15-03-17

Nieuwsoverzicht

In Frankrijk is presidentskandidaat François Fillon officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt ervan verdacht misbruik te hebben gemaakt van publiek geld. Fillon zou zijn echtgenote en kinderen vergoedingen als medewerker hebben uitgekeerd, terwijl ze in werkelijkheid nooit zouden zijn tewerkgesteld. Les Républicains, de partij van Fillon, heeft zelf om de terugtrekking van de kandidaat gevraagd. Fillon weigert echter daarop in te gaan. Het Franse gerecht is ook een vooronderzoek gestart tegen onafhankelijk presidentskandidaat Emmanuel Macron. Zijn kabinet zou voor een evenement in Las Vegas zonder aanbesteding een opdracht hebben toegewezen aan een communicatiebureau.

De Belgisch materialengroep Umicore wordt volledig eigenaar van het Zuid-Koreaanse bedrijf Ordeg, producent van autokatalysatoren. Dat heeft Umicore bekend gemaakt. Het Belgische bedrijf had al langer een belang van 50 procent in Ordeg, één van de belangrijkste leveranciers van katalysatoren in de Zuid-Koreaanse autosector. Umicore koopt nu echter ook zijn partners Samkwang Glass en Oci uit, waardoor Ordeg voor 100 procent eigendom wordt van de Belgische groep. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 82 miljoen euro. Ordeg, dat 193 medewerkers in dienst heeft, heeft in Songdo, in de buurt van Seoul, recent een nieuw ontwikkelingscentrum in dienst genomen.

Saudi-Arabië heeft in februari zijn olieproductie verhoogd tot iets meer dan 10 miljoen vaten per dag, waarmee een deel van de eerdere productieverlaging ongedaan werd gemaakt. Dat heeft het land aan de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) gemeld. In januari lag de gemiddelde olieproductie van Saudi-Arabië nog op circa 9,7 miljoen vaten per dag. Sinds begin dit jaar verlaagden de leden van de Opec en andere grote producenten zoals Rusland de productie om het overaanbod tegen te gaan en de lage olieprijzen op te krikken. Die afspraak loopt tot juni, maar er zijn plannen tot een verlenging omdat de olieprijzen nog steeds op een laag niveau  blijven.

De Belgische bank BNP Paribas Fortis heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit de jaarresultaten die de bank heeft voorgesteld. De winst is vooral te danken aan de groei van de retailactiviteiten. In België nam het aantal leningen met 4,7 procent toe tot 96 miljard euro. Ook de deposito’s stegen met 5,8 procent tot 116 miljard euro. Die volumegroei is noodzakelijk om de lage rente op te vangen. Ook in Turkije liepen de inkomsten met 5 procent op door een sterke groei in de kredietverlening en spaartegoeden. De inkomsten van de bank steeg vorig jaar met 8,8 procent tot 298 miljard euro.

Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 822,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet liep met 3 procent tot op 1,35 miljard euro. Voor het lopende jaar verwacht Vopak een bezettingsgraad van minstens 90 procent. Eind vorig jaar werd een bezettingsgraad van 93 procent geregistreerd. Het bedrijf heeft verder bekend gemaakt extra investeringen in technologie en opslagcapaciteit te investeren. Die projecten zullen volgens het bedrijf echter pas tegen het einde van het decennium beginnen te renderen. Vopak is voor bijna de helft in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij HAL Trust.

Het Amerikaanse technologieconcern Intel, producent van computerchips, neemt het Israëlische bedrijf Mobileye over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15,3 miljard dollar. Mobileye is gespecialiseerd in de ontwikkeling van visuele technologieën voor zelfrijdende auto’s. Intel hoopt door de inlijving van het Israëlische bedrijf zijn positie op de markt voor zelfrijdende auto’s te versterken. Brian Krzanich, topman van Intel, benadrukt dat het Amerikaanse concern al de chips voor het brein van de zelfrijdende auto’s ontwikkelt, maar door de overname van Mobileye daaraan nu ook de zintuigen kan toevoegen. Mobileye, dat in het verleden al samenwerkte met Tesla, blijft wel een zelfstandige entiteit.

Aan de noordkust van Somalië hebben piraten opnieuw een schip gekaapt. Daarmee werd voor de eerste keer in ongeveer een commercieel vrachtschip het slachtoffer van piraterij. Doelwit van de piraten was een vrachtschip uit Sri Lanka. Volgens een lokale bron zouden vissers verantwoordelijk zijn voor de kaping. Piraterij voor de kust van Somalië vormde enige jaren geleden een wereldwijde bedreiging voor de scheepvaart. Zeven jaar geleden werden in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin honderdvijftig schepen aangevallen, maar twee jaar geleden werden nog vijftien feiten geteld. Doelwit waren de voorbije jaren echter uitsluitend vissersboten van buurlanden.

Werkgevers mogen hun personeel verbieden om een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen op de werkvloer. Er is geen sprake van discriminatie, maar dan moet het verbod wel zijn gebaseerd op een bedrijfsreglement waarin de onderneming het zichtbaar dragen van enig politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een geding dat door de Belgische moslima Samira Achbita was gestart omdat ze door haar werkgever G4S was ontslagen omdat ze na drie jaar dienst een hoofddoek begon te dragen. Volgens het Europese hof had de werkgever een legitieme wens om tegenover zijn klanten neutraliteit te willen uitstralen.

Het Franse energieconcern Engie overweegt een overnamebod op Innogy, de divisie hernieuwbare energie die vorig jaar door de Duitse groep RWE naar de beurs werd gebracht. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De marktwaarde van Innogy, waaronder ook het Nederlandse Essent valt, zou ongeveer 18,6 miljard euro bedragen. RWE bezit nog ongeveer 77 procent van Innogy. De divisie werd losgekoppeld van de traditionele tak van het Duitse energiebedrijf RWE, dat zich heeft toegespitst op fossiele brandstoffen en kernenergie. Er zou echter nog geen definitieve beslissing zijn genomen over een eventueel bod. Engie is voor 29 procent eigendom van de Franse staat.

De Europese Commissie is tevreden over de maatregelen die Gazprom heeft genomen om de vrije doorstroom en doorverkoop van gas in Oost-Europa tegen concurrerende prijzen te garanderen. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, gezegd. Vestager wil nog van consumenten en andere belanghebbenden in Oost-Europa vernemen of er nog klachten zijn vooraleer een definitieve beslissing wordt genomen. De Europese Commissie doet al jaren onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door de Russische groep. Gazprom beloofde in oktober een plan te zullen uitwerken dat een einde zou kunnen maken aan conflicten met acht lidstaten van de Europese Unie.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 7,1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 18,9 miljard dollar het jaar voordien. De winstdaling in belangrijke mate te wijten aan een afschrijving van goodwill in de Europese divisie private banking en de impact van de verkoop van zijn activiteiten in Brazilië. Opgemerkt wordt dat de herstructurering van de divisie private banking inmiddels nagenoeg is afgerond. De omzet van de bank daalde van 59,8 miljard dollar naar 47,9 miljard dollar, te wijten onder meer aan ongunstige wisselkoersen. De bank verwacht dit jaar opnieuw een groei en hoopt een kostenbesparing van ongeveer 6 miljard dollar te kunnen boeken.

Het biotechbedrijf Ablynx heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 85,2 miljoen euro. Dat was een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Het nettoverlies kon van 54,5 miljoen euro tot 1,1 miljoen euro worden herleid. Het bedrijf zegt het voorbije jaar goede vorderingen te hebben gerealiseerd met een aantal belangrijke testen. Edwin Moses, gedelegeerd bestuurder van Ablynx, benadrukte daarbij dat het bedrijf een belangrijk keerpunt nadert met de indiening van een aanvraag voor de goedkeuring in Europa van caplacizumab. De resultaten van de derde studiefase worden in de tweede helft van dit jaar verwacht. De commerciële voorbereiding voor een eerste productlancering is volgend jaar gepland.

Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 1,19 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,9 procent tegenover het jaar voordien, onder meer vanwege zwakke prestaties bij betaaltelevisiezender Canal Plus, waar de opbrengsten vorig jaar met 44 procent afnamen. De omzet steeg met 0,5 procent tot 10,8 miljard euro. Bij dochterbedrijf Universal Music stegen de opbrengsten met 9,8 procent, onder meer dankzij het succes van online streaming en een groeiend aantal abonnees. Voor dit jaar verwacht Vivendi een omzetstijging van minstens 5 procent, terwijl de aangepaste winst met 25 procent zou moeten toenemen ten opzichte van het voorbije jaar.

De Britse bank Standard Chartered heeft het voorbije jaar een nettoverlies geboekt van 478 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 2,36 miljard dollar het jaar voordien. De afbouw van de verliezen was vooral te danken aan de sterke afbouw van de afschrijvingen en kosten. Het pakket slechte leningen kon met 24 procent worden teruggebracht. De kapitaalratio van de bank bedroeg eind vorig jaar 13,6 procent. Dat betekende een stijging met 1 procentpunt tegenover het jaar voordien. De operationele omzet daalde met 11 procent tot 13,8 miljard dollar. De bank wil dit jaar de kosten verder verlagen. Daarbij wordt opgemerkt dat een significante verbetering van de financiële prestaties is vereist.

Het Britse telecombedrijf BT Group heeft zich akkoord verklaard met de wettelijke afsplitsing van dochterbedrijf Openreach, aanbieder van breedband. Openreach is eigenaar van telecom-netwerken in Groot-Brittannië. Rivalen - waaronder Sky en Vodafone - stelden echter dat het netwerk aan BT Group een concurrentieel voordeel bood. De klacht werd door Ofcom, de Britse telecom-autoriteit, aanvaard, zodat BT Group een oplossing diende te zoeken voor breedband-dochter. Door de operatie tussen ongeveer tweeëndertig werknemers naar het nieuwe afzonderlijke bedrijf Openreach Limited. Door de afsplitsing kan Openreach zijn diensten ook ongelimiteerd aan concurrenten van BT Group aanbieden.

Meer Nieuws

07:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.