30-03-17

Nieuwsoverzicht

De Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of London gaat zijn Europese basis in Brussel vestigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Ook Luxemburg en Dublin zouden nog kandidaat zijn geweest, maar opgemerkt wordt dat de regulatoren in België een grote kennis hebben over de werking van de verzekeringsmarkt. Tevens wordt gewezen op de nabijheid van de Europese politici. Lloyd’s had eerder al bekend gemaakt door de brexit ook een filiaal te willen openen op het Europese continent. Op die manier blijven immers de paspoortrechten behouden die nodig zijn om ook na de brexit diensten te kunnen blijven verkopen in de Europese Unie. De vestiging zou binnen het jaar actief worden.

De Nationale Bank van België (NBB) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 638 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. De instelling kon het voorbije jaar vooral profiteren van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank, waarbij massaal schuldpapier werd opgekocht. Daarnaast kon ook een meerwaarde worden geboekt voor de vergoedingen die de banken moesten betalen om hun geldreserves bij de Nationale Bank te deponeren. De totale rentebaten namen met 95 miljoen euro toe tot een totaal van 995 miljoen euro. Het dividend voor de aandeelhouders stijgt met 4 procent tot 56 miljoen euro.

De megafusie tussen het Britse beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse is definitief van de baan. De Europese Commissie geeft immers geen toestemming voor de creatie van een gemeenschappelijk handelsplatform. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. De weigering komt niet als een verrassing. De Londense beurs had eerder al gemeld dat mogelijk geen toestemming zou worden gegeven. De London Stock Exchange wil immers niet instemmen met de verkoop van het Italiaanse handelsplatform MTS Markets, zoals door de Europese Commissie werd geëist op een monopolie op Europese staatsobligaties tegen te gaan.

Tegen het midden van het volgende decennium zal brouwer AB InBev voor zijn wereldwijde elektriciteitsgebruik nog uitsluitend op duurzame bronnen beroep doen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Op dit ogenblik is slechts 7 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de bierproducent van hernieuwbare origine, maar tegen het midden van volgende decennium moet de elektriciteitsvoorziening van het concern volledig op milieuvriendelijke technologieën zijn gebaseerd. Daarbij zal het bedrijf duurzame energie inkopen bij externe partijen zoals het Mexicaanse Iderbrola, maar ook zal AB InBev met onder meer zonnepanelen zelf voor de productie van milieuvriendelijke elektriciteit instaan.

Bpost mag dit jaar geen verhoging doorvoeren in de tarieven voor de producten van particulieren en kleinere professionelen. Dat heeft het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) gemeld. De tariefverhoging zou volgens de regulator uitkomen op een prijs die duidelijk boven de kosten plus een redelijke winst liggen. Dat zou in strijd zijn met het Europese en Belgische wettelijke kader voor universele postdiensten. Er wordt gewag gemaakt van een winstmarge van meer dan 15 procent. De regulator wijst er ook op dat er op de markt van deze producten onvoldoende concurrentie heerst, zodat een strikte tariefregulering moet worden toegepast.

Het Amerikaanse nucleaire bedrijf Westinghouse (WEC Group), onderdeel van de Japanse groep Toshiba, heeft bij de rechtbank in New York bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Door de bescherming kan het bedrijf de operaties verder zetten en een voorstel voor een oplossing uitwerken. De aanvraag heeft enkel betrekking op de activiteiten in de Verenigde Staten. Toshiba hoopt dat Westinghouse na een reorganisatie zijn activiteiten zelfstandig kan verder zetten. WEC Group wordt van Toshiba afgesplitst. Westinghouse kampt met grote kostenoverschrijdingen en vertragingen bij de bouw van kerncentrales in de Verenigde Staten. Er zouden ruim 9,8 miljard dollar schulden zijn.

De Duitse autobouwer Audi, dochter van de groep Volkswagen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 58,42 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werden 1,86 miljoen exemplaren verkocht. Dat betekende een toename met 3,6 procent. De operationele winst van de Duitse constructeur viel echter met 5,6 procent terug tot 4,85 miljard euro. Rupert Stadler, topman van Audi, gaf te kennen dat het merk een bijzonder uitdagend jaar achter de rug heeft. Anderzijds heeft Audi volgens hem belangrijke stappen gezet voor de toekomst. De autobouwer nam een voorziening van 1,8 miljard euro voor mogelijke schadeclaims wegens emissiefraude.

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft een schikking van 110 miljoen dollar bereikt voor de creatie van valse rekeningen op naam van nietsvermoedende klanten. Wells Fargo ligt sinds september onder vuur omdat er jarenlang systematisch op grote schaal werd gefraudeerd met klantenrekeningen. Om hun agressieve verkoopdoelstellingen te behalen en bonussen te garanderen, hadden de bankiers op grote schaal spookrekeningen en kredietkaarten geopend. Klanten dienden door de praktijken onder meer imaginaire overschrijfkosten of debetrentes te betalen. Wells Fargo betaalde eerder al een boete van 185 miljoen dollar en keert nu compensaties uit aan de getroffen klanten.

De IJslandse regering heeft een wet ingediend die de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de vijf jaar ongedaan moet maken. Bedrijven met minstens vijfentwintig werknemers zullen voortaan moeten bewijzen dat voor hetzelfde werk ook een gelijk loon, ongeacht het geslacht, wordt betaald. Eerder al voerde IJsland een regeling voor vaderschapsverlof en een verplicht vrouwenquotum in de bedrijfstop aan. Vrouwen verdienen in IJsland op dit ogenblik nog gemiddeld tussen 14 procent en 18 procent minder dan hun mannelijke collega’s. De nieuwe regeling zal begin volgend jaar van kracht worden. Tegenstanders wijzen op de bijkomende bureaucratische last voor het bedrijfsleven.

De Nederlandse discounter Action heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard euro. Dat betekende een vergelijkbare groei met 7 procent tegenover het jaar voordien. De winst nam met 37 procent toe tot 310 miljoen euro. Het voorbije jaar werden bijna tweehonderd nieuwe filialen geopend. Vooral in Frankrijk en Duitsland werden de activiteiten verder uitgebreid. Action telt inmiddels al ruim achthonderdvijftig filialen in zes landen. Dit jaar wil de keten de uitbreiding nog sterker doordrijven. Daarbij zal opnieuw vooral naar Duitsland en Frankrijk worden gekeken. Er werd tevens bekend gemaakt dat dit jaar een overslagcentrum in Duitsland en Frankrijk zal worden opgestart.

Het Chinese zuivelbedrijf Huishan Dairy is in zware problemen gekomen. Het bedrijf diende immers toe te geven moeilijkheden te hebben om kredieten af te lossen. Bovendien moest worden vastgesteld dat financieel directeur Ge Kun verdwenen is nadat ze zich eerder met gezondheidsklachten ziek had gemeld. Er zou een crisisoverleg met de crediteuren zijn gebeurd. Huishan Dairy ontkent echter dat er fraude zou zijn gebeurd. De onrust rond Huishan Dairy begon enkele maanden geleden te groeien, nadat het Amerikaanse hedgefonds Muddy Waters zich negatief had uitgelaten over de kredietwaardigheid van de Chinese zuivelonderneming. Huishan Dairy werkt samen met FrieslandCampina.

De Amerikaanse kredietkaartmaatschappij Visa heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 7 procent toe tot 2,1 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een toenemend aantal transacties. Bovendien liep ook de gemiddelde waarde van een transactie verder op. In totaal werden voor 1,9 biljoen dollar transacties uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Alfred Kelly, chief executive van Visa, maakte dan ook gewag van een uitstekende start van het jaar.

Het Britse supermarktconcern Tesco zal voor de schikking van een boekhoudschandaal drie jaar geleden een bedrag van 162 miljoen Britse pond betalen. Het bedrijf betaalt een boete van 129 miljoen pond en gaat beleggers voor 85 miljoen pond compenseren. Door de schikking vermijdt Tesco het risico op een gerechtelijke vervolging. Tesco bleek drie jaar geleden bij de raming van de winsten bewust een overschatting te hebben ingeschreven. Toen de feiten aan het licht kwamen, stortte de beurskoers van het bedrijf in. Twee jaar geleden trof Tesco met gedupeerde beleggers in de Verenigde Staten een schikking van 12 miljoen dollar. In Groot-Brittannië zou die compensatie oplopen tot 85 miljoen pond.

De Europese Unie zal bij de onderhandelingen over de scheiding met Groot-Brittannië in eerste instantie garanderen dat de schade voor de eigen burgers en bedrijven beperkt zal blijven. Dat heeft Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, gezegd nadat hij de uittredingsbrief van Theresa May, premier van Groot-Brittannië, gezegd. Tusk noemde de brexit een droevige beslissing die niemand baten zal brengen. Wel stelde hij ervan overtuigd te zijn dat de scheiding met Groot-Brittannië de resterende lidstaten dichter bij elkaar zal brengen. In de brief van Theresa May wordt gehoopt dat tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie een verdrag kan worden gesloten waarin beide partijen zich kunnen vinden.

Het Nederlandse bedrijf TomTom, gespecialiseerd in satellietnavigatie, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 987 miljoen euro, tegenover bijna 1,01 miljard euro het jaar voordien. De nettowinst steeg van 124 miljoen euro naar 141 miljoen euro. Harold Goddijn, topman van TomTom, waarschuwde dat de resultaten van de consumentendivisie dit jaar wellicht nog verder zal afnemen, aangezien de interesse voor afzonderlijke navigatie-toestellen verder zal blijven dalen. Dat moet worden gecompenseerd door de verkoop van onder meer sporthorloges en actiecamera’s. In de zakelijke divisie wordt wel een verdere groei verwacht, onder meer door extra orders uit de autosector.

Lees Verder

08:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.