19-03-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft negen luchtvaartgroepen veroordeeld wegens verboden prijsafspraken bij het vrachtvervoer. In totaal werd een boete van 776 miljoen euro opgelegd aan Air France-KLM, British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en Scandinavian Airlines (SAS). De feiten gaan terug tot de eerste helft van het voorbije decennium. Begin dit decennium had de Europese Commissie in het dossier al een gelijkaardige boete opgelegd, maar die sanctie was wegens een vormfout nietig verklaard. Ook de Duitse maatschappij Lufthansa was bij het kartel betrokken, maar hoeft als klokkenluider geen boete te betalen.

In Frankrijk is het Parquet National Financier een vooronderzoek gestart naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus wegens mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen. In augustus had ook in Groot-Brittannië het Serious Fraud Office (SFO) met een onderzoek gestart. Beide korpsen zouden overleg plegen. Het onderzoek richt zich volgens Airbus op onregelmatigheden bij het optreden van onafhankelijke tussenpersonen bij de contacten met potentiële klanten. De vliegtuigmaatschappij benadrukte zijn medewerking aan het onderzoek te verlenen. De autoriteiten stellen zich in toename wantrouwig op tegenover het gebruik van externe consulenten bij buitenlandse verkopen.

De verkoop van de Nederlandse afvalverwerker Attero aan een Chinese partij gaat niet door. Dat heeft de investeringsmaatschappij Waterland, de huidige eigenaar van Attero, gemeld. Opgemerkt wordt dat de kandidaat-overnemer van de Chinese overheid geen toestemming voor de transactie had gekregen. Bovendien zou het geïnteresseerde Chinese concern niet bereid zijn geweest om de minimum vraagprijs van 850 miljoen euro te betalen. Waterland zou na het afspringen van de onderhandelingen, beslist hebben om Attero verder te laten groeien. Daarbij zou volgens een aantal waarnemers worden overwogen om het Britse bedrijf Cory Environmental over te nemen. Daardoor zou Attero in omvang verdubbelen.

De Franse autobouwer Renault heeft nogmaals ontkend zich bij de emissietesten van zijn auto’s aan fraude schuldig gemaakt te hebben. Daarmee reageerde Renault op berichten dat onderzoekers aanwijzingen van misleiding bij Renault zouden hebben gevonden. Daarbij werd aangegeven dat ook de hoogste kaders van het concern van de fraude op de hoogte zou zijn geweest. Renault benadrukte echter aan alle Franse en Europese regels te voldoen en beklemtoonde dat zijn auto’s niet zijn uitgerust met software die het mogelijk zou maken om emissietests te vervalsen. Het Franse bedrijf had eerder ook al alle verwijzingen naar een mogelijke emissiefraude ontkend.

Het Spaanse kledingconcern Inditex heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 23,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 10 procent toe tot 3,2 miljard euro. Het concern - eigenaar van modeketens zoals Zara, Pull & Bear en Bershka - zegt op al zijn markten een groei te hebben kunnen realiseren. Bovendien wordt erop gewezen dat het voorbije jaar 279 nieuwe vestigingen, verspreid over zesenvijftig landen, werden geopend. Het concern beschikt nu over 7.292 vestigingen in drieënnegentig landen. Door de openingen werden bij Inditex het voorbije jaar op tienduizend bijkomende arbeidsplaatsen gecreëerd.

Het Franse telecomconcern Bouygues heeft geen ambitie om met sectorgenoot Orange  - het voormalige France Telecom - een coalitie te sluiten. Dat heeft Bouygues gezegd in een reactie op een aantal Franse mediaberichten. Er wordt al langer gesproken over een noodzakelijke consolidatie van de Franse telecommarkt, waar te veel partijen actief zouden zijn, zodat de sector geconfronteerd zou worden met een ongezonde concurrentie. In januari vorig jaar waren tussen Orange en Bouygues gesprekken over een mogelijke samenwerking gevoerd, maar die onderhandelingen hadden geen resultaten opgeleverd. Onder meer over de machtsverhouding in de toekomstige entiteit kon geen compromis worden gevonden.

Het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf Argen-x heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,7 miljoen euro, tegenover 6,9 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 21,4 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro het laatste kwartaal het jaar voordien. Daarbij wordt gewezen op een sterke toename van de onderzoekskosten. Het bedrijf verwacht dit jaar bij vier potentiële geneesmiddelen de tweede onderzoeksfase te kunnen opstarten. Argen-x had eerder al bekend gemaakt om bij de Amerikaanse autoriteiten een aanvraag ingediend te hebben voor een notering op de beurs van New York.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 457,7 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 1,03 miljard euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet worden toegeschreven aan de negatieve impact van een afschrijving van 1,7 miljad euro op het belang van de holding in de bouwgroep LafargeHolcim. Dat verlies kon gedeeltelijk worden gecompenseerd door een boekwinst op de verkoop van een participatie in het olieconcern Total. De holding zegt dat alle bedrijven uit zijn portefeuille zowel op de beurs als operationeel een degelijke prestatie konden melden. Er wordt aan toegevoegd dat de beurzen het voorbije jaar goed overeind zijn gebleven.

Ferdinand Piëch, grootaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter van de autogroep Volkswagen, wil zijn aandelen in de Duitse autoproducent verkopen. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Het aandelenpakket van Piëch zou een waarde van ruim 1 miljard euro hebben. Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche, oprichter van de gelijknamige sportwagenbouwer. Hij heeft een belang van 14,7 procent in de Porsche Holding, die 52 procent van de stemrechten in Volkswagen bezit. Piëch (79) is de voorbije periode herhaaldelijk in aanvaring gekomen met andere topfiguren van de Duitse autogroep. Volgens waarnemers zouden mogelijk Chinese partijen interesse hebben in de aandelen van Piëch.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties een bedrag van 1,2 miljard dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de balans van het bedrijf te versterken, maar zullen ook gebruikt worden om de productie-capaciteit op te voeren. Tesla wil tegen de zomer immers zijn nieuwe Model 3 in de Verenigde Staten op de markt brengen. In tegenstelling tot de eerdere productie van Tesla, is het Model 3 bedoeld voor het brede publiek. Het type zou voor ongeveer 35.000 dollar op de markt worden gebracht. Voor de lancering van een massamodel heeft Tesla echter een grotere productiecapaciteit nodig dan de huidige lijnen kunnen leveren.

De Amerikaanse kofferproducent Samsonite heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 17 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt gewag gemaakt van een sterke vraag in onder meer China en Europa. De nettowinst steeg met ruim 29 procent naar bijna 256 miljoen dollar. Daarmee boekte Samsonite volgens topman Ramesh Tainwala het beste resultaat sinds de onderneming zes jaar geleden een notering nam op de beurs van Hongkong. Het bedrijf benadrukte verder nog geen definitief besluit genomen te hebben over een mogelijke terugkeer van de productie vanuit Azië naar de Verenigde Staten.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter wil het voor mediabedrijven mogelijk maken om op zijn platform livestreams ter beschikking te stellen. Er worden met de applicatie Periscope bij Twitter al wel livestreams van sportgebeurtenissen en nieuwszenders aangeboden, maar dat gebeurde tot nu toe steeds met een actieve medewerking van het netwerkbedrijf. In de toekomst wil Twitter het echter voor alle mediabedrijven mogelijk maken om zelfstandig een livestream te starten. Twitter richt zich net zoals andere sociale netwerken steeds meer op video. In de Verenigde Staten kocht het bedrijf onder meer de rechten om wedstrijden van het American football live uit te zenden.

De Chinese robotfabrikant Makeblock heeft bij investeerders een kapitaal van 30 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen naar eigen zeggen worden gebruikt om onder meer het personeelsbestand verder uit te breiden. Ook zal de productietak van Makeblock worden versterkt, zodat de portfolio van het Chinese bedrijf in meer landen verkocht kan worden. Tevens wil het bedrijf in de Verenigde Staten een kantoor openen. Makeblock is een fabrikant van bouwkits die aan kinderen toelaat hun eigen drones te assembleren. Het bedrijf haalde drie jaar geleden al eens een kapitaal van 6 miljoen dollar op. Het bedrijf werd zes jaar geleden opgericht door Jasen Wang.

Het biotechbedrijf Bone Therapeutics, gespecialiseerd in stamceltherapie, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4 miljoen euro, tegenover 3,8 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het jaarverlies kon van 14,09 miljoen euro naar 13,02 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf zegt met zijn pijplijn verdere vooruitgang te hebben geboekt. De onderneming beschikte eind vorig jaar over een financiële reserve van 20,3 miljoen euro. Dat bedrag is naar eigen zeggen voldoende om de activiteiten minstens tot het tweede kwartaal van volgend jaar te kunnen blijven financieren. Dit jaar zou Bone Therapeutics voor zijn operaties een budget van 15 miljoen euro nodig hebben.

Het bedrijf Jensen Group, fabrikant van industriële wasmachines, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 318,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11,1 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt daarbij geprofiteerd te kunnen hebben van een sterke orderinstroom. De operationele winst steeg met 1,1 procent tot 25,1 miljoen euro. Bij de nettowinst diende echter een daling van 17,5 miljoen euro naar 17,1 miljoen euro te worden gemeld. De omvang van het orderboek nam met 51 procent toe. Jensen Group waarschuwde wel voor de volatiliteit op de financiële markten, die de investeringsbslissingen van de klanten kunnen beïnvloeden. Ook werd gewezen op de concurrentiedruk.

Lees Verder

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.