25-03-17

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse verzekeringsgroep Generali zoekt een overnemer voor zijn Belgische activiteiten. Dat heeft een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Generali had eind vorig jaar aangekondigd de activiteiten in dertien tot vijftien landen te willen stopzetten. Op dat ogenblik waren echter nog geen specifieke doelwitten aangegeven. Generali is de twaalfde verzekeraar op de Belgische markt. De Italiaanse groep zou nu echter aan Deutsche Bank opdracht hebben gegeven een overnemer te vinden voor de Belgische divisie. Onder meer Ageas, Baloise, Allianz en Anbang worden geïnteresseerden genoemd. Ook de Nederlandse en Portugese activiteiten zouden worden verkocht.

Het farmabedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve, gespecialiseerd in de ontwikkeling van systemen voor protontherapieën, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 328,8 miljoen euro. Dat betekende een toename met 21,6 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst nam met 25,3 procent toe tot 29,6 miljoen euro. De nettowinst daalde daarentegen met 60,1 procent tot 24,4 miljoen euro, maar het jaar voordien konden bijna 40 miljoen euro eenmalige baten worden ingeschreven. Het bedrijf zegt ook dit jaar op een verdere groei te rekenen. Het orderboek heeft een waarde van 335,5 miljoen euro, naast 673,3 miljoen euro aan onderhoudscontracten.

De omzet van het biermerk Jupiler op zijn Belgische thuismarkt is het voorbije jaar onder de grens van 1 miljard dollar teruggezakt. Dat hebben bronnen tegenover het magazine Trends gezegd. De Belgische bierverkoop van moederbedrijf AB InBev, die voor het grootste deel door Jupiler wordt gedragen, viel het voorbije jaar met 170.000 hectoliter terug tegenover het jaar voordien. België wordt al jaren geconfronteerd met een dalende biermarkt, maar had vorig jaar op het Europese Voetbalkampioenschap gerekend om sterke cijfers neer te zetten. Regenachtige periodes tijdens de maanden juni en juli saboteerden echter die ambities. Jupiler blijft wel veruit het populairste merk op de Belgische biermarkt.

Bij de Nederlandse verfgroep AkzoNobel eisen steeds meer aandeelhouders dat het bedrijf fusiegesprekken opstart met zijn Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Het Amerikaanse concern heeft al twee keer een overnamebod op AkzoNobel gedaan, maar die voorstellen werden door het Nederlandse bedrijf telkens resoluut afgewezen. Vooral Angelsaksische aandeelhouders zouden ontstemd zijn over de houding van AkzoNobel en zouden op de start van gesprekken aansturen. De kritische aandeelhouders - waaronder Franklin Templeton en Causaway Capital - vertegenwoordigen bijna 17 procent van het totale kapitaal van AkzoNobel. PPG Industries heeft een vijandig bod niet uitgesloten.

De vastgoedgroep Immobel heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 52,5 miljoen euro. Daarmee boekte het vastgoedbedrijf een nieuw record. Er wordt wel opgemerkt dat 14,9 miljoen euro winst was te danken aan boekhoudkundige effecten van de fusie met sectorgenoot Alfin. Het jaar voordien had Allfin nog een positief resultaat van 24,4 miljoen euro geboekt, terwijl Immobel over diezelfde periode een winst van 0,7 miljoen euro had kunnen melden. De groep waarschuwt dat de resultaten dit jaar wellicht op een lager niveau zullen uitkomen. Er wordt immers geïnvesteerd in een aantal belangrijke projecten in België, Luxemburg en Polen.

Het farmabedrijf Eckert & Ziegler Bebig uit Seneffe, producent van implantaten voor de bestraling van kanker, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljoen euro, tegenover een verlies van 228.000 euro het jaar voordien. De omzet daalde nochtans van 31 miljoen euro naar 24 miljoen euro, maar het bedrijf wijst erop het voorbije jaar een aantal onrendabele activiteiten te hebben kunnen afstoten. Eckert & Ziegler- het voormalige International Brachytherapy (IBT)  nam de voorbije zomer ook de onderneming BrachySolutions uit Leuven, één van de grootste verdelers van implantaten voor de bestrijding van prostaatkanker in Europa, over.

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft in de Verenigde Staten van het octrooibureau een bevestiging gekregen van de geldigheid van zijn epilepsiemiddel Vimpat. Het patent van UCB was immers aangevallen door het Amerikaanse bedrijf Argentum, dat een goedkopere generische variant van het epilepsiemiddel in de Verenigde Staten op de markt wou brengen. De bezwaren van Argentum tegen het patent van UCB werden nu echter door de Amerikaanse autoriteiten afgewezen. Vimpat is één de drie belangrijkste geneesmiddelen die UCB op dit ogenblik in portefeuille heeft. Het epilepsiemiddel moet de volgende jaren tot een belangrijke groeimotor van het Belgische farmabedrijf uitgroeien.

Het modeconcern PVH Corporation heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan de toenemende omzet die dochtermerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger in Europa en China konden melden. De winst daalde met 4,1 procent tot 548,7 miljoen dollar. Emanuel Chirico, chief executive van PVH Corporation, merkte op dat het bedrijf een sterk resultaat heeft laten optekenen, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin de luxesupermarkten in de Verenigde Staten zich op dit ogenblik bevinden. Hij verwacht ook voor dit jaar goede resultaten.

Koffieproducent Miko heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 178,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,4 procent tegenover het jaar voordien. Driekwart van de inkomsten werden in het buitenland gerealiseerd. De nettowinst nam met 14 procent toe tot 8,9 miljoen euro. Frans Van Tilborg, chief executive van Miko, maakt gewag van een recordjaar, al worden de cijfers wel beïnvloed door één belangrijke order bij partner Innoware. De topman stelde anderzijds weinig voorspellingen te kunnen doen over het nieuwe jaar. Daarvoor verwijst hij naar de onzekerheid over de toekomst van Groot-Brittannië, dat ongeveer 12 procent van de omzet van Miko vertegenwoordigt.

Groot-Brittannië zal voor zijn vertrek uit de Europese Unie een compensatie van ongeveer 50 miljard pond moeten betalen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een gesprek met de Britse openbare omroep BBC gezegd. Juncker stelde dat de Europese Unie geen intentie heeft om Groot-Brittannië te straffen voor de brexit, maar er moet volgens hem wel worden vermeden dat andere lidstaten het Britse voorbeeld zouden willen volgen. De Britse verplichtingen zijn volgens Juncker inmiddels berekend en hij benadrukte dat die rekening zal moeten worden betaald. Pas na de afronding van de brexit wil de Europese Unie over een nieuwe relatie met Groot-Brittannië onderhandelen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft aan het bedrijf TransCanada de officiële toestemming gegeven voor de bouw van de controversiële Keystone XL Pipeline. De pijpleiding moet olie van de regio Alberta in Canada naar raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas transporteren. De aanleg van de pijpleiding heeft echter tot grote protesten geleid. De Amerikaanse indianenstam Standing Rock Sioux tekenden verzet aan tegen de aanleg van de pijpleiding, die de watervoorziening in hun gebied in gevaar zou kunnen brengen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft die protesten echter verworpen. De pijpleiding wordt 1.900 kilometer lang en transporteer 83.000 olievaten per dag.

Rusland gaat nog deze lente een historische schuld van 125,2 miljoen dollar aan Bosnië-Herzegovina terugbetalen. Daarover hebben beide landen een akkoord getekend. Dat heeft Sergej Stortsjak, Russisch viceminister van financiën, bekend gemaakt. Door de overeenkomst zal Rusland eindelijk de schuld die werd geërfd van de Sovjet-Unie helemaal hebben afbetaald. In februari had Rusland ook nog een schuld van 60,6 miljoen dollar aan Macedonië afbetaald. Toen de Sovjet-Unie ruim een kwarteeuw geleden ophield te bestaan, had het land een buitenlandse schuld van ongeveer 70 miljard dollar. Een groot deel van die schuld was afkomstig van de Perestrojka onder Mikhail Gorbatsjov.

België vraagt de staatssteun van 19 miljoen euro die drie jaar geleden aan de luchtvaartmaatschappijen Brussels airlines, Tuifly en Thomas Cook Airlines werden toegekend. De steun werd verstrekt voor de ondersteuning voor de beveiligingsinfrastructuur en werd overgemaakt aan Brussels Airport Company, die de bedragen moest doorstorten aan maatschappijen met minstens 400.000 vertrekkende passagiers per jaar. De maatregel botste echter op protest van de budgetmaatschappijen Ryanair en Vueling, die zich gediscrimineerd voelden en bij de Europese Commissie een klacht neerlegden. De Europese Unie startte en inbreukprocedure en eiste dat de steun zou worden teruggestort.

Het Amerikaanse bedrijf GoPro, fabrikant van actiecamera’s, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,19 miljard euro. Dat betekende een daling met 26,8 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van nagenoeg 201,25 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van ruim 111,56 miljoen euro het jaar voordien. Nick Woodman, chief executive van GoPro, kondigde dan ook kostenbesparingen aan. Daarbij werd bekend gemaakt dat opnieuw 270 banen zullen worden geschrapt. Die operatie betekent de derde personeelsafslanking in iets meer dan één jaar tijd. Eind vorig jaar telde GoPro nog 1.552 werknemers.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) start een gerechtelijke procedure tegen de betaaloperatoren Worldline, Alpha Card en Ingenico. Geëist wordt dat de operatoren aan de fiscale speurders informatie verstrekken over transacties met buitenlandse betaalkaarten in België. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. De betalingen zouden immers wijzen op transacties van Belgische klanten met zwart geld vanop rekeningen uit fiscale paradijzen. Er wordt een dwangsom geëist van 10.000 euro per dag. De betaaloperatoren voeren echter aan dat de eis van de Bijzondere Belastingsinspectie een inbreuk zou vormen tegen de privacy en het fiscaal bankgeheim.

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.