31-03-17

Nieuwsoverzicht

Een coalitie van milieugroepen heeft de regering van de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd nadat president Donald Trump een decreet heeft uitgevaardigd waardoor publieke gronden opnieuw kunnen worden verpacht voor de winning van steenkool. Ryan Zinke, Amerikaans minister van buitenlandse zaken van binnenlandse zaken, heeft inmiddels het Amerikaans moratorium op nieuwe steenkoolwinning ingetrokken. Donald Trump wil de winning van fossiele brandstof opnieuw stimuleren. Hij wil dat de Verenigde Staten volledig in de eigen energiebevoorrading kunnen voorzien. Ook beschouwt hij de energiesector als de motor van de arbeidsmarkt en de andere economische sectoren.

Gasnetbeheerder Fluxys Belgium heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 509,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. Die achteruitgang is een gevolg van de tariefverlaging die door de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (Creg) werd opgelegd. Ook de winst daalde met 21 procent tot 48,5 miljoen euro. Daarvoor wordt verwezen naar de rentevoeten, die de basis vormen van de winstmarges die de gasnetbeheerder mag aanrekenen. Vorig jaar werd een gemiddelde rentevoet van 0,49 procent geregistreerd, tegenover 0,86 procent het jaar voordien. De investeringen daalden met 26 procent tot 139 miljoen euro.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon neemt zijn sectorgenoot Souq.com uit Dubai over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt, maar een aantal bronnen maakt gewag van een overnamesom van ongeveer 650 miljoen dollar. Souq is de grootste online marktplaats van het Midden-Oosten en kan rekenen op meer dan 45 miljoen bezoekers per jaar. Door de overname van Souq krijgt Amazon meteen een sterke marktaanwezigheid in het Midden-Oosten, waar het Amerikaanse bedrijf tot nu toe grotendeels afwezig was gebleven. Ook Emaar Malls, een retailgroep uit Dubai, had nog een ultieme poging ondernomen om Souq te kopen, maar zag zijn voorstel afgewezen.

In Parijs is het gebruik van seksistische en discriminerende reclame in het publieke domein voortaan verboden. Dat heeft de gemeenteraad van Parijs beslist. Aanleiding voor de maatregel was een nieuwe rel over seksistische reclameposters van het Franse modehuis Yves Saint Laurent. De nieuwe regelgeving eist dat het reclamebedrijf JC Decaux, beheerder van het reclame-alaam in de Franse hoofdstad, de campagnes evalueert en ingrijpt wanneer de fatsoensnormen dreigen overtreden te worden. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, wijst erop dat ook steden zoals Londen en Genève eerder al gelijkaardige maatregelen heeft genomen. De burgemeester rekent ook op een nationale Franse wet terzake.

De Raad van State heeft de milieuvergunning van het shoppingcomplex Uplace in Machelen geschorst. Daardoor kan de bouw van het complex niet van start gaan. Uplace had gehoopt nog deze lente de eerste steen te kunnen leggen. Bart Verhaeghe, voorzitter van Uplace, merkt op dat bij de beslissing het advies van de auditeur en de unaniem positieve evaluatie van de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie (GMVC) wordt genegeerd. Ook benadrukt Verhaeghe dat de Raad van State eerder wel zijn goedkeuring heeft gehecht aan de bouw van het shoppingcomplex Docks. Tevens werpt hij op dat op tien jaar tijd geen enkele burger een bezwaar heeft ingediend. Uplace gaat de beslissing aanvechten.

De Britse farmagroep AstraZeneca heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 23 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. In volumes liepen de verkopen met 10 procent terug. De achteruitgang wordt in grote mate toegeschreven aan het patentverlies voor de cholesterolverlager Crestor, waardoor concurrenten goedkopere generieke versies op de markt konden brengen. De operationele winst van AstraZeneca daalde eveneens met 7 procent tot 6,7 miljard dollar. Door de verkoop van een aantal activiteiten kon de nettowinst echter wel met 24 procent tot 3,5 miljard dollar worden opgevoerd. Het bedrijf werkt aan een aantal nieuwe therapieën.

Amerikaanse internetproviders moeten hoeven uiteindelijk toch geen toestemming van gebruikers vragen om persoonlijke klantendata - zoals informatie over de locatie, gezondheid, geldzaken en kinderen, of browsergeschiedenis - met derden te delen. Dat is in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beslist. De nieuwe gaat in tegen een wet die eind vorig jaar door voormalig president Barack Obama werd geïntroduceerd en die eind dit jaar jaar in werking zou treden. Door een beperking van de online privacy wil de Amerikaanse overheid de concurrentie in de online economie versterken. De nieuwe wet wordt gesteund door grote internet-providers zoals Verizon, AT&T en Comcast.

De scheepvaartgroep Exmar heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 96 miljoen dollar, tegenover 112,2 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg echter met 75 procent tot 70,4 miljoen dollar, terwijl de nettowinst opliep van 11,2 miljoen dollar naar 35,8 miljoen dollar. Exmar moest vorig jaar wel tot een aantal waardevermindering en afboekingen overgaan. Onder meer het vervoer van vloeibaar gas en ammoniak in speciale tankers had te lijden onder dalende tarieven. Exmar merkt verder nog op dat inmiddels naar een eerste klant wordt gezocht voor de nieuwe drijvende gasfabriek Caribbean FLNG die voor de scheepvaartgroep  in China werd gebouwd.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines neemt het grootste deel van de Belgische activiteiten van Thomas Cook Airlines over. Dat hebben de twee maatschappijen gemeld. Door de transactie zullen twee vliegtuigen van Thomas Cook Airlines Belgium in de vloot van Brussels Airlines worden opgenomen. Drie andere toestellen worden overgeheveld naar Thomas Cook Group. Tevens werd aangekondigd dat honderdzestig medewerkers, waaronder piloten en cabinepersoneel, de overstap naar Brussels Airlines zullen kunnen maken. Bij het grondpersoneel van Thomas Cook zouden wel een veertigtal arbeidsplaatsen verloren gaan. De overname moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Het Zweedse modebedrijf Hennes & Mauritz heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 54,4 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 570 miljoen euro. Wanneer echter met constante wisselkoersen wordt gerekend, zou een omzetgroei met 4 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst daalde met 3,5 procent naar 2,46 miljard kroon miljard kroon, onder meer als gevolg van prijsverlagingen. Het bedrijf kondigde aan dit jaar in vijf nieuwe geografische markten - waaronder IJsland, Vietnam en Colombia - van start zal gaan. Daaronder zal in zes bestaande markten - waaronder Turkije, Hongkong en Maleisië - een online activiteit worden gestart.

Het West-Vlaamse modelabel 49R Jeans keert terug. Bekend werd gemaakt dat de ondernemers Pieter Vandenbogaerde en Frédéric Sierens de vervallen merkrechten op het modelabel hebben gekocht en plannen hebben om het Belgische jeansmerk opnieuw te lanceren. Het label werd bijna vijftig jaar geleden opgericht en verwierf ook een aanzienlijke bekendheid als shirtsponsor van voetbalclub Club Brugge. Vijfentwintig jaar geleden werd het bedrijf echter failliet verklaard. Half april zou de eerste collectie van het vernieuwde 49R worden gelanceerd. In eerste instantie wordt een lijn jeans, t-shirts en sweaters voor dames op de markt gebracht. Nadien zal ook een herencollectie worden gelanceerd.

Rusland en Iran gaan hun economische samenwerking versterken. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani bekend gemaakt. Beide landen zouden naar eigen zeggen ook hun samenwerking in Syrië willen opvoeren. Rusland en Iran staan in de burgeroorlog in Syrië pal achter president Bashar al-Assad. Rusland staat de omstreden president bij in de lucht, Iran op de grond. Rohani beloofde dat hij de Russische strijd tegen het terrorisme tot het einde zal ondersteunen. Poetin en Rohani kondigden ook een hechtere samenwerking op het gebied van olie, gas en kernenergie aan.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft de onderneming Workflow, ontwikkelaar van een applicatie voor automatisering, gekocht. Dat heeft Ari Weinstein, topman van Workflow, bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Workflow werd drie jaar geleden opgericht en biedt gebruikers de mogelijkheid om taken in applicaties te automatiseren. De vier werknemers van Workflow maken de overstap naar Apple. De applicatie blijft ook na de overname beschikbaar in de AppStore. Tot nu toe moest voor de toepassing een bedrag van 2,99 dollar worden betaald, maar wordt voortaan gratis aangeboden. Workflow won twee jaar geleden al een Design Award van Apple.

Het Britse bedrijf Vitol, handelaar in olie en grondstoffen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 152 miljard dollar, tegenover 168 miljard dollar het jaar voordien. De daling moet worden toegeschreven aan de druk van de lage olieprijzen. Het handelsvolume in olie en andere producten steeg daarentegen met 16 procent tot krap 2,6 miljoen vaten, wat een gemiddelde van ruim 7 miljoen vaten per dag betekent. Ongeveer de helft van de portfolio bestaat uit ruwe olie. Vitol is daarnaast ook actief met handel in onder meer brandstoffen, vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) en steenkool. Vitol is de grootste onafhankelijke oliehandelaar van de wereld en beschikt over een vloot van 250 schepen.

Het chemieconcern Solvay brengt onder de naam Dental 360 een oplossing voor gedeeltelijke kunstgebitten zonder metalen onderdelen op de markt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Dental 360 richt zich op uitneembare gebitsprotheses, die ontbrekende tanden vervangen. Die protheses worden meestal gemaakt met metaal, maar Solvay ontwikkelde een alternatief op basis van polymeren. Het nieuwe product heeft volgens Solvay een esthetische meerwaarde en zou ook een gewichtsverlies van meer dan 60 procent betekenen. Het kunstgebit vormt een onderdeel van de strategie van Solvay om zich met zijn innovatievermogen op te werken tot een wereldleider in metaalvervangende materialen.

Lees Verder

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.