24-03-17

Nieuwsoverzicht

De London Taxi Company heeft in de Britse stad Coventry een nieuwe assemblagefabriek voor elektrische taxi's geopend. Geely, de Chinese eigenaar van het bedrijf, investeert 300 miljoen pond in de fabriek. De Britse autoconstructeur schakelt met de productie van het nieuwe model TX5 over op de elektrische aandrijving. De London Taxi Company startte bijna zestig jaar geleden met de bouw van de beroemde Black Cab, maar diende vier jaar geleden door Geely - ook het moederbedrijf van de Zweedse constructeur Volvo - van het faillissement te worden gered. Geely zou de elektrische taxi ook in andere Europese grootsteden in het verkeer willen brengen.

Brouwer AB InBev heeft de exclusieve rechten verworven om tijdens de WorldCup voetbal volgend jaar in Rusland in de stadions bier te verkopen. Die exclusieve rechten gelden ook voor de Confederations Cup, die dit jaar eveneens in Rusland wordt georganiseerd. Dat heeft Konstantin Tamirov, directeur marketing bij de Russische divisie van AB InBev, bekend gemaakt. Tijdens de WorldCup zal het concern in de stadions zijn Amerikaanse merk Budweiser verkopen, maar daarnaast kan ook voor het Russische bier Klinskoye worden gekozen. Het bedrijf voorspelt dat de Russische bierverkoop de volgende twee jaar een toename met 5 procent tot 6 procent zal kennen.

Ahold Delhaize, het moederconcern boven de ketens Albert Heijn en Delhaize, doet opnieuw vier Belgische supermarkten van de hand. Drie filialen - in Berendercht, Gent en Lokeren - worden door Carrefour overgenomen. Een vestiging in Boortmeerbeek werd door een onafhankelijke supermarkt, waarover verder geen details bekend werden gemaakt, overgenomen. De winkels worden binnen de drie maanden aan de kopers overgedragen. Eerder al werd bekend gemaakt dat Lidl drie Belgische vestigingen van Albert Heijn overneemt, terwijl ook een filiaal in voorbereiding door de Duitse groep werd gekocht. De keten Tanger kocht eveneens twee Belgische filialen van Albert Heijn.

Bedrijfsrevisor KPMG hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de gedupeerde aandeelhouders van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H). Dat heeft het hof van beroep in Gent beslist. Het spraaktechnologiebedrijf ging vijftien jaar geleden failliet, nadat onregelmatigheden in de boekhouding waren vastgesteld. Oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie werden tot gevangenisstraffen veroordeeld. Pas nadat die strafrechterlijke procedures waren afgerond, konden burgerlijke procedures voor de schadevergoedingen worden opgestart. Bedrijfsrevisor KPMG werd eerder al vrijgesproken, maar kan nu ook burgerrechtelijk niet voor de geleden schade worden aangesproken.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 34 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,7 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf verwijst voor de daling vooral naar het diabetes-geneesmiddel Lantus, dat twee jaar zijn patentbescherming verloor en sindsdien met een toenemende concurrentie van generische alternatieven wordt geconfronteerd. De ontwikkeling van nieuwe producten tegen eczeem en reumatoïde artritis moeten, indien een goedkeuring van de autoriteiten wordt verkregen, de achteruitgang van Lantus op termijn opvangen. De nettowinst viel met 0,9 procent terug tot bijna 7,31 miljard euro.

De Nederlandse Telegraaf Media Groep (TMG) verkoopt bijna al zijn huis-aan-huisbladen aan de groep BDU Media. Die operatie gaat gepaard met een reorganisatie waardoor tweeëndertig arbeidsplaatsen vervallen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet vermeld. Telegraaf Media gaf al langer aan de afplitsing van zijn portefeuille weekbladen, die onvoldoende rendabiliteit zou opleveren, te overwegen. Door de verkoop wordt volgens het bedrijf het voortbestaan van de bladen veiliggesteld en blijven de meeste banen behouden. De verkoop van de divisie heeft geen enkele band met de overnamestrijd die rond Telegraaf Media woedt.

De financiële groep Argenta heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 246,3 miljoen gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 1,5 miljoen euro tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door de verzekeringsdivisie, waar de resultaten met 3 miljoen euro stegen tot 59 miljoen euro. Bij de spaaractiviteiten moest echter een inkrimping met 3 miljoen euro tot 190 miljoen euro worden gemeld. De verlaging van de bankentaks leverde 10 miljoen euro winst op. De groep won het voorbije jaar 45.000 klanten en heeft nu 1,7 miljoen consumenten. Vooral bij de woonkredieten werd het voorbije jaar een belangrijke groei gemeld.

De Brusselse arbeidsrechtbank heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over de schadevergoeding die werd geëist door de kinderen van wijlen Didier Bellens, de voormalige topman van Belgacom. Didier Bellens was vier jaar geleden bij Belgacom om dringende redenen ontslagen. Bellens heeft dat ontslag altijd aangevochten, maar overleed begin vorig jaar. De kinderen van Bellens namen de klacht echter over en eisten een compensatie van 11 miljoen euro. Volgens hen heeft Belgacom onterecht een zware fout aangehaald om het arbeidscontract te verbreken. De rechtbank volgde echter het standpunt van Belgacom, dat te kennen gaf dat Bellens een zelfstandig contract had.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop overweegt tweeëndertig banen te schrappen. Dat heeft de organisatie tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Bij Test-Aankoop werken op dit ogenblik nog ruim vierhonderd mensen. De organisatie zegt echter met een grote reeks uitdagingen geconfronteerd te worden. Onder meer wordt gewezen op een hoge volatiliteit van het aantal leden, stagnerende financiële resultaten, nieuwe investeringen in digitalisering en nieuwe digitale projecten. De vakbonden zeggen echter dat het personeel het gevoel heeft te moeten opdraaien voor de foute investeringen die het management in het verleden heeft gedaan.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 29,32 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg met 10 procent tot 7,6 miljard dollar. De divisie Turner boekte een omzetgroei met 7 procent tot 11,4 miljard dollar, dankzij een toename van 12 procent bij de abonnees, terwijl de reclame-inkomsten met 3 procent stegen. De bedrijfswinst van de divisie steeg met 7 procent tot 4,4 miljard dollar. Bij dochterbedrijf Home Box Office (HBO) nam de omzet met 5 procent toe tot 5,9 miljard dollar, onder meer dankzij 5 procent meer gebruikers. De bedrijfswinst steeg met 2 procent tot 1,9 miljard dollar.

Ben Weyts, Vlaams minister van dierenwelzijn, heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. Daarmee reageerde de minister op videobeelden die over de praktijken binnen het slachthuis werden verspreid. Undercover gefilmde beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights toonden hoe varkens in slachthuis worden mishandeld. Minister Weyts noemde de beelden weerzinwekkend en stuurde inspecteurs naar het slachthuis. Het bedrijf Debra-Group, uitbater van het slachthuis, zegt eveneens geschokt te zijn door de beelden. Er wordt benadrukt dat de praktijken indruisen tegen de voorgeschreven procedures die het bedrijf hanteert.

De volgende jaren zullen Burger King en Quick in België dertig tot veertig nieuwe restaurants openen. Dat heeft Kevin Derycke, topman van de Belgische divisie van de groep, in een gesprek met de krant Le Soir gezegd. Eind april zal een eerste restaurant van Burger King in Luxemburg worden geopend, terwijl een eerste België filiaal tijdens de zomer zou worden opgestart. Derycke benadrukt echter dat het merk Quick niet uit de markt zal worden gehaald, maar integendeel verder naast het merk Burger King zal worden ontwikkeld. Hij heeft het over een historisch Belgisch merk dat op een nationaal marktleiderschap kan steunen en nog steeds bij het Belgische publiek bijzonder populair blijft.

De Britse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 23 miljard dollar. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 3 procent terug tot 6,72 miljard dollar. Het bedrijf maakt gewag van de toenemende impact van generische geneesmiddelen in de Verenigde Staten. Anderzijds wordt gewezen op twaalf potentiële nieuwe geneesmiddelen in verschillende fases van onderzoek. Pascal Soriot, chief executive van AstraZeneca, stelde dat de resultaten van het voorbije jaar een weerspiegeling vormen van de transitie die het bedrijf doormaakt en waarop de activiteiten op een aantal kerndomeinen worden toegespitst.

De Nederlandse bank ING Groep wil Jan Peter Balkenende aanstellen tot commissaris. Dat heeft de financiële instelling bekend gemaakt. Balkenende was gedurende acht jaar minister-president van Nederland. Zeven jaar geleden nam hij afscheid van de politiek. Op dit ogenblik is hij professor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De benoeming van Balkenende wordt in de eerste helft van de maand mei tijdens de jaarvergadering van de bank aan de aandeelhouders voorgelegd. Ook Hans Wijers, voormalig Nederlands minister van economische zaken en een gewezen topman van het chemieconcern AkzoNobel, zou tot de raad van commissarissen van de bank toetreden.

Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard euro, tegenover 2,8 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 420 miljoen euro naar 255 miljoen euro. Mark Langer, topman van Hugo Boss, erkende dat het bedrijf een moeilijk jaar achter de rug heeft, maar wees erop dat een aantal maatregelen werden genomen om de onderneming opnieuw groei te bezorgen. Onder meer in China heeft het bedrijf volgens Langer een ommekeer kunnen genereren. Er werden ook voor 100 miljoen euro besparingen doorgevoerd. Langer voorspelt dat het bedrijf dit jaar een stabiele omzet zal kunnen melden, maar volgens Langer zal Hugo Boss ook een hogere winst maken.

Lees Verder

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-17

Ouderschap kan worden gelinkt aan hogere levensverwachting

Het ouderschap kan gelinkt worden aan een hogere levensverwachting. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Karolinska Institute in Zweden.

Lees Verder

16:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Leeftijd is in carrière belangrijkste knelpunt

Leeftijd is de belangrijkste factor die de carrière-vooruitgang in de weg kan staan. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Automatic Data Processing (ADP) bij nagenoeg tienduizend Amerikaanse werknemers.

Lees Verder

16:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet geen factor in politieke polarisatie

Het internet mag niet de schuld krijgen van de toenemende politieke polarisatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University en de Stanford University.

Lees Verder

16:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook natuurdocumentaire kan de stress verzachten

Een verblijf in de natuur heeft een positieve impact op het mentale welzijn, maar dat geldt ook voor natuurdocumentaires. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California en BBC Earth bij 7.500 televisie-consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, India, Singapore, Australië en Zuid-Afrika, die naar hun gevoelens werden gevraagd nadat ze een natuurdocumentaire, een drama en een nieuwsuitzending hadden bekeken. De grootste impact van de natuurdocumentaires kon worden opgemerkt bij jongeren tussen zestien en vierentwintig jaar. Ook werd een sterkere invloed geregistreerd bij vrouwen dan bij mannen.

“Ik ben er al lang van overtuigd dat de natuur en het zich op sublieme en mooie landschappen in schilderijen, film en video een belangrijke invloed heeft op de visie van de mens op de wereld,” benadrukt onderzoeksleider Dacher Keltner, professor psychologie aan de University of California. “Een confrontatie met de natuur kan bovendien tot bescheidenheid stimuleren, een grotere nadruk leggen op de belangrijke levensdoelen en het egocentrisme inperken. In vergelijking met nieuws en drama leiden natuurprogramma’s tot een duidelijke stimulans van gevoelens van bewondering, nieuwsgierigheid, blijheid en verwondering. Anderzijds kon een reductie van boosheid, stress en vermoeidheid worden gemeld.”

“Het is bijzonder belangrijk te melden dat de blootstelling aan natuurprogramma’s in zes verschillende landen tot eenzelfde positief resultaat leidt,” betoogt professor Keltner. “De resultaten van de studie tonen ook dat jongeren onder een zware druk gebukt gaan, maar maakt tevens duidelijk dat natuur een instrument kan zijn om hun psychisch welzijn te verbeteren.” De onderzoeker merkt op dat natuur een positieve impact heeft op de concentratie en productie. Bovendien kan volgens hem een versterking van het sociale gedrag worden opgemerkt, terwijl eveneens een grotere bereidheid tot samenwerking tot stand zou komen. Maar ook de fysieke gezondheid zou van de natuurbeelden profiteren.

Lees Verder

16:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: natuur |  Facebook |

Vormen hebben belangrijke impact op bestedingsgedrag

De lichaamsvorm is een belangrijk element dat een grote impact kan hebben op het bestedingsgedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University en de University of Kentucky. De onderzoekers wijzen erop dat marketeers sinds lange tijd gebruik maken van slanke modellen, vormen en ontwerpen om economische en sociale voordelen te creëren, maar waarschuwen dat die strategieën zouden kunnen leiden tot consumenten met overgewicht, die er niet in zouden lukken de nodige zelfbeheersing aan de dag te leggen.

Lees Verder

 

15:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gebrek aan vrijetijd is het nieuwe statussymbool

Personen met een overdrukke agenda krijgen in de hedendaagse maatschappij vaak een opmerkelijke hoge status toegemeten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Columbia University en de Harvard University. Eén generatie geleden had vooral de invulling van de vrije tijd een belangrijke positieve impact op de status, maar die situatie is op dit ogenblik volgens de onderzoekers helemaal omgekeerd. Ook producten en diensten die een drukke levensstijl suggereren, kunnen volgens de Amerikaanse wetenschappers een versterkende impact hebben op de hoge status van het individu met een overvolle agenda. Het fenomeen kan echter niet overal in de wereld worden opgemerkt.

“In het verleden was een leven met materiële overvloed en eindeloze vrijetijd een belangrijke basis voor prestige,” betogen de onderzoekers Silvia Bellezella, Neeru Paharia en Anat Keinan. “Dat verband wordt nu echter veel minder gelegd. Daarentegen blijken vooral signalen over een druk en koortsachtig leven statusversterkend te werken. Personen die kunnen aantonen of suggeren hun vrijetijd te moeten opofferen en altijd aan het werk te zijn, blijken bij het hedendaagse Amerikaanse publiek op een hoger aanzien te kunnen rekenen. Een drukke agenda gaat gepaard met percepties over sterke ambities, competentie en invloed.

De onderzoekers merken echter op dat een gebrek aan vrije tijd niet overal in de wereld een positieve impact op de status heeft. “Onder mee in Italië kon een tegenovergestelde conclusie worden getrokken,” wordt er benadrukt. “In Italië wordt de mogelijkheid om van een maximale vrije tijd te kunnen genieten, nog altijd met een hogere status in verband gebracht. Een overvloed aan vrije tijd suggereert immers dat de betrokkenen voldoende financiële reserves hebben om een comfortabel leven te leven zonder echte arbeid te moeten verrichten en altijd voor het bedrijf of de werkgever klaar te moeten staan.”

Lees Verder

15:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: status |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende