14-03-17

Nieuwsoverzicht

Het Britse parlement heeft definitief ingestemd met het brexitplan van premier Theresa May. Wanneer het plan door Queen Elizabeth formeel wordt goedgekeurd, kan de procedure voor een vertrek van het land uit de Europese Unie definitief worden opgestart. Een voorstel om het parlement meer inspraak te geven over de definitieve tekst van het brexitplan, werd in het Lagerhuis afgewezen. Het Hogerhuis had eerder bepaald dat May het brexitvoorstel diende aan te passen om de rechten van onderdanen van de Europese Unie in Groot-Brittannië te garanderen. Het Lagerhuis bleef echter achter de strategie van Theresa May staan, waarna ook het Hogerhuis zijn verzet staakte.

Volkswagen overweegt een strategische alliantie met de autodivisie van het Indiase conglomeraat Tata. Dat heeft het Duitse autoconcern bekendgemaakt. Bedoeling is experts van beide bedrijven samen te brengen voor de gezamenlijke ontwikkeling van auto-onderdelen en autoconcepten. De Indiase automarkt heeft een bijzonder groot potentieel. In India, waar Volkswagen tot nu toe weinig activiteiten heeft ontplooid, werden twee jaar geleden twee miljoen wagens verkocht. Tegen het einde van het decennium zou de verkoop oplopen tot vijf miljoen exemplaren per jaar. De praktische invulling van de alliantie met Tata wordt door Volkswagen aan dochterbedrijf Skoda toegewezen.

Retailgroep Ahold Delhaize heeft in België drie winkels van dochtermerk Albert Heijn verkocht aan de Duitse supermarktketen Lidl. De betrokken winkels zijn gesitueerd in Leuven, Turnhout en Oudenaarde. Lidl koopt ook één vestiging van Albert Heijn die nog niet was geopend. Daarnaast worden in Antwerpen een winkel van Albert Heijn en een vestiging van Proxy Delhaize verkocht aan de Nederlandse supermarktgroep Tanger. Bekend werd gemaakt dat de bestaande arbeidsvoorwaarden voor het betrokken personeel behouden blijven. Aan de fusie van Ahold en Delhaize hadden de concurrentie-autoriteit de voorwaarde gekoppeld dat dertien winkels moesten worden verkocht.

Marissa Mayer heeft bij haar vertrek als chief executive van het internetbedrijf Yahoo recht op een afscheidspremie van 23 miljoen dollar. Dat blijkt uit een document dat bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werd gedeponeerd. Mayer werd vijf jaar geleden door Yahoo bij Google weggehaald, maar zij kon niet vermijden dat het bedrijf in problemen raakte. Yahoo besliste vorig jaar zijn kernactiviteiten te verkopen aan de Amerikaanse telecomgroep Verizon. Wanneer die transactie later dit jaar is afgerond, zal Mayer ontslag nemen. Daarbij ontvangt Mayer een gouden parachute van 3 miljoen dollar en een aandelenpakket ter waarde van 20 miljoen dollar.

International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 22,57 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was vooral te wijten aan een omzetdaling met 2 procent in het passagiersvervoer. Het bedrijfsresultaat nam echter met 7,2 procent toe tot 2,48 miljard euro, terwijl de nettowinst een toename met 28,8 procent tot 1,95 miljard euro liet optekenen. De resultaatsverbetering was vooral te danken aan lagere brandstofkosten, maar ook aan andere kostenbesparingen. Anderzijds moest door de waardedaling van het pond wel rekening worden gehouden met negatieve valuta-effecten.

Bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is Bernard Gilliot (62) aangesteld als nieuwe voorzitter. Gilliot is de opvolger van Michèle Sioen en heeft een mandaat van drie jaar. Gilliot werkt sinds het begin van de jaren tachtig voor het ingenieursbedrijf Tractebel, dochter van de Franse nutsgroep Engie. Hij leidde onder meer de activiteiten van het bedrijf in Thailand, maar is inmiddels executive vice-president van het ingenieursbedrijf. Gilliot werd drie jaar geleden al lid van het strategisch comité van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Als topman van de werkgeversorganisatie wordt hij ook voorzitter van de Groep van Tien, het belangrijkste overlegorgaan van de sociale partners in België.

Indien de plannen van de Amerikaanse regering voor de hervorming van de gezondheidszorg ongewijzigd worden uitgevoerd, zullen in de Verenigde Staten volgend jaar ongeveer 14 miljoen burgers hun ziekteverzekering verliezen. Dat blijkt uit een rapport van het Congressional Budget Office (CBO), het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres. Over tien jaar de Amerikaanse ziekteverzekering ongeveer 24 miljoen burgers minder bereiken dan onder vorig president Barack Obama. Wel zou het begrotingstekort over een periode van tien jaar met 337 miljard dollar worden teruggedrongen. Het voorstel moet nog wel door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd.

Het mijnbouwbedrijf BHP Billiton heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,2 miljard dollar, tegenover een verlies van bijna 6 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De prestaties van het concern kregen een duw in de rug door de hogere grondstofprijzen, zo bleek dinsdag uit een tussentijds handelsbericht. De stijgende prijzen werden onder meer veroorzaakt door een toenemende vraag uit China. Ook herstelde het concern van eerdere eenmalige afschrijvingen die onder meer werden gedaan op de uitbreiding in schaliegas. De omzet steeg met 19,6 procent tot 18,8 miljard dollar. Het bedrijf waarschuwde wel voor de toenemende politieke onzekerheid.

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet heeft aan het federale gerechtshof gevraagd de zelfrijdende auto van het alternatieve taxibedrijf Uber te verbieden. Daarbij wordt opgemerkt dat Uber illegaal gebruik zou maken van intellectuele eigendom van Waymo, een dochter van Alphabet. Betoogd wordt dat Anthony Levandowski, een voormalig medewerker van Waymo, bij zijn vertrek anderhalf jaar geleden illegaal duizenden bestanden zou hebben meegenomen. Dat materiaal zou hij gebruikt hebben bij de oprichting van zijn eigen bedrijf Otto, dat vervolgens door Uber werd overgenomen. Volgens Waymo is er onweerlegbaar bewijs dat Levandowski de bestanden gedownload heeft.

Het Amerikaanse bedrijf HP Enterprise, aanbieder van zakelijke computeroplossingen en afgesplitst van het concern Hewlett-Packard, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 11,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het dezelfde periode het jaar voordien. De terugval moet worden verklaard door een verminderde vraag naar servers en opslagmedia. Aangestipt wordt dat een prominente klant de omvang van zijn orders gevoelig zou hebben teruggeschroefd. De nettowinst bleef status-quo op 267 miljoen euro. Door de toenemende concurrentie heeft het bedrijf ook beslist zijn vooruitzichten voor het hele jaar naar beneden bij te stellen.

Het Amerikaanse mediabedrijf Dick Clark Productions wordt toch niet overgenomen door het Chinese conglomeraat Wanda. Dat heeft Dick Clark, die grote Amerikaanse televisieshows zoals de Golden Globes of Miss America organiseert, bekend gemaakt. Wanda had een bedrag van 1 miljard dollar geboden voor de overname van Dick Clark, maar uiteindelijk is de overeenkomst door de Chinese overheid geblokkeerd. Opgemerkt wordt dat de transactie een inbreuk zou hebben gevormd op de strenge kapitaalrestricties die in China worden gehanteerd om de uitstroom van kapitaal tegen te gaan. Dick Clark Productions is op dit ogenblik eigendom van investeerder Eldridge Industries, dat een schadevergoeding eist.

De Britse bank HSBC Holdings heeft Mark Tucker aangesteld als nieuwe voorzitter, in opvolging van Douglas Flint. Op dit ogenblik staat Tucker aan het hoofd van American International Assurance (AIA), een Aziatische verzekeringsgroep met basis in Hongkong. Tucker zal begin oktober zijn nieuwe functie opnemen. Tucker heeft, op uitzondering van een korte passage bij de Halifax Bank of Scotland (HBOS), vooral in de verzekeringssector carrière gemaakt. Onder meer zal Tucker bij HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, een opvolger moeten vinden voor chief executive Stuart Gulliver, die meer dan zes jaar de leiding over de instelling heeft gehad, maar volgend jaar met pensioen wil gaan.

Het uitgeverijconcern Relx Group, het voormalige Reed Elsevier, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 6,9 miljard pond gerealiseerd. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 15 procent tot bijna 1,2 miljard pond. Het concern, leverancier van informatie en data-analyses voor professionals en wetenschappers, rekent voor dit jaar op verdere verbetering van de resultaten. Eric Engstrom, chief executive van Relx, maakte gewag van een goede onderliggende omzetgroei. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf verder zal vasthouden aan een autonome groei, waarbij sterk zal worden ingezet op data-analyse. Papieren uitgaven hebben nauwelijks nog impact.

Duizenden Wit-Russen hebben het voorbije weekend betoogd tegen een belasting voor mensen die te weinig werken. Mensen die minder dan 183 dagen per jaar op hun werk doorbrengen, moeten door de wet een heffing van omgerekend 234 euro betalen. Veel Wit-Russen zijn woedend om de heffing, die in de volksmond een belasting op sociale parasieten wordt genoemd. Vooral ouderen en mensen van middelbare leeftijd zijn boos, aangezien er voor hen naar eigen zeggen te weinig mogelijkheden aanwezig zijn op de arbeidsmarkt. Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland, heeft beloofd dat de heffing wordt opgeschort tot de wet kan worden aangepast. Werklozen moeten gemeenschapswerk doen.

Het biotechbedrijf Galapagos heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 54 miljoen euro, tegenover een verlies van 118,4 miljoen euro het jaar voordien, toen echter een afschrijving geboekt diende te worden in verband met een samenwerkingsovereenkomst met Gilead. De omzet steeg van 60,6 miljoen euro naar 151,6 miljoen euro. Het bedrijf stelde verder ook positief te zijn gestemd over de vooruitzichten voor het lopende jaar. Daarbij werd opgemerkt dat al diverse studies in de pijplijn zitten. Daarbij wordt opgemerkt dat de ontwikkelingsactiviteiten dit jaar verder zullen worden opgevoerd, terwijl ook meer klinische studies zullen worden opgestart die volledig eigendom zijn van het bedrijf.

Meer Nieuws

08:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.