01-04-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer Haacht (CoBrHa) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 97,3 miljoen euro. Dat betekende een omzet met 0,8 procent tegenover het jaar voordien. De totale bierverkoop nam met 1,4 procent toe, maar in België diende een inkrimping met 5,4 procent worden gemeld. Dat was vooral te wijten aan de horeca, waar een achteruitgang met 9,5 procent moest worden gemeld. In de Belgische retail kon wel een stijging met 4,5 procent worden gemeld. Op de internationale markt kon eveneens een groei worden opgetekend, waarbij vooral bijkomende inkomsten werden geboekt in Nederland en Frankrijk. De nettowinst van de brouwer daalde met 7,9 procent tot 5,8 miljoen euro.

BNP Paribas Fortis krijgt van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) een boete van 700.000 euro omdat de financiële groep zes jaar geleden bijzonder risicovolle Griekse overheidsobligaties had verkocht aan particuliere beleggers met een behoudend profiel. De verkoop gebeurde in het kader van een adviesrelatie of binnen discretionair vermogensbeheer, waarbij de bank een portefeuille voor de klant beheert. Hoewel Standard & Poor’s de Griekse kredietrating naar beneden had bijgesteld, had BNP Paribas Fortis de gunstige risicoscore van de obligaties behouden. BNP Paribas gaat het tachtigtal klanten ook vergoeden voor de geleden beleggingsverliezen.

De Zweedse modegroep Hennes & Mauritz (H&M) heeft de lancering van zijn nieuwe keten Arket bekend gemaakt. De nieuwe keten opent een eerste filiaal langs Regent Street in Londen en zal vanaf de herfst een webwinkel openen in achttien Europese markten. Daarna volgen ook winkels in Brussel, Kopenhagen en München. Arket wordt het achtste winkelmerk van de groep. Het merk situeert zich op een marktsegment dat zich net boven de producten van het moederbedrijf bevindt. Naast kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, zal Arket ook een beperkt assortiment interieur-artikelen verkopen. In een aantal filialen wordt ook een caféruimte voorzien met aandacht voor de Scandinavische keuken.

De Amerikaanse landbouwgroep Cargill gaat in de Antwerpse haven een logistiek centrum voor mout en gerst bouwen. De site moet in de zomer van volgend jaar in gebruik genomen kunnen worden en biedt een opslagcapaciteit van 300.000 ton. Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt. Het is ook niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen de investering zou opleveren. Cargill benadrukt wel dat het project strategisch van groot belang is. Het concern wijst op de centrale ligging van Antwerpen, waardoor snel kan worden gewisseld tussen aanvoer van gerst uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk of Scandinavië. Ook is de site goed gelegen voor export naar markten buiten Europa.

De Nederlandse spoorbeheerder ProRail lanceert een reeks tests met zelfrijdende treinen. De eerste zelfrijdende trein op het Nederlandse spoor zal mogelijk nog dit jaar rijden. Met de proef wil ProRail naar eigen zeggen samen met de vervoerders op het spoor vooral kennis opdoen. Onder meer moeten de tests volgens de spoorbeheerder meer informatie opleveren over veiligheid en frequenties. In eerste instantie worden de tests met de automatische piloot uitgevoerd onder supervisie van de machinist. ProRail wijst erop vorig jaar in Engeland al testritten te hebben gemaakt op gesloten spoortrajecten. In Nederland wordt nu overgeschakeld naar tests op openbare trajecten.

Het bedrijf Resilux, producent van petflessen, neemt zijn Servische sectorgenoot Borverk Eurotrade over. Dat heeft Resilux bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd gemeld dat Resilux 100 procent van de aandelen van het Servische bedrijf overneemt. Er wordt verder op gewezen dat de overname volledig aansluit op de strategie van Resilux en het bedrijf de mogelijkheid biedt om onder meer zijn aanwezigheid in Oost-Europa gevoelig te versterken. Borverk heeft een productievestiging in de stad Jabucje en realiseert een jaaromzet van ruim 7 miljoen euro. Borverk is volgens Resilux regionaal marktleider. Het Servische bedrijf heeft bijna veertig medewerkers.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 33,4 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 20,4 miljoen euro het jaar voordien. Daarmee kon het Belgische spoorbedrijf voor het vierde jaar op rij een verbetering van de resultaten melden. Daarbij wordt vooral gewezen aan een beheersing van de exploitatiekosten. De omzet daalde met 87 miljoen euro tot bijna 1,06 miljard euro. Dat is vooral te wijten aan de verzelfstandiging van de Thalys twee jaar geleden. Het spoorbedrijf vervoerde vorig jaar 227 miljoen binnenlandse reizigers. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover het jaar voordien.

KBC Groep heeft aan zijn chief executive Johan Thijs vorig jaar een vast salaris van bijna 1,13 miljoen euro uitgekeerd. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Het totale loon van Thijs, met inbegrip van de variabele vergoedingen, nam met 5,6 procent toe tot 1,51 miljoen euro. Dit jaar zou een verdere verhoging met 13 procent tot ongeveer 1,7 miljoen euro mogelijk zijn. KBC Groep benadrukte dat de lonen van zijn topkaders niet in verhouding stonden tot de grootte en de complexiteit van het bedrijf. Daarom werd het vaste salaris van alle leden van het directiecomité vanaf juli vorig jaar met 6 procent verhoogd. Daarnaast werd ook het maximumplafond voor de variabele vergoedingen opgetrokken.

De Belgische energieleverancier Eni Gas & Power wordt overgenomen door zijn Nederlandse sectorgenoot Eneco. Dat heeft Eneco bekend gemaakt. Financiële details over de operatie werden niet meegedeeld. Door de inlijving van Eni Gas & Power, het vroegere Nuon Belgium, versterkt Eneco zijn positie op de Belgische markt. Nuon België werd vijf jaar geleden gekocht door het Italiaanse energieconcern Eni, dat de tweede grootste aanbieder op de Belgische markt wou worden, maar is in die ambitie niet geslaagd. Eni Gas & Power telt 800.000 aansluitingen en heeft tweehonderd werknemers. De gecombineerde groep zal 1,1 miljoen gezinnen en 55.000 zakelijke klanten bevoorraden.

De vastgoedgroep Ghelamco heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 95,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging van 7 procent tegenover het jaar voordien. De winstgroei is onder meer te danken aan de herwaardering met 130 miljoen euro van twee gebouwen die de groep in Polen heeft ontwikkeld. Het bedrijfsresultaat steeg van bijna 128,47 miljoen euro naar nagenoeg 160,52 miljoen euro. De groep realiseerde een bedrag van 62 miljoen euro door de verkoop van residentieel vastgoed in België, terwijl verhuuractiviteiten 41 miljoen euro inkomsten genereerden. Het voorbije jaar stond naar eigen zeggen vooral in het teken van verdere ontwikkeling van projecten in België, Frankrijk en Polen.

Marc Coucke heeft zijn belang in het Nederlandse concern SnowWorld uitgebreid van 9,6 procent tot 24,4 procent opgevoerd. Met de aankoop van het extra pakket aandelen was een uitgave van ongeveer 4 miljoen euro gemoeid. Coucke had in februari een eerste pakket aandelen in SnowWorld, uitbater van overdekte skipistes in Nederland, van de investeringsmaatschappij Value8 overgenomen. Bij de tweede operatie nam Coucke een deel van de participatie van Koos Hendriks, oprichter van SnowWorld, over. SnowWorld baat skiparken uit in Zoetermeer en Landgraaf. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 25,5 miljoen omzet. SnowWorld denkt ook aan projecten in Milaan, Barcelona en Parijs.

De Canadese software-ontwikkelaar BlackBerry heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,31 miljard dollar, tegenover 2,16 miljard inkomsten het jaar voordien. Er werd tevens een nettoverlies geleden van bijna 1,21 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 208 miljoen dollar het jaar voordien. John Chen, chief executive van BlackBerry, verwacht echter dat dit jaar opnieuw een winst zou kunnen worden gerealiseerd. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettoverlies geleden van 47 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 238 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet daalde van 464 miljoen dollar naar 286 miljoen dollar.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft voor de eerste keer in de geschiedenis voor de lancering van een satelliet een gerecycleerde draagraket gebruikt. Bij de recente lancering van een communicatie-satelliet vanop Cape Canaveral werd immers beroep gedaan op een Falcon-raket die ook al in april vorig jaar was gebruikt, maar weer veilig naar de aarde kon terugkeren nadat zijn lading succesvol in een baan om de aarde was gebracht. Ook nu kon de draagraket, die na de lancering op een platform op zee landt, worden gerecupereerd. Door de herbruik moeten de kosten voor de lanceringen van satellieten gevoelig kunnen worden verlaagd. Een Falcon-raket kost in totaal 62 miljoen dollar.

De Nederlandse holding HAL Investments heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8 miljard euro, tegenover bijna 7,8 miljard euro het jaar voordien. De nettowinst steeg van 630 miljoen euro naar 871 miljoen euro. De portefeuille van de holding - die hoofdzakelijk bestaat uit belangen in Vopak, Boskalis, Grandvision en SBM Offshore - vertegenwoordigde een nettovermogenswaarde van 12,75 miljard euro. Dat betekende een daling met 317 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Die inkrimping wordt toegeschreven aan de dalende beurskoers van GrandVision, die een negatieve impact van 1,3 miljard euro lieten optekenen. Over het lopende jaar werden geen vooruitzichten gegeven.

Het Franse horecabedrijf Groupe Bertrand heeft een bod uitgebracht op het restaurantconcern Groupe Flo, het moederbedrijf van ketens zoals Hippopotamus, Tablapizza en Bistro Romain. Groupe Flo wordt op dit ogenblik gecontroleerd door Financière Flo, een samenwerkingsverband van Tikehau Capital en GIB Group, die gezamenlijk een belang van 69,8 procent hebben in het restaurantconcern. Groupe Bertrand zou een bedrag van 120 miljoen euro willen betalen voor de overname. Groupe Flo werd al langer met financiële problemen geconfronteerd en kreeg ook zwae klappen van de aanslagen in Parijs. Eind vorig jaar had Flo met zijn crediteuren al een akkoord over een schuldherschikking gesloten.

Meer Nieuws

10:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.