worden gevraagd wanneer gedacht wordt aan een versterking van het welzijn van de jongere generaties.

Lees Verder

12:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.