17-03-17

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 15 miljoen euro. Dat betekende weliswaar een belangrijke terugval tegenover het positieve resultaat van 41,3 miljoen euro het jaar voordien, maar toch maakte Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, gewag van een uitstekende prestatie. Bij de resultaten van vorig jaar moet immers rekening worden gehouden met de impact van de terroristische aanslagen op de luchthaven in de maand maart. In totaal vervoerde Brussels Airlines het voorbije jaar 7,7 miljoen bezoekers. Dat betekende een toename met 3 procent tegenover het jaar voorzien. De omzet van de maatschappij bleef status-quo op 1,3 miljard euro.

China gaat dit jaar twintigduizend voetbalscholen om de sport te promoten bij leerlingen uit de lagere school en het middelbare onderwijs. Dat heeft Chen Baosheng, Chinees minister van onderwijs, bekend gemaakt. Het voetbal moet volgens de minister de basis worden voor de vorming van meer atleten, waardoor China uiteindelijk competitief uiteindelijk een sterker niveau kan halen. Chen Baosheng beklemtoonde daarbij dat het de bedoeling is om tegen het einde van dit decennium veertigduizend voetbalscholen te hebben opgebouwd. Het voetbalprogramma omvat ook de training van meer dan tweehonderdduizend schoolhoofden en coaches en de organisatie van tornooien.

Volcan, de familiale holding van de Indiase industrieel Anil Agarwal neemt een belang van bijna 13 procent in het mijnconcern Anglo American. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard Britse pond. Agarwal begon op vijftienjarige leeftijd zijn carrière als schroothandelaar, maar bouwde van daaruit het concern Vedanta Resources. Agarwal zegt geen ambities voor een overnamebod op Anglo American te hebben, maar volgens sommige bronnen zou die participatie onderdeel van een strategie kunnen zijn om Vedanta te laten uitgroeien tot een rivaal van grote groepen zoals BHP Billiton of Rio Tinto. Vedanta is onder meer eigenaar van Hindustan Zinc, dat in Rajastan de grootste zinkmijn ter wereld uitbaat.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De jaarwinst liep van 752 miljoen dollar naar 692 miljoen dollar terug. Het bedrijf verkocht het voorbije jaar 260.289 motorfietsen. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was te wijten aan de binnenlandse markt, waar een daling met 3,9 procent tot 161.658 exemplaren werd genoteerd. Op de internationale markt was er een groei met 2,3 procent tot 98.631 eenheden. Matt Levatich, topman van Harley-Davidson, verwacht ook dit jaar een lichte daling of een stabilisering van de verkoop.

Bij het informatica-bedrijf Fujitsu Belgium wordt gebruik gemaakt van illegaal collectief ontslag. Dat beweert het gemeenschappelijk vakbondsfront. Er wordt op gewezen dat het bedrijf tijdens een ondernemingsraad heeft laten verstaan om twintig tot dertig banen te schrappen. Bij Fujitsu Belgium werken 333 mensen en de ingreep zou volgens de vakbonden dan ook via de procedure van het collectief ontslag worden doorgevoerd, maar het bedrijf zou door wijzigingen in het organigram aan dat proces willen ontsnappen. De vakbonden hebben aangekondigd Fujitsu Belgium in gebreke te zullen stellen wegens inbreuken op de wet op het collectieve ontslag. Er komen mogelijk acties.

Autorenstal Williams Racing heeft de Britse ingenieur Paddy Lowe aangetrokken als technisch directeur. Lowe (54) komt over van Mercedes Racing, waar hij in januari dit jaar was vertrokken. De Britse ingenieur veroverde de voorbije jaren met Mercedes verscheidene wereldtitels. Lowe begon zijn carrière in de Formule Eén dertig jaar geleden echter ook bij Williams, waar hij tijdens die passage zes jaar zou blijven, om vervolgens twee decennia bij McLaren aan de slag te gaan. Hij wordt bij Williams de opvolger van Pat Symonds, die eind vorig seizoen vertrok. Lowe wordt ook aandeelhouder van Williams Racing en wordt opgenomen in de directieraad van de renstal.

De Japanse cameraproducent Nikon heeft tijdens de laatste drie kwartalen van het voorbije jaar een nettoverlies van 831 miljoen yen of 6,81 miljoen euro geboekt, tegenover een winst van 18,71 miljard yen tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan een herstructurering, waarbij een uitzonderlijk verlies van 29,79 miljard yen werd geboekt voor afschrijvingen. De omzet over de drie laatste kwartalen van het jaar daalde van 616,50 miljard yen tot 565,89 miljard yen. Het bedrijf merkt op met een zwakke markt te worden geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen op een bescheiden interesse voor compacte digitale camera’s.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft een nieuw strategisch plan goedgekeurd. Voorzien wordt dat tegen eind volgend jaar een kostenbesparing van 1 miljard euro kan worden doorgevoerd. Tevens wordt een omzetstijging met 30 procent in het vooruitzicht gesteld. Alitalia maakte geen gewag van mogelijke gevolgen voor de tewerkstelling, maar waarnemers vrezen voor een verlies van tweeduizend tot drieduizend banen. Bij Alitalia werken op dit ogenblik twaalfduizend mensen. Alitalia verkeert al sinds de jaren negentig in een crisis en maakte het voorbije anderhalf decennium geen winst meer. De Arabische maatschappij Etihad nam vorig jaar een belang van 49 procent in Alitalia.

Het Amerikaanse concern Caterpillar, constructeur van bouwmachines, moet zich voor een onderzoekscommissie van het Europees parlement verantwoorden. Het bedrijf zal er verduidelijkingen over zijn fiscale structuur moeten bieden. Het verhoor kadert in het dossier Panama Papers over fiscale ontwijking. Caterpillar wordt ervan verdacht een constructie te hebben opgezet om miljarden dollars winsten van zijn buitenlandse filialen belastingvrij naar de Verenigde Staten te hebben overgeheveld. Het Europees parlement merkt op dat de constructies wellicht volkomen wettelijk zijn, maar door het verhoor meer informatie te willen verzamelen om de nodige wetgevende initiatieven tegen de praktijken te nemen.

Een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Californië verzet zich tegen een schikking die het internetbedrijf Google in een privacy-geding rond zijn emaildienst Gmail had voorgesteld. Gmail scant inkomende boodschappen op spam en virussen, maar haalt uit de content ook informatie om relevante advertenties te kunnen publiceren. Dat leidde tot een groepsgeding tegen het bedrijf, waarin werd aangegeven dat het bedrijf in zijn privacy-verklaringen onvoldoende informatie over de praktijk verstrekt. Google heeft een schikking van 2,2 miljoen dollar voor advocaatkosten voorgesteld. Volgens rechter Lucy Koh heeft Google nog altijd nagelaten voldoende duidelijkheid te creëren.

De Amerikaanse autoproducent Ford bereidt zich voor op de productie van een nieuwe generatie auto’s van het model Focus. Daarvoor zal Ford ruim 600 miljoen euro in zijn fabriek in de Duitse stad Saarlouis investeren. Onder meer worden middelen voorzien voor de introductie van duurzame energiesystemen, die de emissies van de fabriek met 20 procent zouden moeten verlagen. Tevens zou worden geïnvesteerd in een efficiëntere staalverwerking, terwijl ook een aantal innoverende logistieke projecten worden opgezet. De investering toont volgens Jim Farley, Europees topman van Ford, het belang dat de autobouwer aan zijn Duitse verankering hecht. Ford heeft in Duitsland 25.000 werknemers.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft het voorbije jaar een recordwinst gerealiseerd van 1,8 miljard euro. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 5 procent opgetekend. Het bedrijf werd weliswaar geconfronteerd met stakingen, de impact van de terreurdreiging en dalende ticketprijzen, maar dat kon door een pensioenbate worden goedgemaakt. De operationele winst daalde wel met 3,6 procent tot 1,75 miljard euro, te wijten aan diverse stakingen en verliezen bij dochterondernemingen Lufthansa Cargo en Lufthansa Technik. De stakingen zouden een verlies van 100 miljoen euro hebben veroorzaakt. De omzet van de groep daalde met 1,2 procent tot 31,7 miljard euro.

De Japanse autofabrikant Toyota overweegt om 240 miljoen pond te investeren in zijn fabriek in de Britse stad Burnaston. De investering moet het productiesysteem in de fabriek moderniseren. De ingreep moet de concurrentiepositie van het Japanse merk versterken en de efficiëntie van de Britse divisie verhogen. De Britse overheid zou tot 21,3 miljoen pond van de investering voor zijn rekening nemen. Die bijdrage zal door Toyota worden gebruikt voor training, onderzoek en milieumaatregelen. Toyota heeft sinds vijfentwintig jaar een productie in Groot-Brittannië. In Burnaston worden de modellen Auris en Avensis gebouwd. De fabriek haalde vorig jaar een productie van 180.000 wagens.

Cameraproducent GoPro schrapt de volgende tijd 270 arbeidsplaatsen. De ingreep komt bovenop 200 ontslagen die eind vorig jaar werden aangekondigd. De operatie zou GoPro naar eigen zeggen moeten toelaten opnieuw winstgevend te worden. GoPro telde einde vorig jaar bijna zestienhonderd werknemers. Door de ontslagen zouden de loonkosten van het bedrijf met ongeveer 20 procent moeten dalen. GoPro wordt geconfronteerd met een zware concurrentie van goedkope camera's uit Azië. De voorbije periode moesten tegenvallende resultaten worden gemeld, terwijl het bedrijf ook getroffen werd door productieproblemen en een terugroepactie.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 122 miljard euro. Dat betekende een daling met meer dan 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 7 miljard euro naar bijna 7,3 miljard euro. De groep meldde daarbij ook dat dochteronderneming Pacific Investment Management Company (Pimco) een duidelijke ommekeer heeft laten opmerken en de twee laatste kwartalen van het voorbije jaar zijn investerings-portefeuille kon opvoeren, nadat de divisie geruime tijd met een kapitaalvertrek werd geconfronteerd. Tevens kondigde de verzekeraar een programma aan om voor 3 miljard euro eigen aandelen in te kopen.

Meer Nieuws

07:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.