27-03-17

Nieuwsoverzicht

Het Chinese concern Zhonghong Zhuoye Group is de grootste aandeelhouder geworden van SeaWorld Entertainment, dat themaparken heeft in onder meer Orlando, San Diego en San Antonio. De Chinese groep maakt zijn intrede in het kapitaal van SeaWorld door de overname van de participatie van 21 procent die investeerder Blackstone Group in het Amerikaanse entertainmentbedrijf had. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 429 miljoen dollar. Blackstone nam SeaWorld acht jaar geleden over voor een bedrag van 2,3 miljard dollar, maar heeft zijn belang de voorbije vier jaar stelselmatig afgebouwd. Door de verkoop aan de Chinese groep verdwijnt Blackstone helemaal uit het kapitaal van SeaWorld.

Maurice Lippens, voormalig voorzitter van de financiële groep Fortis, legt eind april zijn functie als bestuurder van de holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) van industrieel Albert Frère neer. Lippens wordt in mei immers 74 jaar, waarmee hij de leeftijdsgrens bereikt die de holding voor zijn bestuurders hanteert. Lippens zal op dat ogenblik zestien jaar in de raad van bestuur van de holding hebben gezeteld. Hij leidde tot begin dit jaar ook het remuneratiecomité van de holding. Door zijn vertrek bij de holding legt Lippens zijn laatste bestuursfunctie bij een groot beursgenoteerd bedrijf op. Kort na het instorten van Fortis negen jaar geleden, nam hij ook al ontslag als bestuurder van Belgacom.

Het modeconcern PVH Corp, het moederbedrijf van onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger, neemt het ecommerce-lingeriemerk True & Co over. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Door de overname zal PVH Corp volgens Emanuel Chirico, chief executive van het modeconcern, zijn aanwezigheid in de snelgroeiende online markt kunnen versterken. True & Co werd vijf jaar geleden in San Francisco door Michelle Lam opgericht en ziet naar eigen zeggen in de samenwerking een manier om zijn bereik verder te verbeteren. PVH Corp was met zijn dochtermerken Calvin Klein, Warner’s en Olga al aanwezig op de markt van het ondergoed.

De Duitse autobouwer BMW Group heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 94 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 8 procent tot 6,9 miljard euro. In totaal verkocht de groep - met inbegrip van dochters Mini en Rolls-Royce, het voorbije jaar 2,67 miljoen wagens. Dat betekende een toename met 5 procent tegenover twee jaar geleden. Het bedrijf wijst erop al gedurende acht jaar een toename van de omzet en winst te kunnen melden. Ook voor dit jaar wordt een verdere groei in het vooruitzicht gesteld. Voor eind dit jaar wil het Duitse concern veertig nieuwe of vernieuwde modellen op de markt brengen.

In de Verenigde Staten blijft Obamacare tot nader order in stand. De Amerikaanse president Donald Trump is er immers niet in geslaagd de zorgverzekering van zijn voorganger Barack Obama te laten vervangen door een eigen alternatief. Nochtans kon Trump in het Amerikaanse Congres rekenen op een republikeinse meerderheid, die zich echter verdeeld opstelde tegenover de plannen. Uiteindelijk besliste de republikeinen het voorstel in te trekken. Daarmee heeft Obamacare volgens een nieuwe aanval kunnen afslaan, na eerdere protesten van de Tea Party acht jaar geleden, de democratische minderheidspositie in de Senaat en diverse procedures voor het Amerikaanse hooggerechtshof.

Het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 15 miljard dollar, tegenover 12,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 507 miljoen dollar naar 562 miljoen dollar. Het bedrijf merkt op bijkomende budgetten te hebben moeten reserveren voor de brandstofkosten, die op één jaar met 37 procent zijn gestegen. Daarnaast moeten ook bijkomende investeringen worden voorzien voor de ontwikkeling van platformen voor ecommerce. Door de toename van het totale pakketvolume konden naar eigen zeggen toch positieve cijfers worden voorgelegd.

De voorbije periode hebben bijna driehonderd bedrijven hun advertenties op het platform van Google weggehaald omdat hun reclames op YouTube het risico liepen om te verschijnen naast terroristische video’s. Aanleiding voor het probleem was een artikel in de krant The Times waarin werd opgemerkt dat diverse advertenties van de Britse overheid op YouTube waren verschenen naast content die met het terrorisme sympathiseert. De krant waarschuwde dan ook dat de Britse belastingbetaler terreurbewegingen helpt steunen. Ook talloze bedrijven trokken daardoor hun reclames terug. Google zou een systeem ontwikkelen om sneller tegen ongepaste content te kunnen reageren.

Het Belgische informaticabedrijf The Glue heeft bij het Zwitserse fonds Polytech Ventures een kapitaal van 5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om het bedrijf toe te laten zijn activiteiten op de Europese markt verder uit te breiden. Oprichters Jurgen Ingels, Stefan Dierckx en Wim De Waele behouden wel een meerderheidsbelang van 55 procent in handen. The Glue heeft een fintech-platform ontwikkeld waar banken en verzekeraars hun verschillende financiële applicaties kunnen samenbrengen. Er zouden op dit ogenblik gesprekken rond een potentiële samenwerking lopen met ruim dertig Europese banken en verzekeraars.

De Britse modegroep Next heeft het voorbije boekjaar, dat eind januari eindigde, een omzet gerealiseerd van 4,14 miljard pond. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover het boekjaar voordien. De nettowinst nam met 4,7 procent af tot 635,3 miljoen pond. Het concern merkt op geconfronteerd te zijn met de afnemende consumentenbestedingen voor kleding en een toenemende concurrentie van online aanbieders. Het Britse retailconcern gaf aan extreem voorzichtig te blijven met de vooruitzichten voor het lopende boekjaar, waarbij gewezen wordt op de lagere consumentenbestedingen aan kleding, een prijsinflatie door het gedevalueerde pond en de toenemende druk op de inkomens.

De Toronto District School Board in Canada heeft schoolreizen naar de Verenigde Staten verboden. Reden is de immigratie-politiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Het schoolbestuur zegt de Canadese scholieren niet in een situatie te willen brengen waarbij ze de kans lopen aan de grens te worden teruggestuurd. Door het inreisverbod wordt het voor personen met een Iraanse, Iraanse, Libische, Somalische, Soedanese, Syrische en Jemenitische nationaliteit quasi onmogelijk om het grondgebied van de Verenigde Staten te betreden. Daardoor zouden echter ook een aantal Canadese scholieren met een immigratie-achtergrond kunnen worden getroffen.

De Zuid-Koreaanse maritieme groep Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering heeft een noodlening gekregen, zodat een instorting kan worden vermeden. De Korea Development Bank (KDB) en de Export-Import Bank of Korea hebben een noodkrediet van 2,9 biljoen Zuid-Koreaanse won of 2,6 miljard dollar ter beschikking gesteld. Daewoo wordt geconfronteerd met de concurrentie van goedkopere Chinese schepen en lage vrachttarieven, waardoor de inkomsten van Daewoo onder zware druk kwamen. In ruil voor het reddingspakket moet Daewoo Shipbuilding een zware reorganisatie doorvoeren, waarbij het personeelsbestand moet worden afgebouwd en verlieslatende divisies worden verkocht.

De Deense groep Dong Energy heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 12,2 miljard Deense kronen of 1,6 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 967 miljoen kroon het jaar voordien, toen echter rekening diende gehouden te worden met eenmalige afschrijvingen. De operationele winst steeg met 119 procent tot ruim 19,1 miljard kronen. Het concern maakte bovendien bekend over zes jaar volledig te willen stoppen met het gebruik van steenkool voor de opwekking van energie en warmte. Dong Energy had eerder ook al bekend gemaakt zijn activiteiten in olie en gas geleidelijk af te bouwen om zich verder op windkracht te kunnen toespitsen.

Vijf Belgische ondernemers hebben een bod gedaan op voetbalclub OH Leuven. Door het voorstel moet gegarandeerd kunnen worden dat de club in Belgische handen blijft, nadat in februari een bod van de Chinese sportmarketeer Jian Lizhang bekend was gemaakt. Het Chinese bod leidde tot heel wat controverses, waarbij gepleit werd voor initiatieven om de club in Belgische handen te houden. Achter het Belgische bod gaan de ondernemers Jean-Baptiste Claes, Bart De Smet, Bob Verbeeck, Walter Vangoidsenhoven en Michel Vanstallen. Tot eind juni zou OH Leuven echter alleen met Jian Lizhang kunnen onderhandelen, tenzij de Chinese groep laat weten geen interesse meer te hebben.

Bij ArcelorMittal in Gent zullen meer dan honderd nieuwe werknemers worden aangetrokken. Ook in de Luikse vestiging van de groep zal een dozijn bijkomende aanwervingen worden gepland. Dat heeft Matthieu Jehl, chief executive van ArcelorMittal Gent-Luik, in een gesprek met de zakenkrant L’Echo gezegd. Jehl wijst er daarbij op dat de fabrieken nood hebben aan gespecialiseerde profielen in mechanisch en elektrisch onderhoud. Hij voegde er aan toe dat de groep dit jaar 133 miljoen euro investeert in innovatie, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het productieproces. De nieuwe investering komt bovenop een budget van 138 miljoen euro dat vijf jaar geleden was aangekondigd.

De Nederlandse fitness-groep Basic-Fit heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 259 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. De keten kon het ledenaantal het voorbije jaar verder uitbreiden, maar kon ook de inkomsten per abonnement verhogen. Er diende echter een nettoverlies van 32,4 miljoen euro worden gemeld, tegenover een negatief resultaat van 23 miljoen euro het jaar voordien. Er wordt daarbij echter onder meer gewezen naar bijkomende kosten in verband met de beursgang in juni vorig jaar. Er werden het voorbije jaar 81 nieuwe filialen geopend. In totaal beschikt Basic-Fit nu over 419 vestigingen in de Benelux en Frankrijk.

Lees Verder

08:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.