29-03-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse investeringsfonds Bain Capital ziet af van een overname van de Belgische petflessenfabrikant Resilux. Bain Capital verwijst naar de Duitse mededingingsautoriteiten, die voor een gecombineerde overname van Resilux en de Britse groep Petainer Topco door het Amerikaanse investeringsfonds een verder onderzoek zou eisen. Daardoor is het niet meer zeker dat Bain Capital zowel Resilux als Petainer Topco zou mogen inlijven. Het investeringsfonds had gehoopt beide ondernemingen te kunnen combineren. Bain Capital had begin februari zijn intentie bekend gemaakt Resilux over te nemen, dat voor 57,6 procent in handen blijft van de familiale aandeelhouders.

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk investeert in het nieuwe bedrijf Neuralink, dat chips voor het menselijk brein wil ontwikkelen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Neuralink wil zich toeleggen op micro-elektroden die in de hersenen geïmplanteerd worden. Die elektroden zouden een draadloze verbinding kunnen met een computer. Op de korte termijn zou die technologie aandoeningen als epilepsie, depressies of de ziekte van Parkinson moeten kunnen behandelen, maar ook zouden mogelijk de capaciteiten van het brein kunnen worden versterkt. Musk richtte eerder ook al de bedrijven PayPal, Tesla en Spacex op.

De Belgische spoornetbeheerder Infrabel heeft het voorbije jaar een verlies geboekt van 11,6 miljoen euro. Dat was nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Daarbij verwijst het bedrijf naar de besparingen door de federale overheid, waardoor de overheidsdotatie met 60 miljoen euro is ingekrompen. Door de beperkte middelen moesten ook de investeringen met 9 procent tot 886 miljoen euro worden teruggeschroefd. Daardoor zullen volgens Infrabel een aantal geplande werven vertraging oplopen. De totale inkomsten van Infrabel daalden met 5 procent tot 1,45 miljard euro. De helft van die omzet wordt betaald door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv verwerft een belang van 67 procent in de Nederlandse groep ALT Technologies, een producent van airbaghoezen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Gim neemt de participatie over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Standard Investment. ALT Technologies is wereldwijd marktleider en produceert jaarlijks 50 miljoen airbaghoezen voor onder meer Volkswagen, Audi en Volvo. Het bedrijf telt 340 werknemers en boekt een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro. ALT Technologies heeft ook concrete plannen om ook op het Amerikaanse continent een fabriek te bouwen.

Het Chinese internetconcern Tencent heeft een belang genomen in het Amerikaanse bedrijf Tesla, producent van elektrische wagens. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werden ingediend. Tencent betaalde een bedrag van 1,8 miljard dollar voor een belang van 5 procent in Tesla. Daarmee wordt het Chinese bedrijf de vijfde belangrijkste aandeelhouder van het Amerikaanse bedrijf. Oprichter Elon Musk is met een participatie van 20,57 procent nog altijd de grootste aandeelhouder van Tesla, gevolgd door de investeerders Fidelity (13,34 procent), Baillie Gifford (8,16 procent) en T Rowe Price (7,30 procent).

De Belgische drankengroep Spadel heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 17,2 miljoen euro. Dat betekende een daling met 18,1 procent tegenover het jaar voordien. De winstdaling is echter onder meer te wijten aan een investering van 120 miljoen euro in de overname van de Bulgaarse groep Devin. Daarnaast werden ook budgetten voorzien voor de promotie van een nieuw assortiment limonades in de Benelux. De omzet van Spadel steeg met 3,5 procent tot 250,4 miljoen euro. Vooral België en Groot-Brittannië kenden, met een groei van respectievelijk 6,7 procent en 8,6 procent, een belangrijke omzetstijging. In Nederland en Frankrijk was er respectievelijk 1,1 procent en 1,8 procent groei.

Het bouwbedrijf Eternit had de bevolking bescherming moeten bieden tegen de negatieve impact van asbest op de gezondheid. Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist in een geding dat tegen Eternit was aangespannen door de erfgenamen van Françoise Jonckheere, die dicht bij de vestiging van Eternit in Kapelle-op-den-Bos woonde en begin deze eeuw overleed aan longvlieskanker door de inademing van asbest. In eerste aanleg was een schadevergoeding van 250.000 euro toegewezen. Dat bedrag werd nu herleid tot 25.000 euro. Volgens de rechter wist het bedrijf al sinds de jaren zeventig dat asbest kankerverwekkend was, maar kwamen er geen veiligheidsmaatregelen.

Verzekeraar AG Insurance heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,06 miljard euro, tegenover bijna 5,68 miljard euro premie-inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 512 miljoen euro naar 521 miljoen euro. De verzekeraar zegt terug te kunnen kijken op een uitstekend jaar. Daarom werd besloten om de volledige winst onder de vorm van een dividend aan zijn aandeelhouders Ageas (75 procent) en BNP Paribas Fortis (25 procent) uit te keren. BNP Paribas heeft een optie om zijn belang in AG Insurance te verkopen aan Ageas, dat daardoor opnieuw de enige aandeelhouder zou worden van de Belgische verzekeraar. Die optie loopt volgend jaar af.

De Belgische baggeraar Deme is geïnteresseerd om de Deense rederij A2Sea over te nemen. De Deense groep is gespecialiseerd in de bouw van funderingen voor offshore windmolenparken en staat ook in voor het transport van de turbines naar hun uiteindelijke bestemming, maar eigenaars Dong en Siemens willen uit het kapitaal van A2Sea stappen. Er zou een vraagprijs tussen 200 miljoen dollar en 250 miljoen dollar zijn vooropgesteld. De verkoop van A2Sea werd vorige zomer bekend gemaakt. In februari vond een tweede biedronde plaats. Naast Deme zouden ook de Nederlandse rederij Vroon, het Noorse Fred Olsen, het Britse MPI Offshore en het Chinese ZPMC Corp kandidaat zijn.

Het energiebedrijf Eneco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met ruim 4 procent tot 199 miljoen euro. De terugval moet naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan de lage energieprijzen. Ook de afzet van elektriciteit en gas kende een achteruitgang. Er diende immers een lichte inkrimping van het klantenbestand worden gemeld, maar ook namen consumenten maatregelen om hun energieverbruik terug te schroeven. Gezien de lastige marktomstandigheden, is het bedrijf naar eigen zeggen echter tevreden over de resultaten.

Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, wil het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij. Hij wil dan ook een fusie tussen Eandis en Infrax tot stand brengen. De eengemaakte maatschappij zou bevoegd blijven voor het beheer, het onderhoud en de investeringen in het netwerk. Daarnaast zou de fusiegroep tevens bevoegd zijn voor energiepremies, de registratie van particuliere energie-producenten, de energiemeters en het databeheer. De rest, zoals de ­installaties van laadpalen of de verkoop van extra opties bij de digitale meters, moet volgens Tommelein worden overgelaten aan de privésector. Hij overweegt ook een gedeeltelijke beursgang.

Kledingketen Zeb neemt zijn Waalse sectorgenoot PointCarré over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Zeb, voor 70 procent eigendom van de groep Colruyt, is in de sector van de multimerken op dit ogenblik in België al marktleider. De groep heeft tweeënzestig Belgische winkels, waaronder negen filialen in Wallonië. PointCarré heeft achtentwintig winkels in Wallonië en Frankrijk. Zeb noemt de overname van PointCarré een opportuniteit. Er zouden tussen beide partijen al langer gesprekken lopen. Opgemerkt wordt dat een krachtenbundeling noodzakelijk is om de bedrijven voor de toekomst veilig te blijven stellen. Beide merken blijven naast elkaar bestaan.

Het Amerikaanse concern Halliburton, toeleverancier voor de autosector, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 33 procent tegenover het jaar voordien. Het concern boekte een nettoverlies van 5,8 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 671 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf wijst er echter op dat de mislukte fusie met Baker Hughes, die door de Amerikaanse toezichthouder werd geblokkeerd, Halliburton uiteindelijk ruim 4 miljard dollar heeft gekost, waaronder een beëindigingsvergoeding van 3,5 miljard dollar. Daarnaast wordt ook gewezen op afschrijvingen voor een totale waarde van 3,4 miljard dollar.

De Franse kabelaar Altice heeft het bedrijf Teads, een wereldwijde marktplaats voor online video-advertenties, overgenomen. Dat heeft Altice bekend gemaakt. Teads is naar eigen zeggen met 1,2 miljard gebruikers wereldwijd marktleider. Het platform zou daarbij 720 miljoen mobiele gebruikers tellen. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van bijna 200 miljoen dollar, tegenover 15 miljoen euro inkomsten begin dit decennium. Het bedrijf kon de voorbije vier jaar ook een winst boeken. Geraamd wordt dat met de overname een bedrag van ongeveer 285 miljoen euro zal zijn gemoeid. De transacties zou midden dit jaar worden afgerond. Onder meer Gimv was een aandeelhouder van Teads.

De Amerikaanse taxidienst Uber zal zijn activiteiten in Denemarken vanaf april stopzetten. De Deense overheid bepaalde dat alle taxi's voortaan moeten uitgerust zijn met stoelsensoren, rittenmeters en videobewaking. Het Amerikaanse bedrijf zou zich bij die vereisten niet kunnen neerleggen. Geraamd wordt dat Uber in Denemarken over een netwerk van ongeveer tweeduizend chauffeurs kon beschikken. De applicatie van de taxidienst zou ongeveer 300.000 gebruikers tellen. Uber was in Denemarken bijna drie jaar actief. Het bedrijf zegt wel te hopen dat de Deense overheid alsnog zijn regelgeving zal aanpassen, zodat de lokale bevolking toch kan genieten van de voordelen van de moderne technologie.

Lees Verder

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.