03-04-17

Nieuwsoverzicht

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst van 37,1 miljard yuan of 5,3 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van Huawei, na Apple en Samsung de grootste smartphone-fabrikant van de wereld, steeg met 32 procent tot 37,1 miljard yuan. De verkopen van de consumenten-divisie van het bedrijf stegen met 44 procent tot 26 miljard dollar. In totaal werden 139 miljoen telefoons afgezet. Dat vertegenwoordigde een stijging met 29 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van zakelijke divisie nam met 47 procent toe tot 40,7 miljard yuan.

In de Verenigde Arabische Emiraten is de fusie van National Bank of Abu Dhabi en First Gulf Bank afgerond. Daarmee is de grootste kredietverstrekker van het land ontstaan. De fusiegroep gaat verder onder de naam First Abu Dhabi Bank en heeft bezittingen van meer dan 180 miljard dollar. In juni vorig jaar werd bekend dat de twee banken in gesprek waren over een samengaan. Eén maand later werd de fusie aangekondigd. Door de combinatie moeten de banken beter de concurrentie kunnen aangaan en beter opgewassen zijn tegen de lage olieprijzen. Qatar National Bank, die bankkantoren heeft in negentien landen, is de grootste financiële instelling van de regio.

De Zweedse groep Ericsson, fabrikant van netwerkapparatuur, staat voor een grote afschrijving. Daardoor zal de winst van het concern in het eerste kwartaal omgerekend 730 miljoen euro tot 950 miljoen euro lager uitvallen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De afschrijving is naar eigen zeggen het gevolg van een aantal negatieve ontwikkelingen rond projecten bij grote klanten. Ook neemt het bedrijf een reserve voor een versnelde kostenbesparing. Ericsson maakte eerder al bekend voor de eerste keer in acht jaar geen dividend te zullen uitkeren. Het bedrijf wijst op een tegenvallende omzet door de zware concurrentie op de markt voor netwerkapparatuur en lagere investeringen in draadloze netwerken.

Nieuwszender Fox News en zijn presentator Bill O’Reilly (67) hebben een compensatie van 13 miljoen dollar betaald aan vijf vrouwen die met een gerechtelijke klacht hadden gedreigd. O’Reilly wordt door de vrouwen beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag. Dat heeft de krant New York Times gemeld. Door de compensaties zouden de vrouwen zich akkoord hebben verklaard geen verdere juridische stappen te ondernemen. O’Reilly werd ervan beticht van zijn positie misbruik gemaakt te hebben om seksuele diensten te bekomen. Roger Ailes, chief executive van Fox, nam in juli vorig jaar ontslag nadat ook hij door verschillende vrouwen van ongewenste intimiteiten werd verdacht.

Het Nederlandse technologieconcern Philips wil dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie de nauwkeurigheid van diagnoses bij borstkanker verbeteren. Daarvoor heeft het Nederlandse concern een samenwerking gesloten met PathAI, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van intelligente technologieën voor de gezondheidszorg. Door de samenwerking hopen de twee bedrijven behandelingen te ontwikkelen die beter op maat van de individuele patiënt kunnen worden afgestemd. Naast de inzet bij kanker moeten de technologie ook in staat zijn om bij andere ziektes een betere diagnose te garanderen. Financiële details over de samenwerking werden niet gegeven.

De Verenigde Staten zijn blijkbaar bereid om de internationale handelswetgeving naast zich neer te leggen om Amerikaanse bedrijven een onrechtvaardig concurrentieel voordeel te bezorgen. Dat heeft Sigmar Gabriel, Duits minister van buitenlandse zaken, gezegd in een reactie op de dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump, die Europese landen, Japan, Zuid-Korea en Taiwan ervan had beticht staal tegen dumpingprijzen in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Trump kondigde mogelijke importtarieven aan. Gabriel stelde echter dat de Verenigde Staten de regels van de World Trade Organisation (WTO) overtreden en heeft aan de Europese Unie een onderzoek gevraagd.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft zijn nieuwe onderzoekscentrum in de Indiase stad Bangalore geopend. Het nieuwe centrum, gevestigd op een site van 21 hectare, zou plaats bieden van ongeveer vijftienhonderd onderzoekers. Shell is al ruim tien jaar actief in de omgeving van Bangalore. Met de opening van de nieuwe locatie kunnen medewerkers nu echter op één locatie worden samengebracht, waardoor innovatie en samenwerking volgens het concern meer ruimte zou moeten krijgen. De medewerkers zullen zich onder meer toespitsen op onderzoek naar vloeibaar gemaakt gas, data-analyse, ontwerp en geavanceerde computerberekeningen.

Het Amerikaanse energieconcern Sunrun, installateur van zonnepanelen, wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 200 miljoen dollar ophalen. Door de bijkomende middelen wil Sunrun voldoende reserves creëren om de investeringen in zonnedaken bij particuliere eigenaars verder op te drijven. De financiële operatie zou worden gestuurd door ING Groep en SunTrust Banks. De lening heeft een looptijd van zeven jaar. Sunrun verwacht dit jaar de installatie van zonnepanelen met 15 procent te kunnen opvoeren. Voor de volledige Amerikaanse woningmarkt wordt voor dit jaar een groei van meer dan 3 procent voorspeld. Sunrun zou tot nu toe al 445 miljoen dollar hebben geleend voor de installaties.

Koeweit heeft zijn olieraffinaderij Shuaiba gesloten. Studies hebben immers aangetoond dat de installaties niet meer zijn geschikt voor een verdere uitbating. Dat heeft Essam Al-Marzouq, minister van olie van Koeweit, gezegd. De site zal verder worden gebruikt voor de opslag van olieproducten. Shuaiba was één van de oudste raffinaderijen van de regio. De installaties werden tijdens de tweede helft van de jaren zestig in gebruik genomen. In het midden van de jaren zeventig werd een piekproductie van bijna 200.000 vaten per dag bereikt. In het beging van de jaren tachtig werd Shuaiba getroffen door een zware brand en werd ook tijdens de Iraakse invasie in het begin van de jaren negentig zwaar beschadigd.

Het Indiase applicatiebedrijf Byju heeft een investering van 30 miljoen dollar opgehaald bij de Belgische holding Verlinvest. De bijkomende financiële middelen moeten gebruikt voor de internationale uitbreiding van het Indiase bedrijf, dat ook gewag maakt van overnameplannen. Byju ontwikkelde een applicatie waarmee leerlingen zich met behulp van video's, interactieve simulaties en andere inhoud op ingangsexamens kunnen voorbereiden. De waarde van Byju wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 600 miljoen dollar. Het Indiase bedrijf, dat zes jaar geleden werd opgericht, ontving eerder investeringen van de Belgische holding Sofina en Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerkbedrijf Facebook.

De Belgische restaurantketen Le Pain Quotidien werkt verder aan zijn internationale uitbreiding. Dit jaar wil de groep vooral focussen op Latijns-Amerika. Dat heeft Vincent Herbert, topman van Le Pain Quotidien, gezegd. Dit jaar opent de groep wereldwijd vierendertig restaurants, waarbij twaalf nieuwe vestigingen zijn gepland in Brazilië, Argentinië, Chili en Mexico. Volgend jaar wil de groep vooral aan een verdere groei in Azië werken. Le Pain Quotidien is al actief in India en Japan en ging twee jaar geleden met een franchise van start in Hongkong. Die activiteit zal worden teruggekocht, want de groep wil Hongkong als Aziatisch hoofdkwartier en uitvalsbasis voor een groei in China en Singapore.

IJsproducent IJsboerke gebruikt in al zijn kinderijs voortaan de alternatieve zoetstof tagatose. Ook in het lightaanbod wordt de caloriearme zoetstof voortaan gebruikt, die ook voor diabetespatiënten veilig is. Het bedrijf wil met het initiatief helpen het suikergebruik van de consument te beperken. Tagatose is een caloriearme zoetstof uit lactose en wordt geproduceerd door het Belgische bedrijf Damhert. De alternatieve zoetstof zal ook worden gebruikt in de voorraden die IJsboerke voor het entertainmentbedrijf Studio 100 produceert. IJsboerke zegt twee jaar met tagatose te hebben geëxperimenteerd. Daarbij kon volgens het bedrijf worden vastgesteld dat het publiek positief op de aanpassing reageert.

De Europese Commissie heeft onlangs de verkoop van veertien Griekse luchthavens aan de Duitse operator Fraport goedgekeurd. Met de transactie is een bedrag van 1,23 miljard euro gemoeid. Opgemerkt wordt dat de verkoop geen illegale staatshulp omvat, transparant is gebeurd en aan de marktvoorwaarden beantwoordde. Ook wordt benadrukt dat Griekenland het beste aanbod heeft gekozen. De luchthavens worden voor een periode van veertig jaar in concessie gegeven aan Fraport en zijn Griekse partner Copelouzos Group. Het pakket omvat Thessaloniki Airport en dertien luchthavens op Griekse eilanden. De verkoop moet Griekenland helpen zijn financiële balans aan te zuiveren.

De Nederlandse brouwer Bavaria investeert dit jaar 2,7 miljoen euro in de brouwerij van dochteronderneming Rodenbach in Roeselare. Dat bedrag kan de volgende jaren verdubbelen als de volumes de verhoopte groei kunnen laten optekenen. Onder meer wordt geïnvesteerd in een nieuwe filtratielijn en een nieuw waterbehandelingssysteem. Ook de afvullijnen worden vernieuwd. Ook de brouwerij in Steenhuffel, waar onder meer de bieren Palm en Cornet worden gebrouwen, wordt binnenkort vernieuwd. Verdere details over die investeringen konden nog niet worden gegeven. Bavaria nam vorig jaar Palm Belgian Craft Brewers over en wil zijn Belgische merken een sterke groei bezorgen.

De Europese Centrale Bank (ECB) overschrijdt geregeld zijn bevoegdheden door politieke beslissingen te nemen. Dat staat in een recent rapport van Transparency International. Onder meer werd aangegeven dat de instelling tijdens de economische crisis onder meer het politiek beleid in Italië, Spanje en Griekenland onder druk heeft gezet om veranderingen door te voeren. Transparency International geeft toe dat de instelling door het politiek immobilisme onder druk stond maatregelen te treffen die nodig waren om de euro te redden, maar wijst erop dat hierbij geen enkele democratische controle kon worden gegarandeerd. De Europese Centrale Bank zegt verantwoording af te leggen in het Europees Parlement.

Meer Nieuws

11:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.