02-04-17

Nieuwsoverzicht

De Belgische restaurantketen Le Pain Quotidien heeft vorig jaar een omzet geboekt van 367 miljoen dollar. Dat was een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 13 procent toe tot 30 miljoen dollar. De groei was vooral te danken aan de opening van negenentwintig nieuwe restaurants en sterkere verkopen in het bestaande netwerk. Wel wordt gewezen op een uitdagende situatie - door een stijging van de salarissen en huurprijzen - in de Verenigde Staten, met negenentachtig restaurants de grootste markt van de keten. In België werden vorig jaar nieuwe filialen geopend in Brugge, Gent, Wemmel en Maasmechelen. België telt nu negenentwintig winkels van de groep.

Het Amerikaanse data-opslagbedrijf Dropbox heeft in aanloop naar een beursgang later dit jaar met zes banken, geleid door JPMorgan Chase, een kredietfaciliteit gesloten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De financiële zekerheid met de kredietfaciliteit moet volgens de bronnen Dropbox flexibiliteit verschaffen in aanloop naar de beursgang. Naar verluidt startte de Amerikaanse onderneming al gesprekken met banken. Hoewel een concreet tijdstip vooralsnog ontbreekt, zou de beursgang voor eind dit jaar zijn voorzien. Drew Houston, chief executive van Dropbox, gaf eerder aan dat het bedrijf een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar boekt.

De Amerikaanse energiegroep ConocoPhillips verkoopt een aantal activiteiten aan het Canadese bedrijf Cenovus Energy. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 13,3 miljard dollar. Dat heeft ConocoPhillips bekend gemaakt. Cenovus verwerft daarbij het belang van 50 procent dat ConocoPhillips had in de onderlinge joint-venture Foster Creek Christina Lake, ontwikkelaar van Canadese schalievelden. Ook neemt Cenovus een belang van 75 procent in het gasproject Canada Deep Basin. ConocoPhillips wil de opbrengsten van de verkoop gebruiken om zijn schuldpositie dit jaar tot 20 miljard dollar te laten dalen. Ook wordt het aandeleninkoopprogramma tot een niveau van 6 miljard dollar verdubbeld.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) krijgt een lening van 600 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de aankoop van nieuwe rijtuigen. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. De lening dient om 445 nieuwe dubbeldeksrijtuigen aan te te kopen en moet 46 procent van de investering financieren. De lening heeft een looptijd van vijfentwintig jaar. De volledige aankoop heeft een waarde van 1,3 miljard euro. De rijtuigen werden anderhalf jaar geleden besteld bij het consortium Bombardier-Alstom en zullen in Brugge worden gebouwd. De eerste levering wordt in september volgend jaar verwacht. Over vier jaar zouden de levering moeten zijn afgerond.

Solvay Group verkoopt zijn fabriek voor polyolefin-producten in Roccabianca bij Parma aan de Italiaanse groep Finproject. Dat heeft Solvay bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de transformatie van Solvay passen de activiteiten in Roccabianca naar eigen zeggen niet meer in de portefeuille gespecialiseerde chemie van de groep. In Roccabianca worden producten gemaakt voor bedrading, bekabeling en pijpleidingen. De divisie realiseerde vorig jaar een omzet van 82 miljoen euro. Finproject is een marktleider in de productie van spuitgegoten schuim, samenstellingen op basis van polyolefin en pvc-samenstellingen.

Het Amerikaanse mediabedrijf BuzzFeed wil volgend jaar een beursgang realiseren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het mediabedrijf, dat zich toespitst op actualiteit en entertainment, heeft wereldwijd een twintigtal kantoren en dertienhonderd werknemers. In het verleden hebben verscheidene mediabedrijven overnamebiedingen op Buzzfeed gedaan, maar die voorstellen werden door Jonah Peretti, oprichter en chief executive van het mediabedrijf, afgewezen. Ook een reorganisatie van de activiteiten in de zomer vorig jaar werd gezien als een voorbereiding op de toekomstige beursgang van de groep. BuzzFeed News en BuzzFeed Entertainment moeten zich daardoor verder kunnen specialiseren.

Milieuconsultant ABO Group uit Gent heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst omzet gerealiseerd van 36,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 16,3 procent tegenover het jaar voordien. Overnames vertegenwoordigden daarbij een toename van 10,9 procent. De organische groei kwam uit op 5,4 procent. De nettowinst kende een verviervoudiging tot 792.000 euro. Ook de operationele winst kende een verviervoudiging tot 1,66 miljoen euro. Het Gentse bedrijf, dat vorig jaar al de Nederlandse onderneming Geomet inlijfde, kijkt ook dit jaar uit naar verdere overname-mogelijkheden in de Benelux. Daarnaast wordt een eventuele verdere uitbreiding in andere Europese regio’s bekeken.

Vermogensbeheerder Pacific Investment Management Company (Pimco) betaalt aan zijn voormalige topman Bill Gross (72) een compensatie van 81 miljoen dollar. Pimco werd in de jaren zeventig door Gross en twee collega’s opgericht en spitste zich toe op beleggingen in obligaties. Pimco bouwde een portefeuille uit met een waarde van meer dan 2.000 miljard dollar. Pimco werd begin deze eeuw overgenomen door de Duitse verzekeringsgroep Allianz, maar de voorbije jaren ontstonden tussen Gross en een aantal andere toplui van de groep steeds meer wrijvingen. Uiteindelijk werd Gross door Pimco ontslagen. Sindsdien werkt Gross voor de vermogensbeheerder Janus Capital.

De holding Floridienne heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 307,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 5,9 miljoen euro naar 6,6 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat alle activiteiten, op uitzondering van de chemiedivisie, het voorbije jaar een verdere vooruitgang hebben laten optekenen. De negatieve evoluties bij de chemiedivisie zijn te wijten aan problemen bij de Turkse dochteronderneming Kimflor, die te lijden had onder de politieke onrust in zijn thuisland. De divisie levenswetenschappen kon dankzij Biobest, gespecialiseerd in de bestuiving door hommels en biologische gewasbescherming, een groei met 8 procent melden.

British Telecom (BT) moet een boete van 42 miljoen pond betalen omdat een aantal contracten met telecomproviders werden geschonden. Dat heeft de Britse telecomautoriteit Ofcom bekend gemaakt. De boete is het gevolg van een onderzoek van Ofcom naar Openreach, een divisie van BT Group die het telecomnetwerk van het Britse telecombedrijf in Groot-Brittannië ontwikkelt en onderhoudt. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een klacht van Vodafone, dat afhankelijk is van de ethernetdiensten van British Telecom. Daarnaast werd BT Group door Ofcom ook veroordeeld tot een boete van 300.000 pond omdat het bedrijf onvoldoende medewerking aan het onderzoek had verleend.

Beursbedrijf Euronext gaat op zoek naar een alternatieve partij voor clearingdiensten nu de overname van LCH Clearnet is geschrapt. Dat heeft Stéphane Boujnah, topman van Euronext, tegenover de Franse krant La Tribune gezegd. Euronext bereikte begin dit jaar een overeenkomst met London Stock Exchange (LSE) over de aankoop van Clearnet voor een bedrag van 510 miljoen euro. Voorwaarde was wel dat de voorgestelde fusie tussen de London Stock Exchange en Deutsche Börse zou slagen, maar die samensmelting is door de Europese Commissie geweigerd. Euronext wou LCH Clearnet nog steeds overname, maar London Stock Exchange zou de verkoopplannen hebben ingetrokken.

Het Duitse biotechbedrijf Probiodrug heeft het voorbije jaar een nettoverlies geboekt van 13,9 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 13,5 miljoen euro het jaar voordien. Ook dit jaar verwacht Probiodrug een verder verlies, dat echter mogelijk wel zou beginnen af te nemen. Het bedrijf beschikt nog over een financiële reserve van 21,9 miljoen euro, onder meer dankzij een nieuwe investeringsronde van bijna 14 miljoen euro vorig jaar. Probiodrug werkt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer. De onderneming verwacht de volgende maanden de resultaten te kunnen publiceren van een onderzoek bij patiënten die beginnende verschijnselen van Alzheimer vertonen.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Lone Star mag de financiële groep Novo Banco uit Portugal overnemen. Daarover hebben Lone Star en de Portugese overheid een akkoord bereikt. In het akkoord is voorzien dat Lone Star een bedrag van 1 miljard euro investeert in de Portugese bank. De Amerikaanse maatschappij verwerft door de transactie een belang van 75 procent in Novo Banco, dat de gezonde delen omvat van de Banco Espirito Santo, die drie jaar geleden door de Portugese overheid diende te worden gered. Met de redding van Espirito Santo, destijds de tweede grootste bank van Portugal, was een bedrag gemoeid van 4,9 miljard euro. Er werd ruim twee jaar een overnemer gezocht.

De wijnengroep Vrancken-Pommery Monopole heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 300,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop van champagne daalde echter met 3,7 procent tot 230,8 miljoen euro. Die daling was voor 40 procent het gevolg van de terugval in het toerisme in Frankrijk en België onder invloed van het terrorisme. De resterende achteruitgang was te wijten aan de brexit. De bedrijfswinst van de groep, die ook porto en rosé verkoopt, viel met 2,2 procent terug tot 21,9 miljoen euro. De nettowinst steeg met bijna 58 procent tot 6 miljoen euro. Dit jaar verwacht de groep een herstel van de champagneverkoop.

De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore, gecontroleerd door miljardair Ivan Glasenberg, verkoopt een belang van 51 procent in zijn divisie voor de opslag van olieproducten aan de Chinese HNA Group. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 775 miljoen dollar. Het nieuwe samenwerkingsverband wordt verder gezet onder de naam HG Storage en heeft bezittingen in Europa, Afrika en Noord-en Zuid-Amerika. De transactie moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd, maar zou tijdens de tweede helft van dit jaar moeten kunnen worden afgerond. Glencore stoot bezittingen af om de hoge schulden van het conern terug te dringen.

Lees Verder

08:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.