16-03-17

Nieuwsoverzicht

De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de actiegroepen Ringland, Ademloos en Straten-Generaal hebben een akkoord bereikt over de Oosterweelverbinding. De werken zouden nog dit jaar van start gaan. Vermoedelijk zal het nieuwe traject over zeven jaar in gebruik kunnen worden genomen. Er zal een onderscheid worden gemaakt van lokaal en doorgaand verkeer. Het transitverkeer zal een traject door de haven volgen, terwijl voor de lokale bestuurders gebruik zullen kunnen maken van een vereenvoudigde Oosterweelverbinding. Bovendien werd beslist tot een overkapping van de Antwerpse ring, waarvoor door Vlaanderen en Antwerpen een budget van 1,25 miljoen euro wordt voorzien.

In Frankrijk moet het vluchtelingenkamp van Grande-Synthe bij Duinkerke zo vlug mogelijk worden ontruimd. Dat heeft Bruno Le Roux, Frans minister van binnenlandse zaken, tijdens een hoorzitting voor een senaatscommissie in Parijs gezegd. Vijf maanden geleden werd ook al de Jungle van Calais, ruim 30 kilometer zuidelijker, ontmanteld. Het kamp van Grande-Synthe werd één jaar geleden door de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen opgericht als alternatief voor de geïmproviseerde tentenkampen. Artsen zonder Grenzen heeft zich inmiddels uit het traject teruggetrokken en het kamp is bijzonder verwaarloosd. In Grande-Synthe verblijven ongeveer vijftienhonderd vluchtelingen.

Het Duitse energieconcern Eon heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 16 miljard euro, tegenover een negatief resultaat van 6,3 procent het jaar voordien. De verliezen zijn onder meer te wijten aan 25 miljard euro afschrijvingen op de klassieke centrales en een aantal andere buitengewone kosten. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige kosten, zou een winst van 3,1 miljard euro zijn gemeld. Eon wil een jaarlijkse besparing van 400 miljoen euro realiseren, waardoor 1.300 arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. De jaaromzet daalde met 11 procent tot 38,17 miljard euro. Een aantal traditionele activiteiten zijn al in het nieuwe bedrijf Uniper afgesplitst.

In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve (Fed) besloten het belangrijkste rentetarief verder te verhogen. De rente wordt met 0,25 procentpunt verhoogd en komt nu op een niveau tussen 0,75 procent en 1 procent. De verhoging is een signaal dat de Federal Reserve vertrouwen heeft in de Amerikaanse economie. Opgemerkt wordt dat de arbeidsmarkt en de inflatie voldoende dynamiek vertonen om een renteverhoging te kunnen verdedigen. Ook in december vorig jaar werd een verhoging met 0,25 procentpunt doorgevoerd. Eerder al had de Federal Reserve aangegeven dit jaar drie renteverhogingen te verwachten, maar waarschuwt wel voor politieke onzekerheid.

In Luxemburg zijn Antoine Deltour en Raphael Halet, twee gewezen medewerkers van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) en de klokkenluiders in het LuxLeaks-dossier, in hoger beroep veroordeeld. Deltour krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, terwijl Halet een boete van 1.000 euro kreeg opgelegd. De voorbije zomer waren voorwaardelijke straffen van respectievelijk twaalf en negen maanden uitgesproken, maar het Luxemburgse parket had beroep aangetekend. Deltour en Halet werden beticht van diefstal, illegaal een computersysteem te hebben geopend en het beroepsgeheim te hebben geschonden. Journalist Edouard Perrin werd vrijgesproken.

Het Amerikaanse bedrijf Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,35 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 3,15 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet viel met 2,9 procent terug tot 11,58 miljard dollar. Het bedrijf werd voor het vijfde kwartaal op rij met een omzetdaling geconfronteerd. Het bedrijf merkt op geconfronteerd te zijn met een matige vraag naar nieuwe netwerkapparatuur. Om de dalende vraag naar traditionele netwerken op te vangen, wil Cisco zich vooral toeleggen op veiligheid, het internet-of-things en cloudcomputing.

In Rusland heeft de mededingingsautoriteit het Amerikaanse technologieconcern Apple schuldig bevonden aan prijsafspraken. Daarmee zou Apple de prijs van de iPhone op de Russische markt kunstmatig hoog hebben gehouden. Wanneer verkopers niet met de eis van Apple akkoord gingen, zou het Amerikaanse concern hebben gedreigd de samenwerking stop te zetten. Apple krijgt nu drie maanden tijd om tegen de beslissing van de mededingingsautoriteit in beroep te gaan. De autoriteiten melden wel dat de praktijk inmiddels is gestopt. Mogelijk volgt een boete die zou kunnen oplopen tot 15 procent van de omzet die Apple in Rusland met de verkopen van zijn iPhone realiseert.

Het Europees Parlement heeft zich tegen invoering van de Duitse wegentol gekeerd. Daarbij wordt opgemerkt dat het systeem autobestuurders op basis van nationaliteit discrimineert. De wegentol moet betaald worden met een vignet, waarvan de prijs afhankelijk is van de ecologische voetafdruk van de auto. Duitse weggebruikers kunnen de heffing echter compenseren met een korting op hun verkeersbelasting. In het Europees parlement wordt erop gewezen dat de juridische aspecten in de toekomst mogelijk tot diverse rechtszaken zouden kunnen leiden. Nederland en Duitsland hebben al gedreigd met juridische stappen. Tevens wordt gewag gemaakt van negatieve gevolgen voor de grensregio’s.

De Chinese computer-fabrikant Lenovo heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 6 procent tot 98 miljoen dollar. Het bedrijf benadrukt dat al zijn divisies het voorbije jaar met belangrijke uitdagingen werden geconfronteerd. Op de computermarkt kon weliswaar nog wel een groei met 2 procent tot 15,7 miljoen exemplaren worden gemeld en een wereldwijd marktaandeel van 22,4 procent uitbouwen, maar bij de smartphoneverkoop moest een omzetdaling worden gemeld. Ook bij de datacenter werd een terugval met 20 procent opgetekend.

Het Franse energiebedrijf Engie neemt het Nederlandse bedrijf EV-Box, leverancier van laadoplossingen voor elektrische wagens, over. Dat heeft Engie bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. EV-Box werd begin dit decennium opgericht en heeft inmiddels in meer dan twintig landen ruim veertigduizend laadstations gebouwd. Engie bestempelt de overname van EV-Box als een strategische stap naar een volledig nieuw energieconcept. Daarbij wordt gewag gemaakt van een gemeenschappelijke visie op elektrische mobiliteit. Er wordt aan toegevoegd dat een combinatie van Engie en EV-Box de opportuniteit creëert om een wereldwijde marktleider uit te bouwen.

Het voedingsconcern Kraft Heinz heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 944 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 285 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het concern zegt van een uitgebreid kostenbesparingsprogramma te hebben kunnen profiteren. Er werd een omzet geboekt van 6,9 miljard dollar, tegenover 7,1 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien, toen echter op één extra werkweek kon worden gerekend. Op vergelijkbare basis kon een omzetgroei met 1,6 procent worden gemeld. Volgens Bernardo Hees, topman van Kraft Heinz, heeft het concern het jaar op een goede manier afgesloten.

Het Nederlandse bedrijf Takeaway.com, gespecialiseerd in maaltijdbezorging, heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 30,9 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 19,6 miljoen euro het jaar voordien. De terugval moet worden toegeschreven aan een toename van de marketingkosten, de investering in een beursgang, een toenemende kost voor personeel en huisvesting en fiscale lasten. De omzet steeg met 45 procent tot 112 miljoen euro. Het aantal orders kende een toename met 46 procent. Jitse Groen, topman van Takeaway, waarschuwde dat het bedrijf ook dit jaar een negatief resultaat zal boeken. De onderneming moet volgens hem over twee jaar winstgevend worden.

In Duitsland zijn huiszoekingen verricht bij autobouwer Audi. De speurders waren op zoek naar aanwijzingen over de emissiefraude bij Volkswagen, het moederconcern van Audi. De inval gebeurde in het hoofdkantoor van Audi in Ingolstadt, maar ook in verscheidene productievestigingen elders in het land. Audi heeft in een reactie gezegd zijn volledige samenwerking aan het onderzoek te verlenen. Volkswagen wordt ervan beticht in elf miljoen wagens software ingebouwd te hebben om bij tests lagere emissiewaarden te tonen dan de reële uitstoot. Het Duitse gerecht vermoedt echter dat ook Audi mogelijk betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van de misleidende software.

Het Duitse automerk Volkswagen heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 11,1 procent tegenover het jaar voordien. De jaaromzet daalde met 0,6 procent tot 105,7 miljard euro. De terugval moet volgens Matthias Müller, topman van Volkswagen, worden toegeschreven aan een volumedaling, ongunstige wisselkoersen en promoties om de impact van het emissieschandaal te kunnen opvangen. Daarnaast moesten door het dieselschandaal ook schikkingen en compensaties worden betaald. Het bedrijf heeft volgens hem echter ook de basis voor een nieuwe toekomst gelegd. Volkswagen heeft het voorbije jaar 6 miljoen auto’s verkocht.

De Amerikaanse groep Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 194 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 254 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt daarbij gewag van moeilijke marktomstandigheden in de landbouwsector. De omzet steeg met 2 procent naar 5,28 miljard euro. Het bedrijf kondigde echter ook een aantal kostenbesparingen aan. Onder meer dankzij een vrijwillige vertrekregeling zouden de loonkosten met 70 miljoen dollar moeten kunnen worden teruggebracht. Die maatregelen zouden moeten leiden tot een grotere omzet en winst.

Meer Nieuws

08:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.